Creatief voeren

De Green voor creatief voerenVoer verstrekken

Voer verstrekken aan je hond kan op diverse manieren. Je kunt een bakje vullen met eten en dit aan de hond geven. Maar je kunt tegenwoordig ook een scala aan producten vinden om je hond te verrassen en wat meer uitdaging te bieden.

Voor sommige honden kan het noodzakelijk zijn om de manier van eten te wijzigen. Er zijn honden die te snel eten en alles naar binnen schrokken binnen een paar seconden. Dat kan leiden tot verslikken of teveel lucht bij het eten naar binnen krijgen. Dit kan resulteren in lichamelijke problemen.

Kauwen is een noodzakelijke behoefte voor de hond. Het stimuleert niet alleen het verteringsproces, maar ook de hersenen. Na een tijdje ergens op kauwen zijn honden voldaan en kunnen ook makkelijker hun rust vinden erna. En eigenlijk is het ook logisch, stel dat een hond zichzelf zou moeten redden (zoals zwerfhonden), dan gaat de hond eerst op jacht of op zoek en moet daarna moeite doen om het te verorberen. Gaan we even uit van een natuurlijk proces, dan kun je zeggen dat de hond eerst energie levert om eten te bemachtigen. Als het vlees (of een karkas) betreft, wordt deze kapot gemaakt door scheuren en kauwen en daarna doorgeslikt. Na het eten rust de hond, tot er weer behoefte is aan voedsel en herhaalt het proces zich opnieuw.

Lekker makkelijk, maar geen uitdaging

In onze maatschappij, waar de hond niet meer voor het eigen kostje hoeft te zorgen en het eten in kleine stukjes wordt aangeboden, is er dus een schakel uitgehaald. We gooien wat brokjes of vlees in een bakje en schotelen dat zomaar voor. Lekker makkelijk, maar geen uitdaging. En worden de brokjes of het kant en klare vlees allemaal goed gekauwd? Nee, die worden meestal heel doorgeslikt. Dit kun je goed zien als de hond een keer eten uitbraakt. Vandaar dat er ook kluifjes, kauwbotten, e.d. verkrijgbaar zijn, die de hond voorzien in de kauwbehoefte.

Onderstaande producten voorzien niet in de kauwbehoefte, maar wel in rustiger eetgedrag en wat meer inspanning voor de hond, zodat de hersenen ook gestimuleerd worden. En als de hersenen gestimuleerd worden, kost dat ook energie voor de hond. Dat geeft meer voldoening en dus rust.

Met de Kong kun je je hond op creatieve wijze zijn voer gevenEen greep uit het aanbod

Er zijn inmiddels veel verschillende producten op de markt gebracht om onze trouwe viervoeter een leuke uitdaging te bezorgen bij het verorberen van de maaltijd. De bekendste is de Kong. Daar hoef ik verder niet over uit te wijden, dat is al gedaan in de volgende artikelen:

De anti-schrokbak

Voor de honden die te snel eten bestaan er bakken met uitsteeksels erin. Ze moeten nu iets meer moeite doen om het voer uit de bak te halen. Voordeel is dat er minder schrokkerig wordt gegeten. Het nadeel is dat het eten alsnog best snel op is. De anti schrokbak is te gebruiken bij het voeren van brokken en van vers vlees. Er zijn uitvoeringen in plastic, metaal of keramiek.

De voerbal

De honden die gevoerd worden met brokken kunnen zich uitleven op een voerbal. De brokjes worden in de bal gestopt en de hond dient de bal te bewegen om er voer uit te krijgen. Er zijn ballen met een standaard opening en ook met een verstelbare opening. Sommige ballen bevatten een labyrint van binnen, waardoor niet alle voertjes er zomaar uitvallen. Eigen ervaring leerde dat de verstelbare opening voor sommige honden heel makkelijk te verstellen is, waardoor al het voer er wel heel makkelijk uit komt.

