Geperste of krokante brok?

HondenbrokkenAls je voor brokken kiest

Er zijn vele soorten voedingen voor je hond. Zo kun je je hond brokken of natvoeding geven, maar ook kant en klaar vers vlees of BARF. Daarnaast zijn er nog verschillende soorten bereidingen van brokken, waardoor er veel keuze is.

In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende processen voor het bereiden van de brokjes van je trouwe viervoeter. We gaan het hebben over twee bereidingsprocessen: persen en extruderen. Beide processen maken gebruik van vrijwel dezelfde hoogwaardige kwaliteit grondstoffen. Alleen het bereidingsproces is anders, waardoor de brok een andere structuur krijgt. Bij het persen krijg je een compact brokje en bij extruderen een krokant, luchtig brokje.

Geperste brokkenPersen

Bij geperste voeding worden de grondstoffen door een vormplaat geperst. Dit gebeurt bij een relatief lage temperatuur (tussen 38 en 70 graden), zodat de grondstoffen een minimale belasting ondervinden van de verhitting. Geperste brokken zijn een geconcentreerde voeding. De voedingsstoffen zijn bij elkaar geperst en er zit geen lucht meer in de brokken. Zo nemen de brokken minder ruimte in en blijft er ook meer ruimte over in de maag. Een voorbeeld van geperste voeding is de voeding van Farmfood.

Eigenschappen

  • Lage maagbelasting doordat ze minder volume hebben in de maag
  • De brokjes vallen in de maag uiteen wat zorgt voor een goede verteerbaarheid en geleidelijke opname van voedingsstoffen.
  • De geperste brokjes hebben een hoge dichtheid aan voedingsstoffen, met kleinere porties toch voldoende voedingsstoffen
  • Nemen minder ruimte in, dit scheelt verpakkingsmateriaal
  • Er worden voor de bereiding voorgegaarde koolhydraatbronnen gebruikt. Hierdoor kunnen honden de voedingsstoffen goed opnemen en benutten.
  • Door de lagere temperatuur van bereiding kan er alleen gebruik gemaakt worden van vleesmeel (geen vers vlees)
  • Bevat over het algemeen meer koolhydraten en minder vlees

Krokante brokkenExtruderen

Extruderen gebeurt bij een temperatuur boven de 130 graden Celcius. Zo worden de granen gaar gemaakt en daarmee ontsloten. Onder druk wordt ook vocht toegevoegd. Als het mengsel uit de extruder komt, valt de druk weg. Zo krijgt de brok zijn krokante structuur. Vetten en oliën worden als laatste toegevoegd, dit maakt deze brokken extra smakelijk. Geëxtrudeerde brokken zetten uit in de maag en zijn licht verteerbaar. Krokante brokken zijn harder dan geperste brokken, zodat honden en katten er goed op moeten kauwen. De voedingen van Hill’s zijn bijvoorbeeld krokante brokken.

Eigenschappen

  • Licht verteerbare brokken
  • Krokante brokken zwellen eerst op door het vocht in de maag en vallen daarna pas uit elkaar.
  • Krokante structuur
  • Kan bereid worden met vleesmeel en vers vlees
  • Vetten en oliën worden als laatste toegevoegd. Dit geeft de brokjes extra smaak.
  • Krokante, harde brok waardoor dieren er goed op moeten kauwen. Dit is goed voor de reiniging van de tanden.
DogTravel - Specialist in avontuurlijk reizen met je hond
DogTravel - Specialist in avontuurlijk reizen met je hond
Communiceren met je hond
DogTravel - Specialist in avontuurlijk reizen met je hond

Welke brok kies je?

De keuze voor een geperste of krokante brok hangt vooral af van je hond. De ene hond heeft de voorkeur voor een geperste brok, de andere heeft liever een krokante brok. Het is niet zo dat de ene brok beter is dan de ander brok. Het is maar net waar jouw dier goed op reageert.

Tenslotte bestaan er binnen het aanbod van geperste en krokante brokken grote prijs- en kwaliteitsverschillen.

Reacties

Zie je hieronder geen reacties? Lees hier dan hoe je reacties eenvoudig kunt activeren.

Doggo.nl

Doggo maakt gebruik van cookies voor het analyseren van onze bezoekers, social media en het tonen van advertenties. meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close