Annorlunda Kynologisch Kenniscentrum

Annorlunda Kynologisch Kenniscentrum

Lesgeven op de hondenschool? Het kan anders!

Annorlunda Kynologisch Kenniscentrum is opgezet door ervaren hondenprofessionals die vonden dat de opleidingen tot hondenschool-instructeur en kynologisch gedragstherapeut ook anders konden. De naam Annorlunda betekent “anders” en dat is ook het uitgangspunt van de opleidingen. Volgens de nieuwste inzichten, met ruime aandacht voor de theorie zodat je eigenaren goed kunt begeleiden in het voorkomen en/of behandelen van probleemgedrag en een uitgebreid stage-programma om “vlieguren” te maken. Een volledige opleiding dus, die ervoor zorgt dat je als instructeur goed voorbereid voor de groep staat of als gedragstherapeut honden en hun eigenaren kunt helpen als er problemen zijn.

Op dit moment zijn er twee opleidingen:

 • De opleiding tot hondenschool-instructeur, erkend door de Raad van Beheer (CKI) en de SPPD.
 • De opleiding tot gedragstherapeut, die geaccrediteerd is door de NVGH.

Je kunt bij Annorlunda kiezen op welke lesdag* je de opleiding volgt:

 • vrijdag (een keer in de drie weken twee dagdelen les). Deze groep start weer in januari.
 • zaterdag (een keer in de twee weken twee dagdelen les). Deze groep start weer in september.

De modules 8, 9 en 10 worden (voorlopig) alleen op de vrijdag gegeven.

* bij voldoende belangstelling

De opleiding tot hondenschool-instructeur

“Lesgeven op de hondenschool? Het kan anders!”

Wil je graag als instructeur aan de gang op een hondenschool of juist je eigen hondenschool starten? Wil jij op een andere manier werken met honden en hun eigenaren? Alles leren over het gedrag van honden, hoe zij leren, communiceren en wat zij nodig hebben? Deze instructeursopleiding is veelomvattend en compleet. Er wordt gewerkt vanuit de nieuwste inzichten en met moderne technieken. Je wordt niet opgeleid volgens een bepaalde methode, maar je maakt kennis met diverse manieren van trainen (lure&reward, bridge&target, clicker, handcue, BAT) op basis van het bekrachtigen van gedrag. Daarnaast leer je om dit op een creatieve wijze in te zetten en over te brengen op de cursisten.

Modules

De opleiding is modulair opgezet en bestaat uit 7 modules. Om het instructeursdiploma te halen is module 1 t/m 5 verplicht. We raden module 6 en 7 ten zeerste aan omdat de moderne instructeur in de visie van Annorlunda beschikt over de kennis die wordt aangeboden in module 6 en 7.

Toetsing

Aan het einde van elke module is er een toets. Voor het behalen van het instructeurs-diploma moeten twee praktische toetsen worden afgelegd, waarbij een externe examinator aanwezig is.

Stage

In een stage wordt kennis gemaakt met de gang van zaken op diverse hondenscholen. Praktijkervaring doe je op in een 50 uur durende stage, die verdeeld wordt over minimaal 4 maanden. Zodat je een gedegen start hebt in de praktijk als je met je diploma op zak van de opleiding komt.

Heb je geen ambities om voor een groep te staan omdat je gedragstherapeut wilt worden of alleen individuele lessen wilt geven, dan is een stage bij een hondenschool niet verplicht. Je krijgt dan niet het diploma Kynologisch Instructeur maar die van Individueel Instructeur en je kunt desgewenst verder met de opleiding tot gedragstherapeut.

Meer informatie over deze opleiding

De opleiding tot gedragstherapeut

Aansluitend op de opleiding tot instructeur kun je doorgaan om ook gedragstherapeut voor honden te worden. Onze instructeursopleiding is zo veelomvattend en breed, dat daar de belangrijke basis wordt gelegd. Voor een gedragstherapeut is er daarnaast ook nog meer kennis nodig van de diverse vormen van probleemgedrag (diagnostiek en behandeling), het voeren van gesprekken met eigenaren, risico inventarisatie en herplaatsing of euthanasie.

