Probleemgedrag

Agressie en management

Agressieve hond Voor de behandeling van agressieproblematiek dienen meerdere stappen te worden gezet. Dit artikel richt zich met name op de eerste stap: management. Wat is het, waarom is het belangrijk?

Blaffen in de tuin

Blaffen in de tuin Het blaffen in de tuin kan heel onrustig zijn voor jezelf, je buren en zelfs ook voor je hond. Met training is het gelukkig mogelijk om ontspannen in je tuin te zitten mét je hond.

Voorkomen is beter dan genezen

Noesje puberface Wist je dat ongewenst gedrag vaak ontstaat op momenten dat je het niet eens door hebt? Door hiervan bewust te zijn, kun je problemen heel eenvoudig voorkomen.

Gedragsveranderingen veroorzaakt door schildklierproblemen

Traag werkende schildklier - sad face Zie jij onverklaarbare gedragsveranderingen bij jouw hond zoals lusteloosheid, angst of agressie? Dan kan er een medisch probleem schuilen, denk hierbij aan een te traag werkende schildklier. Vaak ook te herkennen aan een droevige gelaatsuitdrukking.

Is jouw hond bang op straat?

Rustig op een afstandje de mensen op het plein bekijken. Sommige honden zijn erg bang op straat, ze willen vluchten of weg kruipen. Vaak heeft dit te maken met een gebrek aan socialisatie. Hoe kun je zo'n hond helpen?

Jaagt jouw hond op katten?

Hond jaagt op kat Loop je rustig met je hond over straat met een ontspannen lijn en ineens begint je hond te trekken en te blaffen. Je hond heeft een kat gezien! Hoe kun je je hond leren rustig te blijven in zo'n situatie?

De vreugdebeet

Vreugdebeet Hoe een hond omgaat met enthousiasme is per hond verschillend. Sommige honden bijten bijvoorbeeld uit blijdschap in armen, benen of kleding. Alhoewel dat met de beste bedoelingen gebeurt, is het voor ons soms best wel pijnlijk.

Heeft jouw hond een gedragsprobleem?

Natuurlijk hondengedrag Niet ‘Hoe’ verander ik dit probleem, maar ‘Waarom’ zie ik dit gedrag? Wat is er aan de hand? Waarom laat een hond 'probleem' gedrag zien?

Ongewenst gedrag bij je hond voorkomen

Hond blaft Hoe ontstaat ongewenst gedrag bij een hond en hoe kun je het als eigenaar voorkomen? Welke gedrag zou jij het liefst willen voorkomen?

Wat als je hond zich agressief gedraagt naar jou als eigenaar?

Agressie naar eigenaar Je leeft samen met je hond, dus deze relatie is bij voorkeur natuurlijk prettig en vredig. Helaas gaat het soms mis. Soms gedraagt een hond zich agressief naar zijn eigenaar. Waarom is dat en wat kun je eraan doen?

Beschermt jouw hond jou? Of is er iets anders aan de hand?

Bezitsagressie of beschermen? De band met onze honden is gebaseerd op wederzijdse liefde. Toch kan ‘houden van’ soms te veel zijn… Bijvoorbeeld wanneer jouw hond jouw gezelschap niet meer delen. Honden kunnen bezitsagressie laten zien tegenover andere honden, en ook tegenover mensen. Hoe ga je hiermee om?

Angst en de 4 F’s: Fight, Flight, Freeze & Fiddle about

Bange hond - fight Hoe reageert een hond in een angstige situatie? Er zijn verschillende reacties mogelijk, deze worden ook wel de 4 F's genoemd. Wat houdt dit precies in?

Hond is bang voor andere honden

F Wanneer je hond bang is voor andere honden, dan kan wandelen stressvol zijn voor je hond en voor jou. Wat kun je doen om je hond te helpen?

Vindt jouw hond het moeilijk om alleen te zijn?

Alleen zijn is moeilijk Alleen zijn is voor veel honden moeilijk. Ook jouw hond kan last hebben van verlatingsangst zonder dat jij het door hebt. Veel honden lijden namelijk is stilte. Wat zijn de oorzaken hiervan?