Voor de honden die het geluid van een harde plastic bal te eng vinden, bestaat er ook een rubberen versie. Voordeel is dat de hond lang bezig is om de brokjes eruit te krijgen, nadeel als deze in een grote ruimte wordt verstrekt, dat de hond bijvoorbeeld de hele woonkamer door rent. Let op dat de bal onder een kast of bank vast kan komen te zitten.

De meeste voerballen zijn alleen geschikt voor het vullen met brokjes of droge beloningsvoertjes. Behalve de groene versie van Starmark (waar overigens nog meer uitvoeringen van bestaan). Deze is ook te vullen met vers vlees. De Starmark varianten zijn wel heel stevig en kunnen zeker wat bijtkracht verdragen.

De wobbler

Een variant op de voerbal is de wobbler of wiebelbal. Deze werkt hetzelfde als de voerbal, de hond moet moeite doen om de voertjes eruit te krijgen. Deze variant is al wel wat ingewikkelder, omdat de opening hoog zit. Voordeel is dat er meer moeite gedaan moet worden en dat het product redelijk op z’n plaats blijft, waardoor de hond er niet achteraan hoeft te rennen. Nadeel is dat deze alleen met brokjes kan worden gebruikt of droge beloningsvoertjes.

Antischrok voerbak, voor creatief voerenIquties Snack Attack BalKong Wobbler

V.l.n.r.: Antischrok voerbak , Iquties Snack Attack Bal en de Kong Wobbler

De Green

Dit is een persiflage op een grasmat met ronde hoge uitsteeksels. Ze zijn in verschillende formaten verkrijgbaar en met hoge en lage uitsteeksels. De kleinere versies zijn ook geschikt voor kleine hondjes of pups en honden met een korte snuit. Voordeel is dat dit product gebruikt kan worden voor het voeren van brokken en van vers vlees en dat ze echt wel een tijdje bezig zijn om te eten. Nadeel is het grote formaat, het vraagt veel ruimte in de vaatwasser. En op de uitsteeksels kan worden gekauwd.

De Slo Bowl

Deze stevige grotere producten zijn een mooie vervanging van de anti-schrokbak. Door de verschillende vormen en structuren is de hond even een tijdje zoet met het opeten van de maaltijd. Voordeel is dat deze Slo Bowl gebruikt kan worden bij het voeren van brokken en vers vlees en ze zorgen echt voor trager eten. Ook zijn er leuke varianten van verkrijgbaar. Nadeel is dat het voor sommige honden nog te moeilijk kan zijn en dat niet elke bak voor elke hond geschikt is, als we denken aan formaat van de hond of bouw van de snuit.

De GreenSlo Bowls

V.l.n.r.: de Green en diverse modellen Slo Bowls.

Kong quest

Ook in deze varianten kan voer geperst worden. Deze producten zijn wat kleiner van formaat, waardoor er niet een hele maaltijd in past. Wel weer te gebruiken voor kleine honden, voor even tussendoor of als afwisseling. Voordeel dat het er leuk uit ziet en je weer eens wat anders aanbiedt, nadeel is dat het kleinere producten zijn, die voor grote honden wat minder geschikt blijken als ze er flink op willen kauwen.

Kong QuestKong QuestKong Traxx

V.l.n.r.: 2 modellen uit de serie Kong Quest en de Kong Traxx.

De puzzels

De hondenpuzzels zijn er in veel soorten en maten. En ieder met eigen moeilijkheidsgraad. De hond moet echt nadenken hoe hij de puzzel op kan lossen. Soms zijn er meerdere handelingen nodig om een voertje te bemachtigen. Deze puzzels zijn niet geschikt om een hele maaltijd in te verstrekken. Maar zijn heel geschikt om een mentale uitdaging te bieden aan de hond. Deze puzzels dienen altijd samen met de eigenaar gespeeld te worden en vanuit rust. Zeker in verband met losse onderdelen bij sommige varianten.

