Malafide hondenhandel uit het buitenland

Zieke pupWaarom komen pups vanuit het buitenland naar Nederland?

In Nederland is de hond een erg geliefd huisdier. Ongeveer 180.000 pups vinden elk jaar weer hun weg naar een nieuwe eigenaar.

Ongeveer 40.000 pups daarvan zijn in Nederland gefokt en bij de Raad van Beheer geregistreerd. Niet genoeg om aan de enorme vraag te voldoen. Van de overige 140.000 stamboomloze rashonden en kruisingen, komen er ongeveer 80.000 uit het buitenland.

Prijsverschil met rashond van erkende fokker

Een rashond kopen in Nederland is een dure aangelegenheid. Een erkende fokker vraagt al gauw € 1000 tot € 1800 voor een pup. Per ras zijn daar enorme verschillen in, het ene ras zal wat duurder zijn en een andere iets minder.

Dat er een dergelijk verschil in prijs zit komt, buiten de gewone kosten als het zoeken naar een geschikte reu bij de teef, dekkosten, extra voer en entingen, vooral door het verplichten testen van de ouderhonden. Daarbij kan gedacht worden aan de heupen en ellebogen bij de grote rassen en de ademhaling bij de platsnuiten zoals een mopshondje. Ook zijn er rassen die niet meer natuurlijk kunnen bevallen, zoals de Engelse Bulldog, wat de kosten van de dierenarts een stuk hoger maakt. Al die gemaakte kosten worden doorberekend in de uiteindelijke pupprijs van een ras.

Malafide hondenhandel

Wat kost de invoer van een pup, en wat betaal jij?

Het inkopen van pups in het buitenland, van populaire rassen is geen enkel probleem. Zeker niet als je aangeeft geïnteresseerd te zijn in grote aantallen. Dertig of meer pups afnemen is dan ook heel normaal.

De kosten

Kosten voor een pup variëren van € 25 tot € 100 afhankelijk van de hoeveelheid die in één keer wordt afgenomen. Ook maakt het uit in prijs of het gaat om een ras dat meer, of juist minder gefokt wordt. Dit betreft altijd pups zonder entingen en zonder paspoort.

De importeurs leveren bij afname van de pups, namen van dierenartsen die de handelaar in Nederland verder kunnen helpen. Deze dierenartsen zorgen voor een paspoort op een Europees land naar keuze. Ook zorgen deze dierenartsen dat er een chipnummer in het paspoort komt te staan. En de vermelding dat de honden zijn ingeënt. Het inenten is overigens nooit gebeurt. Niet in het buitenland en vaak niet door deze dierenartsen.

De meewerkende dierenarts zet een geboortedatum in het paspoort die de pup op dat moment minimaal 8 weken oud maakt. Deze datum is een foutieve, de pups zijn vaak veel jonger. In Nederland mogen pups pas bij 7 weken oud van de moeder hond worden gescheiden. Pups hebben hun moeder nodig tot minimaal 7 weken. Pups leren veel van de moeder en eerder weg halen werkt latere gedragsproblemen in de hand.

Deze meewerkende dierenartsen vragen ca. € 45 per pup bij het eerder genoemde aantal pups. Hiermee komt de inkoop prijs van een pup uit het buitenland tussen ca. € 70 en € 145 te liggen.

Lucratieve handel!

Voor een nieuwe eigenaar komt de prijs van een pup, die oorspronkelijk uit het buitenland komt, al gauw tussen de € 450 en € 900. Deze cijfers liegen er niet om, en laten zien dat het dus een lucratieve handel is voor de handelaars.

Veel pups sterven tijdens de reis

De meeste transporten vinden plaats in een dichte bestelbus, volgeladen met kooien die weer volgepropt zitten met pups. De reis duurt lang, de pups krijgen onderweg geen eten, drinken of verzorging. Bij het in- en uitladen van de pups, en het in en uit de kooien halen, wordt er niet zachtzinnig met de pups omgesprongen. Het is ‘maar’ handelswaar, en hoe dat in die kooi komt is minder belangrijk. Er zijn dan ook veel pups die deze reis niet overleven.

Thomas
Thomas

Worden de pups ingeënt?

NEE! Om te beginnen worden de pups te jong bij de moeder weg gehaald, vaak ook te jong om al ingeënt te mogen worden. Maar ook de pups die de leeftijd van 6 weken al bereikt hebben, worden niet ingeënt. Het gaat die handelaren alleen om geld verdienen, en de gezondheid van hun ‘handelswaar’ is totaal onbelangrijk voor ze. Dus gaan ze geen geld investeren in inentingen voor pups die ze gelijk exporteren.

