Waar moet je op letten bij het uitkiezen van een hond?

Hond kiezenIntroductie

Het besluit is genomen: je wilt een hond toevoegen aan je gezin. De zoektocht naar een leuke aanvulling op je gezin kan beginnen. Een hele leuke stap, maar waar begin je? Bij het kiezen van een hond zijn er talloze opties en 101 dingen waar je rekening mee zou moeten houden. Door het grote aanbod en tegenstrijdige informatie kun je snel overweldigd raken. Toch is het erg belangrijk dat je rustig de tijd neemt voor het maken van een weloverwogen beslissing. Een hond nemen zal grote veranderingen met zich mee brengen en het vergt aanpassingen van alle partijen. Wanneer dit proces niet serieus genoeg wordt genomen, worden er snel overhaaste beslissingen genomen met bijbehorende consequenties. In Nederland belanden er jaarlijks duizenden honden in het asiel. Daarnaast worden er nog talloze honden op het internet aangeboden voor herplaatsing.

Om problemen in te toekomst te voorkopen, heeft Doggo.nl 7 tips op een rij gezet voor het maken van een weloverwogen keuze!

Tips bij het uitkiezen van een hond

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een hond?

1. Reden van de hondenwens

Wanneer je besloten hebt dat in je gezin, is het erg belangrijk dat je de vraag ‘waarom wil ik een hond’ heel serieus neemt. Wil je een hond om mee te knuffelen op de bank of ben je op zoek naar een waakhond? Vind je het leuk om een paar keer per dag een rondje door het bos te lopen met je hond of wil je fanatiek met hem gaan sporten? Bedenk je dan dat verschillende type honden geschikt zijn voor verschillende type ‘doelen’. Zo zal de gemiddelde Herder waakser zijn dan de gemiddelde Golden Retriever en zal je met een Teckel minder ver komen in de behendigheidssport dan met een atletische Sheltie.

Daarnaast is het belangrijk om je af te vragen wat je van de hond verwacht. Voor sommige gezinnen is het belangrijk dat de hond goed overweg kan met kinderen, terwijl het voor anderen belangrijker is dat de hond snel leert.

Rasgroep1 HerdersDe laatste vraag is er een die mensen snel vergeten, maar die minstens zo belangrijk is: ‘Wat kan de hond van mij en mijn gezin verwachten?’. Bedenk je dat jij een hond hebt voor een groot deel van je leven, maar dat de hond jou in principe voor zijn hele leven heeft. Zorg daarom dat je ook naar de behoefte van de hond kijkt. Zo is de Border Collie heel erg slim, maar heeft daarom ook genoeg uitdaging nodig. Wanneer je dit hem niet kunt bieden, kun je beter kijken naar een ander type hond.

2. Levensstijl en levensomstandigheden

Het ligt misschien een beetje voor de hand, maar het houden van een Deense Dog in een appartement van 50 m2 is niet het meest handig. Het kritisch kijken naar je woonsituatie is belangrijk tijdens de zoektocht naar een hond. Denk hierbij aan de ruimte die je hebt voor een hond, maar ook de bereikbaarheid van je woning kan mee spelen in je overweging. Wanneer je trappen op moet om je woning te bereiken, is dit niet ideaal voor grotere hondenrassen die sneller last kunnen krijgen van heup en knie problemen. Op ten duur kan het namelijk zijn dat je ze de trap op moet tillen en bij grote honden is dit niet altijd haalbaar. Ook de gezinssituatie is belangrijk om mee te laten wegen in je keuze. Wanneer je kinderen hebt, is het misschien niet handig om een herplaatshond te nemen met grote gedragsproblemen.

Ook zijn er hondenrassen die minder goed samen gaan met andere huisdieren. Bekijk dit van te voren zodat je niet voor verassingen komt te staan. Kijk ook goed naar het type leven wat je leeft. Als je een leven hebt met meer reuring zoals het ontvangen van veel visite en het wonen in een drukke stad, kun je wellicht beter voor een wat stabielere hond gaan. Die zal makkelijker met drukke of nieuwe situaties kunnen omgaan dan een wat onzekerder karakter.

