Vachtverzorging bij Labradoodles en Waterhonden

Vachtverzorging bij hondenKrulvachten, klitvachten???

Omdat honden met knipvachten eer populair zijn, vanwege hun hoge aaibaarheids- en knuffel factor en omdat veel baasjes niet op de hoogte zijn van de onderhoudgevoeligheid van deze vachten en daardoor met hun handen in het haar zitten als ze vaak te laat besluiten een hondentrimmer te raadplegen, besteden we graag wat extra aandacht aan enkele van de rassen die het (on)geluk hebben met deze vacht geboren te zijn.

Labradoodles, Golden Doodles & Waterhonden

Terug naar het straatbeeld van nu. Vergeleken met dat van vroeger. Waar 10 jaar geleden de populariteit van de Poedel nog hoogtij vierde, is deze in het jaar 2012 ver te zoeken. De Poedel van weleer heeft plaats gemaakt voor de Doodle en Waterhond (Barbet, Lagotto Romagnolo en Perro) van nu. Veelal hetzelfde karakter (want de poedelgenen zijn nog steeds intact), maar een hele andere vacht, want poedelvacht gemixt met andere rassen. En daar waar (poedel)vachten gemengd worden kan de vachtverzorging zeer problematisch worden.

Labradoodle trimmenVachtverzorging WaterhondKnipvacht Verzorging

Je hebt er vast al ergens één zien lopen, want de Doodles veroveren steeds meer terrein. Met hun mooie dikke vachten en lieve, open blik doen de Doodles het hart van menig baasje smelten. En het feit dat de meeste Doodle vachten anti-allergeen zijn geeft mensen die voorheen geen hond konden houden, vanwege hun allergische reactie op de verharende vacht nu ook de kans om deze vleesgeworden knuffelberen in de armen en het gezin te sluiten. Voeg daar nog de vele hulphonden Doodles aan toe en je begrijpt de gestaag groeiende populariteit van deze nieuwe zogenaamde “designer breed”.

Klitvrij houden is een heel karwei

Maar waar mensen die voorheen een Poedel kochten wisten waaraan ze begonnen, hebben de meeste versbakken Doodle, maar ook Waterhonden baasjes geen flauw benul van het vele werk dat komt kijken bij het klitvrij houden van de vacht. En dat leidt in negen op de tien gevallen tot trammelant op de korte of lange (afhankelijk van de vachtstructuur) termijn.

De meeste Doodles zien (als ze geluk hebben) hun eerste trimsalon namelijk pas van binnen als ze zeven maanden jong tot één jaar oud zijn. Dat is immers de periode waarin de puppyvacht plaats maakt voor een volwassen vacht, wat het onderhoud ineens een stuk moeilijker maakt. Een puppyvacht is namelijk veel losser en zachter van structuur dan de stevigere, klitgevoelige volwassen vacht. Dus waar de puppyvacht nog gemakkelijk te borstelen viel met een eenvoudig (katten) borsteltje, komt deze met geen mogelijkheid door de volwassen vacht heen.

Communiceren met je hond
Communiceren met je hond

Kaal scheren als laatste redding

Dit zou zo kunnen lijken, op het eerste gezicht. Daarom denken veel baasjes dat ze keurig loyaal borstelen en dat de vacht van hun hond geen enkele klit bevat, maar komen ze van een koude kermis thuis als ze bij de trimsalon horen, hoezeer de vacht niet alleen in de klit zit, maar helemaal vervilt is. Met als gevolg een kaalgeschoren hond, teleurgestelde baas en flink wat geld armer (of een van deze opties).

Labradoodle trimmen

Gecastreerde of gesteriliseerde kniphonden

Castratie of sterilisatie heeft in veel gevallen invloed op de vachtstructuur en hiermee de mate van vachtverzorging. Hoewel hier (bij mijn weten) geen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan is, zal iedere professionele vachtverzorger dit beamen. Bij knipvachten kan dit een zodanig effect hebben op de vachtstructuur (vaak wordt de ondervacht dikker) dat klit- en viltvorming bijna onvermijdelijk wordt en de noodzaak van een optimale, regelmatige vachtverzorging des te hoger.

Bij Labradoodles en Waterhonden kan dit handen in het haar situaties opleveren voor zowel baas als hondentrimmer, waarbij kaal scheren vaak als laatste redmiddel wordt beschouwd. Vooral witte tot licht gekleurde fleece- en wolwachten zijn hier in het bijzonder de dupe van, omdat deze vachten al van nature een zachtere, wattige structuur hebben die extra klitgevoelig is en daarmee de vachtverzorging, ook zonder castratie/sterilisatie bemoeilijkt.

Geen Poedel!Doodle coupe

Een goede trimster weet hoe zij een Doodle of Waterhond hoort te knippen. Een Doodle hoort niet hetzelfde geknipt worden als een poedel, ondanks dat deze rassen beiden krullen hebben. Het kapsel van een poedel had (heeft) een functie en komt voort uit het feit dat de poedel een jachthond is. De Labradoodle heeft een andere achtergrond en daarbij past uiteraard een ander kapsel.

Je Waterhond of Doodle pup een goede start geven?

