Welke rashond past bij jou?

Raskeuze

Om een juiste keuze te maken voor een hondenras is het raadzaam om je te verdiepen in je gezinssituatie en leefomstandigheden. Wat wil ik met mijn hond en hoeveel tijd kan ik er in steken?

Kynoloog Karin Lokker: “Let wel, iedere hond heeft in ieder geval minstens 2 uur per dag geestelijke als lichamelijke afleiding nodig en sommige zelfs nog meer.”

Wees bewust wat je een hond kan bieden. Hieronder vind je de rasgroepen met de rasbeschrijvingen– en eigenschappen. We pretenderen hiermee zeker niet compleet te zijn. Het is een beknopt overzicht zodat je in eerste instantie een selectie kan maken welk type hond je aanspreekt of niet. Mocht je een bepaalde rasgroep zien zitten, dan zitten daar een aantal rassen in met weer ieder zijn eigen raseigenschappen. Daarnaast heeft iedere hond net als ieder mens zijn eigen karakter en dat maakt het juist ook weer zo leuk om met je hond bezig te zijn en hem door en door te leren kennen!

Groep 1: Herdershonden en Veedrijvers

Rasgroep1 Herders

De honden uit deze groep zijn echte werkers, besluit je een hond uit deze rasgroep te nemen dat zal je echt met hem vervangend werk moeten gaan doen, zoals gehoorzaamheid, flyball, behendigheid, speuren, doggydance, etc. Deze groep is onder te verdelen in 3 categorieën namelijk;

 • Honden die de kudde beschermen en bewaken voor gevaar, bijvoorbeeld de Berghond en de Bouvier.
 • Honden die het vee drijven, drijven is het bij elkaar houden van de kudde, de hond cirkelt er om heen, bijvoorbeeld de Border Collie maar ook de Bearded Collie.
 • Honden die het vee hoeden, hoeden is dat de hond achter het vee loopt en de herder loopt ervoor. Dat zijn de herdershonden bij uitstek.

Hondenrassen in deze groep zijn o.a.: Border Collie, Duitse Herder, Bouvier en Old English Sheepdog.

Deze rasgroep werkt graag samen met de baas.

Groep 2: Pinchers, Schnauzers, Molossers en Zwitserse Sennenhonden

Rasgroep 2 SennenhondDe Pinchers en Schnauzers werden voornamelijk gebruikt voor het vangen van ratten en muizen maar kunnen ook prima ingezet worden als waakhond.

De Molossers en Zwitserse Sennenhonden zijn wakers en beschermers. Van oorsprong zijn de Sennenhonden raszuivere veedrijvers maar worden nu voornamelijk ingezet als waak- en gezelschapshond. Molossers herken je aan de zware bouw van het lichaam. Ook deze honden hebben een functie en zullen dus ook aan het werk gehouden moeten worden

De Pinchers en Schnauzers zijn prima clickerhondjes, doen het goed in behendigheid en de wat snellere hondensporten. De Zwitserse Sennenhonden en de Molossers doen het bijvoorbeeld goed in de gehoorzaamheid, hersenwerk en speuren.

Hondenrassen in deze groep zijn o.a.: Argentijnse Dog, Boxer, Duitse Dog Rottweiler en Engelse Bulldog.

Deze rasgroep werkt graag voor de baas.

Thomas
DogTravel - Specialist in avontuurlijk reizen met je hond

Rasgroep 3Groep 3: Terriërs

De Terriër werd oorspronkelijk ingezet om onder en boven de grond te jagen, daar komt de naam ook vandaan terra= aarde. Ze zijn de beste in het vangen van bunzingen, ratten, muizen en konijnen. Dat verklaart ook direct hun temperament, de hondjes zijn pittig en moedig en deinzen niet snel voor iets terug. Ze zijn sterk en beweeglijk en niet snel van hun stuk te krijgen. Deze honden werken graag in de wat snellere of zelfstandige hondensporten zoals behendigheid, Rally- O fun, speuren en flyball.