Rijdt jouw hond op voorwerpen, op andere honden of op mensen?

Rijden is een coping strategie Rijden heeft vaak te maken met stress. Een hond weet dan niet zo goed wat hij moet doen in een bepaalde situatie. Hoe kun je dit gedrag stoppen?

Plast jouw hond als je hem begroet?

Hond plast binnen We ervaren het vaak toch als ongewenst; een hond die bij het begroeten gaat plassen. Waarom doet een hond dat en wat kun je er tegen doen?

Broodfokpuppy’s en probleemgedrag

Puppy Jouw puppy is angstig tijdens wandelingen en ook voor vreemde mensen en onbekende geluiden. Misschien komt jouw puppy uit de broodfokindustrie en heeft hij een slechte start gehad? Wat kun je doen om je pup zo goed mogelijk te begeleiden?

Hoe krijg ik mijn hond van de bank?

Hond op de bank Je wilt dat je hond niet meer op de bank gaat. Hoe pak je dat aan? Welke manieren zijn er om je bank te beschermen tegen bijvoorbeeld haren en hondengeurtjes?

Wordt jouw hond ook zo druk als er visite is?

Hond springt op visite Visite, voor ons leuk en gezellig, maar heb je er ooit over nagedacht hoe dit voor jouw hond is? Wat kun je doen als je hond je bezoek lastig valt door op te springen, te blaffen en steeds aandacht te vragen? Wij geven je handige tips!

Mijn hond eet poep, hoe kan ik dat afleren?

Poep eten afleren Het is een ergernis voor veel hondeneigenaren: een hond die poep eet. Waarom doen honden dit en hoe leer je je hond van drollen af te blijven?

Online begeleiding voor jou en je hond – Werkt dat wel?

Online begeleiding Voor de opvoeding van je hond en bij probleemgedrag kun je tegenwoordig ook kiezen voor online cursussen en begeleiding. Werkt dat wel?

Oplossen en voorkomen van gedragsproblemen bij jonge honden

Hondenschool Heb jij tijdens de Covid-19 periode een pup aangeschaft en begint deze al een beetje te puberen? Welke gedragsproblemen kunnen de kop op steken?

Bezitsagressie bij honden

Voer verdedigen Verdedigt jouw hond zijn voer of zijn speeltje door te grommen of zelfs te bijten? Hoe leer je jouw hond dat hij zijn bezit niet hoeft te verdedigen?

Hoe kun je trekken aan de lijn afleren?

Hond trekt aan de lijn Het trekken aan de lijn is een hardnekkig probleem waar veel mensen (en honden) last van hebben. Waarom dat getouwtrek en hoe komen we ervan af?

Als je hond verlatingsangst heeft

Hond alleen thuis Verlatingsangst bij honden komt helaas vaak (ongemerkt) voor. Hoe leer je je hond even alleen te zijn? En welke goedbedoelde adviezen kun je beter NIET opvolgen?

Hoe beïnvloed je het gedrag van je hond zonder te trainen?

Je kunt het gedrag van je hond beïnvloeden door moeilijke situaties beter in te schatten en te vermijden. Waar moet je vooral op letten?

Is jouw hond bang voor harde geluiden?

Hond bang voor harde geluiden Angst voor harde geluiden zoals onweer of vuurwerk komt helaas regelmatig voor bij honden. Waar komt die angst vandaan en wat kun je ertegen doen?

Alles al geprobeerd, maar het probleem bij mijn hond is er nog steeds

Stoute hond We lezen wel eens dat mensen teleurgesteld zijn na gedragstherapie. Niets heeft geholpen. Waar ging het mis en hoe is het probleem dan wél op te lossen?

Het effect van verveling op jouw hond

Snuffelmat Honden die zich vervelen, kunnen ongewenst gedrag ontwikkelen. Denk aan spullen slopen of extreem veel likken. Wat kun je doen om de sleur te doorbreken?

