Hondentraining

Correctie, taboe of toch niet?

Kijk naar je hond Vaak willen we ongewenst gedrag stoppen. Uitvallen, blaffen, slopen, trekken aan de lijn, allemaal ongewenst. Dat moeten we corrigeren. Toch?

Onverenigbaar gedrag in hondentraining

Onverenigbaar gedrag Het gaat hier om gedrag waarbij het fysiek onmogelijk is om gewenst en ongewenst gedrag tegelijkertijd te vertonen. Een hond kan ten slotte niet twee verschillende dingen tegelijkertijd doen. En dat gegeven kunnen we in onze hondentrainingen ontzettend goed gebruiken!

Hoe kun je je hond een serie van gedragingen aanleren?

Ben jij ook zo benieuwd hoe honden al die complexe gedragingen leren bij bijvoorbeeld dogdance? Dat kan met backchaining! Lees in dit artikel hoe dat in zijn werk gaat.

Hoe leer ik mijn hond iets los te laten?

Los laten Soms is het van groot belang dat je hond iets los laat. Hoe leer je je hond iets los te laten en hoe voorkom je dat het een strijd wordt?

Het belang van goede timing

Timing Timing is een zeer belangrijk aspect bij het trainen van je hond. Als je je hond iets wilt aanleren, dan is het immers belangrijk dat je het juiste gedrag beloont (of ongewenst gedrag corrigeert) en daar gaat het nog weleens mis. Wat zijn de valkuilen?

Clickertraining voor beginners in 3 stappen

In 3 eenvoudige stappen leggen we je uit hoe je zelf je hond kunt trainen met de clicker. Ook geven we je extra tips voor succesvolle training!

Geef je hond controle met startknoptraining

Nagels knippen Met startknoptraining geef je je hond meer controle in een spannende situatie, bijvoorbeeld bij de dierenarts of tijdens het knippen van de nagels. Zo kun je angst bij je hond verminderen.

Je hond leren op een plaats te blijven

Hond op kleedje Soms is het handig dat je hond leert op één plaats te blijven. Denk aan een eigen kleedje op een terras of wanneer je met je hond gaat suppen. Hoe leer je je hond op die plek te blijven?

Rustig op een terras zitten met je hond – hoe doe je dat?

imgR Op een terrasje zitten is niet vanzelfsprekend makkelijk voor je hond. Hoe leer je je hond rustig te blijven? Hoe kun je je voorbereiden?

Hoe werkt klassieke conditionering precies?

Klassieke conditionering Hoe zit dat nu met het belletje van Pavlov en hoe kun jij klassieke conditionering toepassen bij het trainen en opvoeden van je hond? En wat heeft George Clooney daarmee te maken?

Het grote misverstand over assertiviteit in hondentraining

Assertiviteit "Als je een hond traint of opvoedt, dan moet je assertief zijn, anders neemt hij de leiding." Of ligt het toch anders? Wat houdt het in om assertief te zijn en is het überhaupt nodig?

Intrinsieke motivatie bij honden

Intrinsieke motivatie We zijn gewend om honden te motiveren met beloning. Maar wist je dat er een véél grotere "beloning" bestaat, waar je niet eens een clicker of voer voor nodig hebt?

Wat als een beloning bij je hond niet werkt?

Beloning voertje Niet elke hond is te motiveren met lekkers. Bestaan er honden die niet gevoelig zijn voor beloningen? Heb jij zo'n hond en vraag je je af hoe jouw hond wel te motiveren is?

Waarom leren we onze honden te zitten?

Puppy zit Kijk eens, mijn pup kan al zitten! Het is het eerste wat we een puppy of hond leren zodra hij onderdeel van het gezin wordt: zit. Als er één commando is wat iedere hond kent dan is het deze wel. Maar waarom eigenlijk? Met welk doel? Wist je dat zitten een belastende beweging en houding kan zijn voor een hond?

De valkuilen van beloning en straf

Valkuilen van training Op de hondenschool heb je vast geleerd om gewenst gedrag bij je hond te belonen en ongewenst gedag te corrigeren. Als je verstand hebt van operante conditionering, dan kun je daar inderdaad een heel eind mee komen. Het klinkt bijna als een toverformule, maar is dat het ook? Inmiddels weten we dat er ook nadelen zitten aan het belonen en straffen van gedrag. Wat zijn de valkuilen van het behaviorisme?