Corrupte dierenartsen

Helaas lijken pups, afkomstig uit de broodfok, wel ingeënt te zijn. U krijgt er immers een paspoort bij, met stickers van de entstof en een stempel van de dierenarts. Sommige van deze pups zullen daadwerkelijk hun prikje in Nederland gehad hebben, maar er is een aantal corrupte dierenartsen bekend die paspoorten, inclusief stempel en ‘bewijs van enting’ verkopen aan de handelaar. Deze paspoorten worden dus uitgegeven zonder dat de pup ook maar één keer door de betreffende dierenarts gezien is.

Puppy mill 01

Hoe gezond zijn de pups uit de Oostbloklanden?

Over het algemeen laat de gezondheid, op zijn zachtst gezegd, te wensen over. Door het dicht op elkaar zitten tijdens het transport, met allemaal niet ingeënte pups, is de kans op ziektes erg groot. De grootste boosdoener is Parvo. Heel veel pups komen in de eerste week na aankoop door de nieuwe eigenaar, te overlijden aan deze afschuwelijke ziekte.

Ook gevallen van hondsdolheid zijn bekend. Verder is Giardia ook een (hardnekkig) probleem wat veel gezien wordt. Bij de juiste behandeling is dat meestal wel te genezen. De pups krijgen bij de handelaar/ verkoper/ ‘fokker’ in Nederland hooguit wat antibiotica en, wanneer er mensen komen kijken, flinke ladingen suikerwater, waardoor de pup levendig overkomt. Na thuiskomst, en het uitwerken van de medicijnen en/of de hoge dosis suiker, verandert de pup van een levendig jong hondje in een lusteloos zielig hoopje, vaak met koorts en diarree. Bij heel snel ingrijpen en de bereidheid om hoge kosten te maken, kunnen sommige van deze pups het redden, maar het grootste deel van de pups wat ziek wordt (en dat zijn er heel veel) komen helaas te overlijden.

Gerdien van Horssen: “Ik heb Saartje op 29 januari 2014 via Marktplaats gekocht. Vier dagen later werd ze ziek, ze had parvo en een zware worminfectie. Ze verloor te veel vocht door diarree. Ze is 9 dagen intensief behandeld in de kliniek. Het is een wonder dat ze het gehaald heeft. Na onderzoek gedaan te hebben blijkt deze mevrouw een broodfokker te zijn en trekt zich volledig terug. Dit is gewoon dieren mishandeling, dit moet stoppen. Ik weet nu hoe stom we zijn geweest.”

Saartje

Foto: Saartje in de kliniek, vechtend voor haar leven.

Wat zijn de consequenties op het gedrag?

Angst en agressie

Ten eerste is het belangrijk te beseffen dat de socialisatieperiode voor honden tussen 3-12 weken is. Dat is voor honden een heel belangrijke periode om aan voorwerpen, mensen, dieren, andere honden etc. te wennen. Als dat goed gaat, worden deze voorwerpen, mensen, dieren etc. op latere leeftijd als zijnde normaal voor de honden. Als er in deze belangrijke periode geen prikkels wordt aangeboden, wordt het heel moeilijk of zelfs onmogelijk om de ontstane schade, wat vooral angst is, en de daaruit voortvloeide agressie, te herstellen.

Gebrek aan socialisatie

In die hele korte periode van hun leven zijn pups erg nieuwsgierig en ondernemend. Vanaf 3 weken hebben pups een voorliefde voor bewegende dingen. Vanaf 5 weken neemt dat echter al weer af. Een pup van 5 weken oud went makkelijker aan iets nieuws dan een pup van 12 weken.

Uit bovenstaande wordt duidelijk hoe belangrijk het is dat fokkers hun pups al vanaf 3 weken nieuwe prikkels aanbieden. Op de leeftijd van 3 weken is het erg makkelijk wennen aan alle ‘’huiselijke geluiden’’ zoals stofzuigen, gillende kinderen, schuiven met huisraad etc… Na 5 weken wordt dat dus steeds minder.

Pups uit een goed nest leren al heel jong verder van het nest vandaan te ontlasten, als daar de mogelijkheid voor is. Pups zijn geneigd terug te gaan naar waar ze eerder hebben geplast of gepoept. Een goede fokker speelt hier handig op in, en de nieuwe eigenaar krijgt een pup die al aardig zindelijk is.