De vier zones van sensitisatie bij een bange hond

Spin in glas Bij angst wordt een hond vaak geleidelijk blootgesteld aan hetgeen waar hij bang voor is. Echter soms wordt de angst erger hierdoor! Wat gaat er mis?

Het probleem is niet het probleem

Hond heeft dorst Hoe kun je ongewenst gedrag bij je hond stoppen? Het is essentieel dat je eerst de werkelijke oorzaak van het probleem achterhaalt. Is het probleem wel het échte probleem?

Medicatie bij angst – vuurwerkangst

Vuurwerkangst Soms neemt angst bij een hond extreme vormen aan en is het welzijn van het dier in het geding. Angstverminderende medicatie is dan het enige wat nog werkt.

Mijn hond is dominant, lui, dom, koppig en manipulatief

Label Agressief We doen het vaak zonder het door te hebben; gedrag verklaren vanuit een label. Wanneer een hond niet luistert, dan zeggen we dat hij niet luistert omdat hij dom is… of dominant, lui, koppig, wraakzuchtig, manipulatief, stiekem… Met slechts één simpel woord denken we de verklaring voor het gedrag te hebben gevonden. Maar wat er écht gebeurt is dat je de deur sluit naar begrip, inzicht en connectie met je hond.

Een ‘aspirientje’ voor het gedrag van je hond?

Hond op straat Als we ons storen aan bepaald gedrag van onze hond willen we het liefst een aspirientje oftewel quick fix om van het ‘probleem’ af te zijn. Gelukkig realiseren veel mensen zich inmiddels dat een aspirientje als symptoombestrijder geen lange termijn oplossing biedt. Je behandelt hier enkel de gevolgen van de klachten mee, maar niet het probleem zelf. Maar wat is dan wél een oplossing voor bepaald gedrag?

11 manieren om je hond te laten ontspannen

Ontspannen hond 11 tips voor een relaxte hond. Je hond helpen ontspannen hoeft eigenlijk niet eens zo moeilijk te zijn. Het kost je niet veel extra tijd en veel oplossingen zijn ook nog eens helemaal gratis. Iedereen kan dus een ontspannen hond hebben!

Is jouw hond bang voor mensen?

Is jouw hond bang voor mensen? Of voor een bepaald persoon? Heeft hij moeite met bepaalde handelingen? In dit artikel lees je hoe jij jouw hond kunt helpen in moeilijke situaties en waar je allemaal op kunt letten. Wat zijn de do's & don'ts?

Blaffen naar andere honden of vreemde mensen

Spannend moment Een hond die op straat blaft naar andere honden en voorbijgangers is natuurlijk heel vervelend. Je wandelt zelf niet meer rustig en andere mensen kijken je aan alsof je je hond niet onder controle hebt. Misschien zeggen ze er zelfs wel iets van. Je wilt dat je hond stopt met blaffen, maar hoe pak je dat aan? En waarom doet je hond dit eigenlijk?

De therapeutische werking van praktijkspeuren

Teun Inmiddels weten veel mensen al dat speuren het welzijn van honden bevordert. Honden vinden het heerlijk om met hun neus te werken. Maar wist je ook dat speurlessen kunnen worden ingezet als ondersteuning bij gedragstherapie, bij revalidatie of bij oudere honden met een lichamelijke beperking?

Mijn hond is erg druk

Hypergedrag "Mijn hond is zo druk” of “Hij heeft veel beweging nodig”. Vanzelfsprekend heeft je hond beweging, actie en vooral ook mentale uitdaging nodig. Maar als je hond erg hyper en actief is, is het goed om eens kritisch te kijken of overprikkeling ook een rol speelt in het leven van je hond. Nog meer ondernemen om hem "lekker moe" te maken, kan averechts uitpakken. Maar wat moet je dan wel doen?

8 Tips om je bange hond te helpen

Hond met een trauma Leven met een angstige hond kan veel impact op je leven hebben. Je wilt je hond graag helpen, maar je weet niet goed hoe. In dit artikel geven we je 8 tips om je bange hond te helpen. Het kost veel tijd en geduld, maar met jouw steun kan jouw hond toch beter in zijn vel gaan zitten en plezier hebben.