Waarom honden met een ‘will to please’ niet bestaan

Will to please “Hij moet het doen voor de baas, niet voor een koekje!”. Deze uitspraak wordt dikwijls gebezigd door mensen die van mening zijn dat een hond over een 'will to please' beschikt; een soort aangeboren vermogen of verlangen om het de baas zoveel mogelijk naar de zin te maken, om hem te behagen. Maar bestaat er wel zoiets als een 'will to please'?

Help! Mijn hond jaagt achter paarden aan

Hond leert paard te negeren Ken je dat? Je hond en jij genieten van een lange wandeling. Maar dan passeert een ruiter te paard. Je hond verandert in een fractie van een seconde in een woest blaffende jager die niet meer naar je luistert. Je rent met bonkend hard achter je hond aan, je bewust van het mogelijke gevaar voor de ruiter, het paard en je hond. Wég relaxte wandeling. Gelukkig zijn er manieren om je hond te leren een paard te negeren. In dit artikel lees je hoe en waar.

Alternatieven voor straf

Manage de omgeving Wat zijn de alternatieven voor het straffen van een hond? Zijn er diervriendelijke oplossingen om probleemgedrag te stoppen of om te buigen? In dit artikel geven we je meerdere voorbeelden waar je zelf mee aan de slag kunt gaan.

Hondentraining volgens het Premack principe

Premack Het Premack principe wordt vaak onbewust toegepast, bijvoorbeeld bij de opvoeding van de kinderen. Hoe kun je dit trainingsprincipe toepassen bij je hond? Wist je dat je afleiding kunt omzetten in een beloning met dit principe?

SATS: communiceren met je hond

SATS lichaamsdelen benoemen Communiceren met honden. Wie wil dat niet? Met ze praten zodat ze ons ook echt verstaan? In de trainingsmethode SATS is dit één van de uitgangspunten om met de hond samen te leven en te trainen. Hoe werkt SATS en waar kun je het leren?

Cirkeltraining: lekker samen op de cirkel

Cirkeltraining Bij cirkeltraining leert de hond door middel van lichaamstaal en eventueel gesproken signalen aan de buitenkant van een grote, met lint of touw uitgezette cirkel te lopen. Dit leidt tot een bijzondere samenwerking met je viervoeter.

10 Tips voor een gehoorzame hond

Hoe kun je ervoor zorgen dat je hond gaat luisteren naar je? In dit artikel vind je 10 tips van Sam Turner.

Is beloningsgericht trainen effectief?

Beloningsgericht trainen Brigitte van Gestel is succesvol hondentrainer op internationaal niveau en traint haar honden op basis van beloningen en werkt niet met fysieke correcties. Tijdens Animal Event 2013 gaf Brigitte een lezing met de titel 'Positief trainen, is dat vrijblijvend?'. Naar aanleiding van deze lezing hebben we Brigitte gevraagd te reageren op een aantal stellingen.

Clickertraining bij honden

Clickertraining Met de click vertel je de hond heel precies welk gedrag hem een beloning oplevert. Het voordeel ten opzichte van direct belonen met een voertje is, dat je met de clicker veel beter kunt timen. Met een voertje ben je meestal te laat en beloon je in feite vaak ander gedrag.

Leuke muilkorftraining in 9 simpele stappen

Muilkorf training Misschien denk je dat je hond nooit een muilkorf nodig heeft. Maar zeg nooit nooit… In bepaalde omstandigheden kan een muilkorf toch een uitkomst bieden. In sommige landen is de muilkorf zelfs verplicht.

Sociaal leren: honden apen ons na

Do as I do We zijn ons er niet altijd van bewust dat onze honden onze beslommeringen in de gaten houden en daarvan leren. Honden openen deuren door met de voorpoten op de deurklink te staan of openen zoals in bovenstaand voorbeeld een prullenbak of keukenkastje. Honden doen dit, omdat ze het van ons hebben afgekeken. Ze leren door te kijken. Dit heet sociaal leren.

6 Tips voor het vinden van een goede puppycursus

Puppycursus 6 Tips voor het vinden van een goede puppycursus. Waar let je nou op bij het maken van een keuze? Hoe weet je of het ook echt een goede hondenschool is? Om je hierbij te helpen, geef ik je 6 tips waar je op moet letten als je op onderzoek uit gaat.