MixMax Puzzle Nina OttossonDenkspel Hond Flap

V.l.n.r.: de MixMax Puzzle Nina Ottosson en Denkspel Hond Flap.

Voordelen

 • De hond schrokt niet meer en is langer bezig met eten
 • De meeste producten zijn goed te reinigen in bijvoorbeeld een vaatwasser
 • Het stimuleert de hersenen
 • Het komt tegemoet aan de natuurlijke kauwbehoefte bij honden
 • Er is veel variatie verkrijgbaar
 • Het ziet er vrolijk uit, het oog wil natuurlijk ook wat
 • Een aantal varianten zijn zowel te gebruiken bij het voeren van brokken als van vers vlees
Communiceren met je hond
Communiceren met je hond

Nadelen

 • De aanschafprijs is van sommige producten hoog
 • Als je elke maaltijd verstrekt in één van de producten heb je vaak meerdere exemplaren nodig of je maakt na elke maaltijd direct het product schoon
 • De grote varianten vragen veel ruimte in de vaatwasser
 • Soms kan voeren middels puzzelen frustratie opleveren bij de hond, indien dit niet goed is opgebouwd of aangeleerd
 • Sommige producten zijn lawaaiig in gebruik, dat kan voor zowel hond als eigenaar irritant zijn
 • Het kan frustratie opleveren bij je hond. De Green is bijvoorbeeld niet voor alle honden geschikt. Er zijn honden die er amper iets uit kunnen krijgen. Zoek dan een andere oplossing.

Let op frustratie en/of sloopgedrag

Het is bij alle producten de bedoeling dat de hond de ‘puzzel’ oplost, wat beloont wordt met het verkrijgen van voer. Als dit te lastig is voor je hond dan kan er frustratie ontstaan, wat weer kan leiden tot sloopgedrag. Alles kan stuk! Dus ook bij het gebruik van deze producten is het verstandig om erbij te blijven en te zien hoe je hond hiermee omgaat. Sowieso is het bij de meeste producten handig om het eerst goed te introduceren en niet er vanuit te gaan dat je hond het maar uit moet zoeken met z’n nieuwe speeltje. Lees meer hierover in het artkel over het gebruik van de Kong.

Bij de “echte hondenpuzzels” die te koop zijn (zoals die van Nina Ottosson), is het uiteraard belangrijk dat je de goede opbouw volgt en het samen doet met je hond. Vooral met de belangrijk dat dit vanuit rust opgelost wordt.

Verras je hond eens met iets nieuws, maar wees bewust van wat je aanbiedt en kijk altijd naar je hond wat deze wel en niet aankan.

Tip

Wil je niet dat je hond met de Slo Bowl of Green aan de schuif gaat, zorg dan dat deze op een ruwe ondergrond wordt geplaatst of gebruik anti slip materiaal.

Denk ook eens in simpele oplossingen. Voer verstoppen of uitstrooien in de tuin. Zolang je hond het leuk vindt om bezig te zijn, is er heel veel mogelijk. Doe eens inspiratie op. Internet staat vol met leuke ideeën. Maak zelf eens iets van materialen die je nog hebt liggen, maar let altijd wel op de veiligheid voor je hond en jezelf.

In de media

De Green:

Dogmaze:

Slo Bowl:

Ter inspiratie:

DogTravel - Specialist in avontuurlijk reizen met je hond
Communiceren met je hond

Credits

Kynologisch GedragsCentrum DelphiDit artikel is geschreven door Liesbeth Hogendoorn. Liesbeth is gediplomeerd en gecertificeerd hondeninstructeur en oprichter van Kynologisch GedragsCentrum Delphi

Reacties

Zie je hieronder geen reacties? Lees hier dan hoe je reacties eenvoudig kunt activeren.

Doggo.nl

Doggo maakt gebruik van cookies voor het analyseren van onze bezoekers, social media en het tonen van advertenties. meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close