De volledige opleiding tot gedragstherapeut bestaat dus uit de volgende modules:

 • Module 1: Het gedrag van de hond en hoe leert een hond
 • Module 2: Inhoud geven aan de les; de theorie
 • Module 3: Didactiek en omgang mens
 • Module 4: Inhoud geven aan de les; de praktijk
 • Module 5: Wat je ook nog moet weten…. (module 6 en 7 is facultatief)
 • Module 8: Probleemgedrag; diagnose en behandeling
 • Module 9: Informatie verzamelen en adviseren
 • Module 10: Stage

Wil je alleen gedragstherapeut worden en geen groepslessen geven als hondenschool-instructeur? Dan hoef je niet de 50 uur stage te lopen voor een groep en krijg je het diploma hondenschool-instructeur individuele lessen.

Meer informatie over deze opleiding

De docenten

Een team van docenten brengen je in de theoretische en praktische lesdagen op de hoogte van de nieuwste inzichten op het gebied van gedrag, training en opvoeding en alles wat erbij komt kijken om eigenaren goed te begeleiden. En nog belangrijker; ze laten je zien hoe je dat kunt vertalen naar je eigen lessen aan honden en hun eigenaren.

Monique BladderErica BokelmannEvelyne BekkeLotte Botter

 • Monique Bladder is gedragstherapeut voor honden (postgraduaat toegepast diergedrag aan de KaHo St Lieven), instructeur, trainer en CBATI (gecertificeerd BAT-instructeur).
 • Erica Bokelmann is gedragstherapeut (postgraduaat toegepast diergedrag aan de KaHo St Lieven), instructeur, trainer en CBATI.
 • Evelyne Bekke is dierenarts bij het Dier Medisch Centrum Hof van Twente in Goor. Ze heeft in de afgelopen periode ruime ervaring opgedaan met honden die onder begeleiding zijn van een gedragstherapeut maar mogelijk ook fysieke problemen hebben. Daarin heeft ze een signalerende en ondersteunende rol. Voor Annorlunda verzorgt zij de lessen EHBO, relatie tussen fysiek en gedrag en wat je als instructeur moet weten over de medische kant van de hond.
 • Lotte Botter is de voedingsdeskundige voor mens en dier. Ze geeft met Lotte’s Logica workshops, lezingen en cursussen waarin ze inzicht geeft in wat de hond nodig heeft aan voeding en hoe je als professional een goed voedingsadvies geeft, op basis van kennis en inzicht in de behoeftes van die specifieke hond. Voor Annorlunda leert ze instructeurs om de vragen van cursisten over voeding op een juiste en verantwoorde manier te beantwoorden.

Sylvia HavemanJelien LammersNella MastenbroekSam TurnerLaure Anne ViseleElian Hattinga van ’t Sant