Jachttraining… zo kan het ook!

Jachttraining Hoe kun je jachttraining leuk maken voor jou en je hond? Hoe leren honden het beste en hoe bouw je oefeningen het beste op? Het is bijvoorbeeld goed meer tijd te besteden aan de opbouw van de oefening en te gaan werken vanuit rust.

Nieuwe gedragingen ‘shapen’

Shaping Je kunt een gedraging niet bekrachtigen als het zich niet voordoet. Dit kan een probleem zijn als je een dier een nieuw gedrag wilt aanleren. Wachten totdat het gedrag zich voordoet en het dan bekrachtigen met een beloning is een manier, maar sommige gedragingen komen bijna niet of helemaal niet voor. De oplossing voor dit probleem is shaping.

Operante conditionering

Skinner Door middel van operante conditionering kan nieuw gedrag aangeleerd worden. Hoe werkt conditionering precies? Wat zijn de basisprincipes? En hoe zit dat ook alweer met: R+, R-, P+ en P-?

Dierenartstraining voor jouw hond

Dierenarts training Voor veel honden is het bij de dierenarts naar binnen gaan al een drama. Dit is sneu voor de hond, vervelend voor de eigenaar en risicovol voor de behandelaars. Dat kan ook heel anders! Je kunt thuis en op locatie oefenen en je hond zo laten wennen aan bepaalde behandelingen zodat het niet meer eng hoeft te zijn.

Hoe vaak en hoe lang moet je een hond trainen?

Hondentraining Wil je goed resultaat boeken met je training, dan is het belangrijk geduld te hebben, want langdurig en vaak trainen betekent niet automatisch dat je hond dan ook sneller en meer leert!

Het hondenfluitje, een mooi hulpmiddel

Hondenfluitje Ken je dat? …een baasje met stoom uit zijn oren bij de parkeerplaats van het bos “Rex, HIER!!!” Hoe heerlijk zou het zijn als je Rex met een bescheiden fluitsignaal kon motiveren om direct en met een brede kwispel bij je te komen?

Hoe vind ik een goede hondenschool?

Hond trainen Je bent op zoek naar een hondenschool en ziet door de bomen het bos niet meer. Waar moet je op letten bij het maken van je keuze? En waarom is het zo belangrijk om op cursus te gaan met je hond of pup?

Wat is een beloning precies?

Beloning

Konijnenkeutels… “Beloon nu je hond”, zei de trainer. Maar mijn hond had nergens aandacht voor. Brokjes, koekjes, zelfs kip, worst of kaas konden zijn neus niet afleiden van de konijnenkeutels die overal op het veld lagen. De wanhoop steeg: hoe moet ik mijn hond nu belonen als hij niet op me let? Voor alle eigenaren, Lees verder…

Leer je hond te komen als je hem roept

Puppy komt Hier komen is misschien wel één van de belangrijkste oefeningen waarvan we willen dat onze blaffers het uitstekend beheersen! Wie wil nu niet dat zijn hond komt als je hier! roept? Een goede beheersing kan veel narigheid voorkomen, denk aan honden die najagen, weglopen, of snel afgeleid zijn doordat ze hun neus achterna gaan.

De feiten over het gebruik van straf

Straf Tegenwoordig is straffen een emotioneel mijnenveld van misvattingen, goede bedoelingen en algemene verwarring geworden. Wat is de definitie van straf? Op welke manieren kunnen je straffen? Is straffen effectief? En wat zijn de nadelige gevolgen van straffen?

Aandacht, Bewustwording en Communicatie: ABC

ABC training Aandacht, Bewustwording en Communicatie, ofwel ABC, is een vorm van samenwerken met je hond waarbij aandacht hebben voor elkaar en allerlei spier- en balansoefeningen die de hond bewust maken van zijn begeleider en van zijn lichaam centraal staan.

Hoe leer ik mijn hond apporteren?

Apporteren Veel mensen spelen het bekende balspelletje met hun hond. Natuurlijk is dat leuk, maar voor de hond geen echte uitdaging. Hoe kun je apporteren aanleren en uitdagend maken voor jouw hond?
Doggo.nl

Doggo maakt gebruik van cookies voor het analyseren van onze bezoekers, social media en het tonen van advertenties. meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close