Als laatste is het verstandig om te kijken hoeveel tijd je kunt gaan besteden aan de hond. Denk hierbij niet alleen aan de wandelingen en aandacht, maar bij sommige honden kost ook de dagelijkse verzorging veel tijd. Sommige honden zal je dagelijks moeten borstelen, terwijl anderen weinig onderhoud nodig hebben. Het is daarom slim om hier van te voren eens over te lezen, zodat je weet wat je te wachten staat.

3. Bedenk waar je de hond vandaan wilt hebben

Er zijn verschillende plekken waar je een hond vandaan kunt halen. Allereerst kun je natuurlijk een rashond als pup bij een fokker vandaan halen. Ga hierbij goed na of het ras van je keuze ook echt goed bij je past. Daarnaast is het belangrijk om je toekomstige pup bij een goede fokker te kopen (en niet bij een broodfokker), zodat deze een goede basis mee krijgt en zo min mogelijk gezondheidsproblemen zal ervaren.

Uiteraard kun je ook een pup bij een particulier vandaan halen die een enkel nestje hebben. Ook hierbij is het belangrijk om te kijken of de betreffende pup hier een goede basis mee krijgt en dat de ouderdieren gezond zijn.

Als laatste kun je een herplaatshond nemen. Dit kan een hond uit het asiel zijn, maar ook bij particulieren kun je herplaatshonden vinden. Let hierbij op de ‘bagage’ van de hond: wat heeft hij meegemaakt in zijn vroegere leven? Heeft hij gedragsproblemen door zijn verleden? Heb je voldoende kennis/kunde om te kunnen omgaan met deze ‘problemen’ of heb je de mogelijkheid om de juiste begeleiding in te schakelen? Al deze vragen zijn belangrijk om over na te denken voor je een dergelijke hond in huis haalt. Ook de gezondheidsgeschiedenis van de hond is iets waar je van te voren wel even naar moet kijken. Wanneer de hond uit het buitenland komt is het belangrijk dat hij getest is op buitenlandse ziektes, bij Nederlandse honden is het verstandig om te kijken of ze ooit medische problemen hebben gehad. Zo weet je beter wat je te wachten staat.

4. Uiterlijk hond

Rasgroep 9 GezelschapshondUiteraard speelt het uiterlijk van de hond mee in je keuze, maar staar je hier niet op blind! Je zult uiteindelijk lang ‘moeten’ samenleven met een hond. Dat de hond goed past bij je keuken zal je op den duur niet meer zo belangrijk vinden als je verder niet goed met hem overweg kunt. Kijk dus eerst naar je woonsituatie, de verwachtingen en het karakter van de hond voor je kijkt naar het uiterlijk. Realiseer je daarnaast dat sommige uiterlijke kenmerken specifieke verzorgingseisen inhouden. Hoe schattig langharige honden ook kunnen zijn, als je niet van borstelen houdt is het misschien niet de juiste keus voor jou.

5. Karakter

Wanneer je een rashond neemt, moet je van te voren nagaan of de karakteromschrijving van het ras bij jou en je leven past. Ook wanneer je dit al besloten hebt en een pup gaat uitkiezen uit het nest, is het belangrijk dat je nog een keer let op het individuele karakter. Ondanks dat een hond een bepaald ras heeft, zal elke hond gewoon een individu zijn met een eigen karakter. De ene pup is dus de andere niet en in het nest kun je vaak wel al een goed beeld krijgen van de individuele karakters.

Dit geld ook voor herplaatsers. Past het karakter en het gedrag van deze hond goed bij je? Realiseer je hierbij wel dat de hond zich in een asiel of andere woonsituatie anders kan gedragen dan hij in jou omgeving zou doen. Wanneer dit mogelijk is, kijk dan of de hond eerst een paar dagen kan komen logeren. Zo kun je kijken of je een klik hebt met de hond.