De zin en onzin van rehabilitatie

Rehabilitatie Als een hond gedragsproblemen vertoont, wordt er dikwijls de hulp ingeschakeld van een gedragstherapeut om hond en eigenaar te begeleiden bij het ombuigen van het gedrag. In sommige ernstige gevallen wordt er ook weleens gesproken over het rehabiliteren van de hond. Het idee hierachter is dat een grondige heropvoeding de hond weer op het rechte pad zou moeten krijgen maar je zou je kunnen afvragen of er wel zoiets bestaat als volledige rehabilitatie. Wordt de lat in de praktijk niet veel te hoog gelegd?

Hoe kan ik het opspringen bij mijn hond afleren?

Elmo springt op Honden begroeten elkaar door even neus aan neus te staan en elkaar te besnuffelen. Dat willen ze ook graag bij ons doen! Echter het opspringen vinden we over het algemeen niet zo prettig. Hoe kun je je hond dit afleren? In dit artikel leggen we je stap voor stap uit hoe je je hond kunt leren op een prettige manier te begroeten en waar je nog meer rekening mee kunt houden.

Probleemgedrag veranderen met behulp van toegepaste gedragsanalyse

Toegepaste gedragsanalyse Toegepaste gedragsanalyse is een wetenschappelijke benadering binnen de psychologie, waarbij gekeken wordt naar de relatie tussen de (sociale) omgeving en het vertoonde gedrag en hoe deze twee elkaar beïnvloeden. Hoe kun je probleemgedrag bij honden met behulp van toegepaste gedragsanalyse veranderen?

Counterconditionering en Desensitisatie; een gouden combinatie

Counterconditionering De termen counterconditionering (of tegenconditionering) en desensitisatie betekenen zo op het eerste gezicht misschien nog niet zoveel voor je. Toch zijn er veel mensen die in de dagelijkse praktijk – soms onbewust – gebruikmaken van deze belangrijke trainingsmethodes. Hoewel het gaat om twee verschillende gedragsveranderingstechnieken vormen ze tezamen een zeer krachtig middel in de aanpak van problemen als angst en agressie.

Staartjagers en Schaduwvangers – Over compulsief gedrag bij de hond

Staart jagen Ahhh wat schattig, hij probeert zijn eigen staart te pakken! Er zijn waarschijnlijk heel wat mensen die dit al eens in vertedering hebben uitgeroepen. De oorzaken die ten grondslag kunnen liggen aan dit soort gedragingen zijn echter lang niet altijd grappig; er zou zomaar een obsessieve-compulsieve stoornis (ook wel OCS of OCD genoemd) op de loer kunnen liggen. Het is van groot belang de symptomen tijdig te herkennen en te voorkomen dat deze aandoening de kans krijgt zich verder te ontwikkelen.

Quick fix: verander het gedrag van je hond in een handomdraai

Quick fix Een hond kan voor jou ongewenst gedrag vertonen. Je wilt dan een oplossing en het liefst snel! Een quick fix. Een toverstaf of een afstandsbediening waarmee we het gedrag zelf kunnen bepalen. Bestaat deze snelle oplossing wel? Wat werkt wel op korte termijn en wat niet?

Waarom likt mijn hond zichzelf steeds?

Likken is een coping strategie Wat heeft extreem likken met welzijn te maken? Een gezonde hond hoort zichzelf te likken en zichzelf schoon te houden. Dat is normaal hondengedrag. Echter sommige honden likken aan een stuk door, soms lijkt het zelf een obsessie. Ze kunnen zelf gaan grommen als je je ermee bemoeit. Waarom doen ze dat en wat kun je er tegen doen om het stoppen? In dit artikel bespreken we de oorzaken en de oplossingen.

Top 10 Gedragsproblemen bij mensen

Stressbal Wat zouden de honden van ons vinden? Vertonen wij in hun ogen ook wel eens ongewenst gedrag? Met welk 'gedragsprobleem' zouden onze honden bij een mensengedragstherapeut aankloppen?