Hondenrassen in deze groep zijn o.a.: Bull Terrier, West Highland White Terrier en Yorkshire Terrier

Deze rasgroep werkt graag voor de baas.

Rasgroep 4 TeckelGroep 4: Dashonden

De Teckel is van oorsprong een echte jager en werd ingezet om konijnen, bunzingen, muizen, ratten en zelfs wezels te bestrijden. Om in een konijnenhol te kunnen moet je klein van stuk zijn en daarom zijn er 3 afmetingen van de teckel gefokt: Kaninchen (kleinste soort) dwerg- en standaardteckel.

Mocht je voor de teckel willen kiezen dan zijn er ook nog 3 soorten vacht, de langhaar, korthaar en de draadhaar. Alle 3 hebben ze een verschillende vorm van onderhoud nodig. De teckel is eigenzinnig, moedig en volhardend, heeft een uitstekende neus en jaagt graag luid. De teckel heeft een uitstekend uithoudingsvermogen en moet echt wel aan het werk gezet worden. Doordat hij zo graag met zijn neus aan het werk is en ook laag aan de grond zit is speuren een uitstekende vorm van hondensport.

Hondenrassen in deze groep zijn o.a.: Kaninchen Dashond, Teckel.

Deze rasgroep werkt graag voor de baas.

Rasgroep 5 MalamuteGroep 5: Spitsen en Oerhonden

Dit is een groep waarin zich een allergaartje van rassen bevindt. De overeenkomst is dat ze allemaal heel natuurlijk ogen, ze zijn dus niet gefokt op schoonheid het zijn al eeuwenoude rassen. Het ene ras is geheel niet op de mens gericht en de andere juist weer wel. Voor sommige rassen is het daarom erg moeilijk om zich aan te passen aan de mens. Let er bij deze rasgroep op dat je je bewust bent van het ras en zijn eigenschappen.

 • Poolhonden werken graag samen en zoeken niet snel ruzie met andere honden maar zijn totaal niet gericht op de mens.
 • De Noorse honden zijn wel op de mens gericht en zijn deels drijvers, jachthonden of hoeders.
 • Ook de Keeshonden behoren in deze groep thuis en zijn goed op de mens gericht en kunnen prima ingezet worden als wakers.

Hondenrassen in deze groep zijn o.a.: Alaska Malamute, Chow Chow, Keeshond, Podenco en Husky.

Deze rasgroep werkt graag voor de baas.

Groep 6: Lopende honden, Zweethonden en aanverwanten

Rasgroep 6 BeagleDeze groep bestaat uit jachthonden ook wel brakken genoemd.

 • De lopende honden zijn de honden die het wild opsporen vaak onder luid geblaf
 • De zweethonden zijn jachthonden die aangeschoten wild kunnen opsporen door middel van het bloedspoor te volgen. Het bloed wordt door een jager zweet genoemd.
 • Daarnaast heb je de meutehonden die het wild opjagen. Meutehonden zijn echt honden die graag met elkaar zijn, het is dan ook aan te raden om in ieder geval een soortgenoot erbij te hebben, alleen zijn houden ze zeer zeker niet van, daarnaast doe je ze een groot plezier om met ze naar jachttraining te gaan.

Alle honden uit deze rasgroep hebben behoorlijk wat beweging, ruimte en uitdaging nodig. Jachttraining of speurwerk zou het beste bij deze honden passen. Brakken zijn eigenzinnige, vriendelijke honden met een enorm enthousiasme, ze zijn betrouwbaar en aanhankelijk.

Hondenrassen in deze groep zijn o.a.: Basset, Beagle, Dalmatiër en Rhodesian Ridgeback.

Deze rasgroep werkt graag voor de baas.