Naast het karakter zijn ook de driften en de oorsprong van de hond van belang. Zo zijn sommige honden van origine meer geschikt voor de jacht dan voor bescherming en vice versa. Zo zijn Terriers van oudsher gefokt voor de jacht en met name om de holen van prooidieren in te kunnen. Wanneer je dus erg gehecht bent aan het mooie plantsoen in je tuin, kun je wellicht beter geen Jack Russel Terrier nemen. De kans dat hij je prachtige tuin aan gort graaft is namelijk best reëel.

6. Erfelijke aandoeningen en ras-gebonden problemen

Wanneer je een rashond gaat nemen, is het verstandig om te kijken of het betreffende ras gepredisponeerd is voor gezondheidsproblemen. Binnen veel rassen komen er namelijk erfelijke problemen voor waar je als nieuwe eigenaar liever niet mee te maken krijgt. Goede fokkers zullen zorgen dat deze problemen tot een minimum beperkt zullen worden. Toch zijn er ook rassen waarbij de erfelijke problemen zo groot zijn, dat zelfs een goede fokker deze aandoeningen niet kunnen voorkomen. Zo krijgen bijna alle Cavaliers King Charles Spaniels op den duur last van een specifieke hartaandoening genaamd myxomateuze klepdegeneratie (MKD). Dit is een nare aandoening die niet goed te behandelen is. Je moet dus van te voren goed nadenken of je dit risico wilt aangaan.

Rasgroep 4 TeckelNaast erfelijke aandoening zijn er ook nog rasgebonden uiterlijke kenmerken die problemen kunnen gaan opleveren. Zo is de Engelse Bulldog gewild door onder andere zijn schattige afgeplatte neus, maar geeft dit tegelijkertijd snel problemen. Deze honden zullen het sneller benauwd krijgen en kunnen hun warmte minder makkelijk kwijt. Wanneer je dus vaak met de hond op zonvakanties zou willen gaan in warme landen, is het niet verstandig dit type hond te nemen.

7. Neem de tijd en verdiep je zo goed als mogelijk

De laatste tip is toch wel de belangrijkste: neem de tijd en verdiep je zo goed als je kunt tijdens de zoektocht naar dit nieuwe gezinslid! Er zijn verschillende bronnen waar je informatie vandaan kunt halen. Wanneer je een specifiek ras wilt, is het slim om van te voren naar ras-wandelingen en dergelijke te gaan. Omdat je veel individuen van het desbetreffende ras te zien krijgt tijdens zulke evenementen, krijg je een correcter beeld over dit ras.

Er zijn verschillende websites waar goede informatie te krijgen is over het houden van honden en over gezondheidsproblemen en karaktereigenschappen van specifieke rassen (vb: LICG.nl en rashondenwijzer.nl). Ook is het altijd verstandig om te overleggen met een gedragsdeskundige voor je een hond gaat nemen. Je kunt met deze persoon overleggen of de betreffende hond zou passen bij jouw levensomstandigheden.

Ook wanneer je een herplaatshond overweegt is het slim om met een gedragsdeskundige te overleggen of dit een hond is die goed zou passen in je gezin.

Tot slot

Het verwelkomen van een hond als nieuw gezinslid is een geweldige ervaring. Wanneer je je goed hebt voorbereid en een weloverwogen keuze hebt gemaakt, zullen jij en je hond jaren lang van elkaar kunnen genieten. Dat wil toch iedereen?

Thomas
Communiceren met je hond
Communiceren met je hond
Thomas

Credits

Dit artikel is geschreven door Loes de Nies, dierenarts in opleiding.

Reacties

Zie je hieronder geen reacties? Lees hier dan hoe je reacties eenvoudig kunt activeren.

Doggo.nl

Doggo maakt gebruik van cookies voor het analyseren van onze bezoekers, social media en het tonen van advertenties. meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close