Pups moeten tot minimaal 7 weken bij de moeder hond verblijven. Het plaatsen bij de nieuwe eigenaar is het beste tussen de 7 en 8 weken (molossers/dogachtigen hebben vaak langer nodig, dus beter met 8 weken plaatsen). Pups die te vroeg bij de moederhond worden weg gehaald, kunnen vaak slecht omgaan met opwinding en frustratie.

De pups die uit het buitenland worden geïmporteerd, maken niets mee aan nieuwe prikkels, andere mensen, dieren honden, huiselijke geluiden etc. Ze leven vaak in schuren of andere donkere plaatsen. Tegen de tijd dat ze geplaatst worden, zijn ze de leeftijd van gemakkelijk wennen aan nieuwe dingen al voorbij.

Op het moment van plaatsing bij de nieuwe eigenaar zijn de pups vaak ziek. Daar waar de nieuwe eigenaar nog enigszins nieuwe prikkels zou kunnen aanbieden in de hoop dat de pup er nog mee leert omgaan, kan dat vaak niet. Bij de nieuwe eigenaar wordt er daarom weinig ondernomen om de hond nog een enigszins sociaal te krijgen. Dat is niet omdat de eigenaar niet wil, maar omdat de pup te ziek is om dingen te ondernemen!

Deze pups missen te veel contact met mensen, andere dieren en nieuwe prikkels. Later hebben de honden moeite met de maatschappij, zo druk als die vandaag de dag is, simpelweg omdat ze niets hebben meegemaakt in de “o zo belangrijke”’ eerste weken van hun leven. Later is de kans groot dat de honden minder goed kunnen omgaan met nieuwe prikkels. De honden zullen eerder opgewonden gedrag vertonen waardoor ze onhandelbaar zijn voor veel eigenaars.

Problemen met zindelijkheid

Doordat pups bij broodfokkers leven in kooien, en daardoor in hun eigen ontlasting, leren ze niet verder van het nest af te ontlasten. Sterker nog, het wordt normaal gedrag voor ze. Deze pups kunnen daarom ook moeilijk zindelijk worden bij de nieuwe eigenaar. Vaak zijn dit pups die het heel normaal vinden om hun bench te bevuilen. Doordat het voor de pup normaal gedrag is geworden, zijn deze pups vaak een drama om zindelijk te krijgen.

Voeragressie

In het buitenland en bij de handelaar in Nederland krijgen de pups vaak maar mondjesmaat te eten. De pups die er vandaan komen zijn vaak erg mager. De pups krijgen door gebrek aan interesse allemaal tegelijk te eten, uit een grote bak of op de grond. Omdat het altijd een strijd is geweest om te eten, kunnen de honden bij de nieuwe eigenaar hun voer gaan verdedigen met de nodige agressie.

Aanpassingsproblemen

Honden met een dergelijk verleden, hebben een hele grote kans op aanpassingsproblemen. Iets wat zich altijd uit in angst. Bij sommige honden in mindere mate, bij andere honden in extreme mate. Een hond in angst zal proberen te ontwijken of vluchten, maar een hond in angst die niet weg kan zal agressie inzetten.

Waarom dus geen hond kopen bij een broodfokker?

Het is uiterst onverstandig om een pup afkomstig uit broodfok aan te schaffen. Het klinkt natuurlijk heel aantrekkelijk, een pup voor relatief weinig geld, want bij een echt goede fokker zijn pups nu eenmaal duur. Maar, zoals je uit het bovenstaande zult begrijpen, lopen de kosten bij een broodfokpup vaak erg snel op. De dierenartsrekeningen stapelen zich torenhoog op.

Goedkoop is duurkoop

Het geld wat vaak uitgegeven wordt om een dergelijk pupje (proberen) te redden, is vaak meer dan de aanschaf van een goed gefokte pup zal kosten. Dus om te beginnen doe je je portemonnee en jezelf er een groot plezier mee iets langer door sparen en een gezonde pup kopen!

De moederhond…

Veel mensen hebben het idee dat ze dan toch in elk geval één pup ‘gered’ hebben. Maar denk alstublieft niet alleen aan die ene pup. Denk ook aan de pup zijn moeder. Zijn moeder, die nooit daglicht ziet. Die in een vies hok hormonen krijgt toegediend om maar weer zo snel mogelijk loops te worden. De moeder die, levend in een ware hel, het ene nest pups na het andere op de wereld moet zetten en steeds moet toezien hoe de pups weer, veel te jong, bij haar weggehaald worden. De moeder die afgedankt wordt zodra de nesten te klein gaan worden. Soms op straat gezet, heel soms herplaatst, maar veel vaker vermoord. Ja, vermoord en dat gaat niet humaan met een spuitje, want dat kost geld.