Is jouw hond bang voor vuurwerk?

Vuurwerkangst Veel honden zijn bang voor vuurwerk. In dit artikel geven we je 5 do's en 5 don'ts: wat kun je doen om je hond te helpen en wat moet je zeker laten? Welke voorbereidingen kun je treffen en wat kun je op de dag zelf doen?

Mijn hond trekt aan de lijn

Gedragsprobleem nummer één is toch wel een hond die aan de lijn trekt. Hoe leer je je hond te wandelen met een slappe lijn? Ian Dunbar legt het in eenvoudige stappen uit.

Mijn hond blaft te veel

Blaffen is natuurlijk gedrag voor honden. Sommige honden blaffen echter erg veel. Hoe los je dit probleem op? En hoe kun je dit in jouw voordeel laten werken?

Reactiviteit bij honden

Reactiviteit Men spreekt vaak over 'de reactieve hond'. Net zoals we niet spreken over een dominante of angstige hond, kunnen we beter geen enkele hond als reactief etiketteren. Het kan wel zijn dat een hond, onder bepaalde omstandigheden, reactief emotioneel gedrag vertoont. In vaktaal spreken we over een geconditioneerde emotionele reactie. Hoe kun jij als eigenaar hier het beste mee om gaan om je hond te helpen?

Mijn hond maakt alles stuk

Hond maakt spullen kapot Waarom maken honden dingen stuk en slopen ze van alles als jij van huis bent? En vooral: wat kun je eraan doen om het te voorkomen?

Interne training voor jouw hond?

Interne training Interne training lijkt een geschenk uit de hemel. Een ander lost jouw probleem op. Het kost jou geen tijd of energie en je krijgt je hond herboren terug en het probleem is verleden tijd. Was het maar zo eenvoudig.

Op zoek naar een hondenfluisteraar?

Probleemgedrag Je hebt al van alles geprobeerd, maar het probleem met je hond heb je nog steeds niet opgelost. Tijd om iemand in te schakelen die je kan helpen om inzicht te krijgen in je hond en het liefst ook nog het probleem samen met jou kan oplossen.

Hoe vind ik een goede hondengedragstherapeut?

Hond jaagt op kat Je hond vertoont gedrag wat voor jou ongewenst is en wat je dagelijks als een probleem ervaart. Het is dan raadzaam niet te lang te wachten en contact op te nemen met een kynologisch gedragstherapeut (KGT). Hoe langer je wacht, hoe groter de kans dat het gedrag verergert of escaleert.

Het BAT effect: Behavior Adjustment Training

Agressieve hond B.A.T. (Behavior Adjustment Training) is een gedragstherapiemethode die ingezet wordt bij o.a. honden die uitvallen naar andere honden. De hond wordt heel geleidelijk blootgesteld aan datgene wat hij eng vindt, zonder dat er stress opbouwt. Daarnaast leert de hond de triggers een andere betekenis te geven.

Mijn hond valt uit naar andere honden

Hond valt uit Veel honden reageren op andere honden als ze aan de lijn zijn. Waarom doen ze dat eigenlijk en wat kun je er aan doen om de situatie te veranderen? Heb je er wel eens bij stil gestaan om je hond in zo’n situatie juist te steunen en samen de situatie aan te pakken?

Mijn hond poept en plast binnen

Hond plast binnen Ian Dunbar legt in simpele stappen uit hoe je je hond zindelijk kunt maken, zodat hij niet meer binnen plast en poept.

Wanneer spreek je van een gedragsprobleem?

Hond steelt eten Wat jij als een gedragsprobleem ervaart bij jouw hond, is voor iemand anders geen probleem. Het gedrag van een hond kan verschillende oorzaken hebben: stress, verveling, ziekte of aangeleerd.
Doggo.nl

Doggo maakt gebruik van cookies voor het analyseren van onze bezoekers, social media en het tonen van advertenties. meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close