 • Sylvia Haveman is zelfstandig dierfysiotherapeut en werkt bij in een 2e lijn dierenkliniek in Wilhelminaoord. Daarnaast is ze Ttouch-practioner._ Ze kan dus haarfijn instructeurs uitleggen welke signalen vanuit het bewegingsapparaat ze kunnen opvangen om de hond door te sturen naar een dierenarts.
 • Jelien Lammers verzorgt vanuit BoelBewust coaching en training, waarbij ze gebruik maakt van de kwalieiten van honden. Voor Annorlunda verzorgt ze de lessen waarin didactiek en pedagogiek een centrale rol spelen, omdat dat een essentieel onderdeel is van het vak hondenschool-instructeur.
 • Nella Mastenbroek is speurhondeninstructeur praktijkspeuren en SIFD gecertificeerd instructeur detectiewerk bij Speurtraining Friesland. Ze heeft ruime ervaring in hoe honden hun neus gebruiken bij diverse taken maar kan ook uitleggen hoe die neus in het dagelijks leven van de hond werkt (en het voor ons eigenaren en instructeurs soms lastig maakt). Voor Annorlunda geeft ze instructeurs daarin inzicht.
 • Sam Turner is etholoog en eigenaar van hondenschool Paws4Fun. Behalve groepslessen voor eigenaren en hun honden, zijn balans en coördinatie en clickertraining haar specialismen. Daarnaast leidt ze instructeurs op in balans en coördinatie en geeft ze lezingen en workshops over deze speciale tak van “sport”. Voor Annorlunda verzorgt ze de lessen over clickertraining en geeft ze inzicht in de do’s en don’t-s van balans&coordinatie.
 • Laure-anne Viselé is zooloog en eigenaar van hondenschool en kenniscentrum OhMyDog!. Laure-Anne is ook (sinds 2009, Canis bonus) Laure-Anne werkt nauw samen met dierenartsen en specialiseert zich in angst- en angstagressie casussen. Laure-Annne leidt ook instructeurs op met het geven van evidence-based hondentraining lessen, en leert ze de laatste wetenschappelijke inzichten over hondengedrag aan. Voor Annorlunda verzorgt ze de lessen over Hondenetiquette en Honden en kinderen.
 • Elian Hattinga van ’t Sant is oorspronkelijk historicus maar heeft zich door middel van onder meer het postgraduaat Toegepast Diergedrag aan de Katholieke Hogeschool St. Lieven in België nog verder verdiept in hondengedrag naast haar uitgebreide praktische ervaring als  instructeur agility, gedragstester en gedragstherapeut. Ze schrijft artikelen (te vinden op haar website) voor Onze Hond en voorheen Hondenmanieren. Elian geeft lezing in binnen- en buitenland en werkt bij de Universiteit Utrecht aan een wetenschapshistorisch proefschrift over het ontstaan en de ontwikkeling van wetenschappelijke theorieën over het bestaan van dominantieverhoudingen en rangordes bij dieren. Voor Annorlunda verzorgt Elian de lesdagen voor gedragstherapeuten over emoties bij honden en over rasverschillen.
 • Judith Lissenberg is instructeur en geeft in die hoedanigheid al geruime tijd workshops en masterclasses over met name creatief lesgeven. Het gebruik van allerlei materialen vanuit een andere invalshoek dan gebruikelijk – zonder daarbij het nut van een oefening te verliezen – staat centraal in haar workshops. Voor Annorlunda verzorgt Judith een lesdag in module 5, om cursisten te inspireren tot creatieve lessen (in aanvulling op de lessen creatief lesgeven die in module 2 en 4 gegeven worden).
 • Liselot Boersma heeft het postgraduaat Companion Animal Behaviour and Welfare afgerond. Ze is gedrag- en welzijnsdeskundige. Met HondenLot werkt ze door middel van haar kenmerkende cartoons aan bewustwording en kennisoverdracht over hondengedrag via onder meer social media. Voor Annorlunda verzorgt Liselot lesdagen voor gedragstherapeuten over welzijn van de hond én het welzijn van de eigenaar

Annorlunda is opgezet door professionals die zich met hart en nieren inzetten voor het verbeteren van welzijn van honden én hun eigenaren. Wij denken dat we dat met name kunnen bereiken door kennis en ervaring met instructeurs van hondenscholen en -verenigingen up-to-date te houden of te brengen. Want het (lesgeven) kan anders!

Vooropleiding en studie-uren

De opleiding sluit aan op HAVO/MBO4 niveau. Enige kennis van de Engelse taal is aanbevolen omdat er ook Engelstalig studiemateriaal gebruikt wordt. Hou rekening met zeker 8 uur zelfstudie in de week, afhankelijk van je voorkennis en leertempo.

Agenda en locatie

De lessen worden gegeven aan de Wencopperweg 18 in Harselaar (gemeente Barneveld).

 • op de zaterdag (een keer in de twee weken les)

Inschrijven kan op de website.

Meer weten?

Kijk hier of mail naar info@annorlundacampus.nl

Doggo maakt gebruik van cookies voor het analyseren van onze bezoekers, social media en het tonen van advertenties. meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close