Elke broodfokpup die in Nederland verkocht wordt maakt plaats voor een nieuw nest pups. Plaats voor weer een gevulde kooi in de donkere en koude bus.

Wil je een hond redden van erbarmelijke omstandigheden?

De enige manier om deze pups ’te redden’ is door er geen te kopen. Zolang er vraag is, zal er aanbod zijn. Wil je echt een hond redden? Neem dan een afgedankt broodfokteefje in huis, zodat dat meisje nog een klein stukje van haar leven mag weten hoe het is om geliefd te zijn en verzorgd te worden.

Hoe herken je een (geïmporteerde) broodfokpup?

Online een pup kopen?

Op Marktplaats naar een pup zoeken vraagt om extra voorzichtigheid! Marktplaats is werkelijk een broedplaats van Broodfokkers. Zodra een fokker meerdere rassen aanbiedt; niet meer naar kijken. Een goede fokker fokt maar één ras (heel soms twee) waar hij dan ook helemaal idolaat van is.

Heb je een fokker gevonden die maar één ras aanbiedt op Marktplaats, zoek dan alsjeblieft toch even verder. Google eens op zijn naam of type eens meerdere rassen in op Marktplaats, en let eens op hoe vaak je dezelfde fokker tegen komt. Broodfokkers zijn wel zo slim om niet meerdere rassen tegelijk aan te bieden, maar voor elk ras een aparte advertentie te plaatsen.

Goede fokkers zijn vaak aangesloten bij rasverenigingen. Als je al weet wat voor ras je wilt, kun je zoeken naar aangesloten fokkers. Op de site van de Raad van Beheer kan informatie worden gevonden over zowel ras als rasverenigingen.

Bij de fokker thuis

Ben je bij de fokker thuis en de pup moet ergens worden opgehaald, vraag dan altijd of je daar ook mag kijken. Vaak hebben ze daar meerdere hokken en bakken met honden. Zodra dat geweigerd wordt, ga dan maar gauw weer weg. Kom je bij een fokker waar je meteen al bakken of hokken met verschillende pups ziet zitten; niet kopen!

Een goede fokker heeft de pups in huis, in een schone omgeving met altijd de moeder erbij (of ze is in de buurt). Als de moederhond niet aanwezig is, vaak toevallig net even weg, moeten er alarmbellen gaan rinkelen. Waarom is de moeder er niet? Zit die nog ergens in het buitenland? Ga ook dan weer zo snel mogelijk weg!

Stel vragen en ga kijken

Bij een goede fokker mag je alles vragen en zien, inclusief de moederhond. Vaak verwacht een goede fokker zelfs dat je meerdere keren langs komt. Een goede fokker wil namelijk zijn pups met een goed gevoel plaatsen. Een broodfokker echter zal de pup het liefst meteen meegeven. Hij ziet het als handel en wil alleen maar geld verdienen.

Broodfokkers zijn vaak mensen met een gladde babbel. Zodra je binnen komt en je gevoel zegt dat er iets niet pluis is, luister naar je gevoel en ga weg. Des te langer je daar blijft, des te verleidelijker het wordt om een pup mee te nemen. Zeker als je het lieve, kleine pluizenbolletje al in je handen hebt. Een broodfokker weet mensen prima te bespelen, maar u bent degene die met de ellende blijft zitten.

Buiten de kosten die een zieke pup met zich meebrengt, heeft dit ook grote emotionele impact op jou en je gezin. Voordat je het weet ben je gehecht aan de pup. De strijd die deze hondjes soms moeten voeren om te overleven is slopend, voor zowel de pup als de eigenaren…

Wat kun je doen als je er achter komt dat je een broodfokpup hebt gekocht?

Een aantal dingen zijn belangrijk om te doen.