Groep 7: Staande honden

Rasgroep 7 PointerDe staande honden zijn ook jachthonden en wijzen de jager het wild aan. Tot deze soort jachthonden hoort o.a. de Duitse Staander en de Pointer, de namen zeggen het al. De honden hebben veel beweging, uitdaging en afleiding nodig. Net als alle honden hebben ze behoefte aan een consequente opvoeding. De staande honden zijn dol op jachttraining maar het is ook raadzaam om er gehoorzaamheidstraining mee te doen.

Hondenrassen in deze groep zijn o.a. ook: Engelse Setter, Vizsla en Weimaraner.

Deze rasgroep werkt graag met de baas.

Rasgroep 8 RetrieversGroep 8: Retrievers, Spaniels en Waterhonden

Ook hier hebben we weer te maken met jachthonden en deze zijn weer onderverdeeld in 3 categorieën.

 • Honden die het wild apporteren, de Retrievers
 • Honden die het wild opstoten, de Spaniels
 • Honden die het wild uit het water halen de Waterhonden.

Alle hierboven genoemde honden zijn gek op werken met de baas, de meesten maakt het niet uit wat het is als ze maar bezig zijn. Ook hebben ze natuurlijk behoorlijk wat beweging nodig.

Hondenrassen in deze groep zijn o.a.: Engelse Cocker Spaniel, Golden Retriever, Kooikerhondje en Labrador Retriever.

Rasgroep 9 GezelschapshondGroep 9: Gezelschapshonden

De naam zegt het al, deze honden zijn bij uitstek geschikt als gezelschap. Ze zijn meestal klein van stuk en makkelijk overal mee naar toe te nemen. Voorbeelden hiervan zijn de Cavaliertjes, de Bichon Frisé, de Malthezer of Lhasa Apso. De meeste van deze hondjes hebben wel een uitgesproken karakter. Ondanks dat ze het heerlijk vinden in je gezelschap, vinden ze het ook fantastisch om wat met de baas samen te doen. Gehoorzaamheid of behendigheid, doggydance, het maakt niet uit als het maar samen met de baas is, zijn ze snel tevreden.

Hondenrassen in deze groep zijn o.a. ook: Chihuahua, Franse Bulldog, Dwergpoedel, Mopshond en Shih Tzu.

Deze rasgroep werkt graag met de baas.

Rasgroep 10 WindhondenGroep 10: Windhonden

Windhonden zijn intelligente dieren die zelfstandig opereren. Ze hebben veel beweging nodig en zijn gemaakt voor het jagen op zicht. Als ze éénmaal iets zien waar ze achter aan kunnen dan ben je ze als baas kwijt. Ze hebben een enorm uithoudingsvermogen en zijn zeer wendbaar. Windhonden hebben daarom ook veel beweging en afleiding nodig.

Coursing is een typische hondensport voor windhonden. Ze jagen op zicht en met een enorme snelheid achter een stukje bont aan. Het karakter van de windhonden is vaak terughoudend, zachtmoedig en rustig in huis, mits ze daarnaast de juiste afleiding krijgen.

Hondenrassen in deze groep zijn o.a.: Whippet, de Afghaanse Windhond en de Greyhound.

Keuze gemaakt

Mocht je een keus gemaakt hebben, ga dan bij een erkende fokker voor een hondje kijken. De Raad van Beheer of een rasvereniging kan u hierbij verder helpen. We wensen je heel veel plezier met de voorbereidingen en het maken van een keuze van een nieuwe pup, want die is minstens net zo leuk als de pup zelf.

Informatieve links

Univé samenwerking met VETTS
DogTravel - Specialist in avontuurlijk reizen met je hond

Tot slot

Dit artikel is geschreven door: Karin Lokker, instructeur bij Speurhondenschool Care4Dogs.

Reacties

Zie je hieronder geen reacties? Lees hier dan hoe je reacties eenvoudig kunt activeren.

Doggo.nl

Doggo maakt gebruik van cookies voor het analyseren van onze bezoekers, social media en het tonen van advertenties. meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close