  • Nog niet bij een dierenarts geweest? Ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts voor een gezondheidscheck en entingen. Er zijn ook dierenartsen die een gratis eerste check houden bij puppy’s.
  • Sluit een gezondheidsverzekering af, ook als je dierenarts het hondje net gezond heeft verklaard. Wat er in de gewrichten fout kan zitten, is niet met blote oog te zien. En broodfokkers houden echt geen rekening met “op gezondheid fokken”.
  • Begin direct met socialiseren. Nodig met grote regelmaat kennissen en familie uit in huis, het liefst zoveel mogelijk verschillende mensen. Denk daarbij aan mannen, vrouwen, kinderen, met blond haar, zwart haar etc. Laat deze mensen ook verschillende soorten kleding dragen, pet op, zonnebril op etc. Zorg als eigenaar er wel voor dat het voor de hond leuke ontmoetingen zijn, laat de mensen bijvoorbeeld een koekje geven en dwing niets af. Als de pup niet naar de mensen wil, niet dwingen dus! Ga met de pup buiten kijken naar fietsers, auto’s, mensen die skeeleren, joggen, etc. Beloon het pupje voor rustig blijven en kijken ernaar.
  • Ga met het pupje naar een goede hondenschool voor puppyles. Ook als je al met andere honden op les bent geweest. Het pupje moet ervaring op doen met andere honden, en voor jezelf geldt, er verandert momenteel veel in de hondenwereld. Zoek een hondenschool die positief traint, dus zonder fysieke correcties.
  • Laat het pupje wennen aan geluiden; stofzuigen, en gewone huiselijke geluiden. Neem hem mee naar buiten en laat hem daar ook wennen aan geluiden. Vliegtuigen, helikopters, brommers, motors etc.

Voor een pup die bij een goede fokker vandaan komt, is verder gaan met socialiseren ook erg belangrijk. Alleen een pup bij een goede fokker vandaan heeft, als het goed is, een enorme voorsprong op een broodfokpup. Een broodfokpup heeft geen of zo goed als geen contact gehad met de buitenwereld, huiselijke geluiden etc.

Het is dan ook erg belangrijk om te beseffen dat een broodfokpup alles eng kan vinden, omdat hij niets heeft meegemaakt bij de broodfokker. Het hondje heeft veel geduld van je nodig, en goede begeleiding om toch nog enigszins te kunnen wennen aan alle nieuwe indrukken. Mocht je twijfels hebben over het gedrag van je pup, raden we je sterk aan om op tijd hulp in te roepen van een hondenschool of gedragsdeskundige.

Een zieke pup?

Mocht je pup na één of twee dagen ziek worden, bedenk dan goed wat je wilt. De meeste mensen gaan meteen naar de eigen dierenarts wat natuurlijk ook heel logisch is. Echter in de meeste contracten die worden getekend bij een broodfokker staat met kleine lettertjes, dat je dan al je rechten hebt verspeeld. De broodfokker geeft dan geen geld en geen nieuwe pup meer. Ga je echter terug met de pup naar de broodfokker dan geeft dat absoluut nog geen garanties. Vaak bieden ze aan het pupje naar de eigen dierenarts te brengen, waarna je het na enkele dagen weer kunt ophalen. Vaak wordt het pupje als het weer bij u terug is, na een aantal dagen weer ziek. Of de pup is stiekem geruild tegen een “look a like”.

Sommige broodfokkers bieden meteen aan het pupje te ruilen voor een andere pup. Vaak kunnen eigenaren dan al geen afscheid meer nemen van hun eigen pupje, mensen hebben nu eenmaal snel emotionele binding met pupjes. Maar zelfs al zou je ruilen, dan is de kans heel groot dat de ellende thuis weer van voren af aan begint.

Melding maken van een broodfokker

Helaas wordt er in Nederland nog niet zoveel gedaan tegen de broodfokkers zelf. Als gedupeerde kun je wel altijd aangifte doen tegen de broodfokker, als het hondje ziek is of zelfs dood gaat. Dan kun je bellen met de Dierenpolitie op nummer 144. Ook kun je altijd een melding maken bij de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming

Op deze pagina vind je nog een aantal tips wat je kunt doen.

In de media

12 december 2016: Jongeman in Friesland opgepakt na vondst 23 dode honden in vriezer en puppyhandel:

DogTravel - Specialist in avontuurlijk reizen met je hond
21 Manieren om de mooiste foto's te maken van je hond

Credits

Hartelijke dank gaat uit naar de mensen achter de schermen. Zij die informatie hebben gegeven uit eigen observatie en ervaring, maar niet met naam willen worden genoemd vanwege hun veiligheid.

Dit stuk is geschreven door: Marion Timmermans, Kynologisch Gedragstherapeut bij HarmoniousDogs in samenwerking met Mirjam Appeldoorn.

Reacties

Zie je hieronder geen reacties? Lees hier dan hoe je reacties eenvoudig kunt activeren.

Doggo.nl

Doggo maakt gebruik van cookies voor het analyseren van onze bezoekers, social media en het tonen van advertenties. meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close