Het ondergaan van een trimbeurt kost elke hond veel energie. Een hond die regelmatig een trimbeurt krijgt zal hier minder moeite mee hebben dan een hond die af en toe thuis geborsteld wordt, maar slechts twee keer per jaar naar de trimsalon gaat. Omdat de vacht van een Waterhond of Doodle nu eenmaal veel onderhoud vergt is het belangrijk om je hond zo snel mogelijk te laten wennen aan het ondergaan van een trimbeurt. Hoe eerder je je hond laat wennen, des te meer profijt zul je er later van hebben.

Het beste is om je puppy met ca. 15 weken een zogenaamde puppy gewenbeurt te laten ondergaan. Tijdens deze beurt leert de pup hoe het is om langere tijd op tafel te staan, terwijl er iemand aan haar lichaam en vacht rommelt, hoe het is om in bad te gaan en grondig gewassen te worden. Daarnaast wordt de pup blootgesteld aan de waterblazer en föhn (wat een enge eerste ontmoeting is), aan het optillen en uitknippen van de pootjes enz, enz. Hoe meer de pup van huis uit al gewend is aan regelmatig borstelen, stil op tafel staan, wassen/drogen, pootjes optillen, kopje vasthouden, tandjes kijken en dergelijke, des te minder stressvol de eerste trimbeurt zal zijn. Bovendien is het heel belangrijk dat de pup leert rustig te blijven in handen van een ander, terwijl het baasje er niet is om haar vast te houden en te behoeden voor de boze buitenwereld, met andere woorden: dat de pup leert zelfstandig te functioneren.

De eerste echte trimbeurt kan pas plaats hebben, zodra de vacht voldoende is gegroeid, meestal na 5 tot 7 maanden. Dan is de vacht inmiddels zodanig lang geworden dat het hoog tijd is om de voeten uit te knippen, de oren uit te plukken en de vacht een stukje in te korten, zodat het minder overhangt en weer meer glans en body krijgt. Bij Doodles en Waterhonden wordt er vaak gezegd dat het goed is om de vacht tegen de vachtwisselingsperiode kort te laten scheren, zodat de puppyvacht plaats maakt voor een volwassen vacht. Het is echter zeer onverstandig om zeven à acht maanden tot zelfs een jaar te wachten alvorens je pup een eerste trimbeurt te laten ondergaan. Vaak zit de vacht dan al zodanig in de klit dat kaal scheren de enige optie is (en een traumatische eerste trimervaring voor de pup vormt), bovendien is de ervaring dan extra stressvol voor de pup, omdat geen regelmatige vachtverzorging gewend is. Daarnaast zal de volwassen vacht pas gaan groeien, zodra de haargroei cyclus zover is. Het afscheren van de puppyvacht verandert daar niets aan. Ook het advies van sommige fokkers om als enige vorm van vachtonderhoud de hond een keer per jaar kort te laten scheren is om deze redenen (en alle eerder genoemde redenen) zeer nadelig en schadelijk voor de hond zelf.

Tips: hoe onderhoud je zelf de vacht van jouw Labradoodle of Waterhond?

Nooit een kniphond, zoals een Doodle of Waterhond borstelen is geen optie, want de vele viltplekken kunnen het ademen van de huid belemmeren, wat tot vervelende huidproblemen, jeuk, irritaties, beperktheid in beweging, benauwdheid en parasitaire gevolgen kan leiden. Bovendien is een hond met dood haar om eerder genoemde redenen geen plaatje om te zien en hygiëne technisch geen pretje om in huis te hebben.

Omdat het nog al wat van een versbakken baasje vraagt om een knipvacht, zoals die van een Doodle of Waterhond klitvrij en in het gewenste aaibare model te houden, heeft een professionele hondentrimster (gespecialiseerd in onderhoudgevoelige vachten) tien vachtverzorgingstips op een rij gezet, die je helpen door de bomen het bos te blijven zien.

Leestip: Hoe kun je zelf de vacht van je hond klitvrij houden?

Workshop vachtverzorging
Labradoodles en Waterhonden

Zelf je hond leren trimmen en bijhouden? Wil jij de vachtverzorging van je hond gedegen en serieus oppakken en het gevecht tegen klitten op effectieve wijze aangaan? Doodletrimster.nl en Waterhondentrimster.nl bieden vachtverzorgings workshops op maat. Groepsworkshops, 1 op 1, of zelfs bij jou thuis. Leer zelf je Labradoodle, Golden Doodle of Waterhond op professionele wijze te trimmen. Of volg een workshop Algemene Vachtverzorging, voor wie geen tijd of gelegenheid heeft om het trimmen helemaal zelf op te pakken, maar wel wil leren de vacht klitvrij te houden. Leuk en praktisch, versterkt de baas/hond relatie en bespaart je veel geld aan trimsalon kosten op de kortere en langere termijn.

Puppygewenningsworkshop

Wil jij je pup een goede start geven en al op jonge leeftijd laten wennen aan een regelmatige vachtverzorging? Volg dan een puppy gewennings workshop: de beste en leukste vuurdoop, onder het genot van pupgenootjes (ideaal voor de socialisatie), veel spelen en beloningen tussendoor. Een goede kans om de baas/hond relatie te versterken en gewoon een hele leuke, nuttige dag.

Zie voor meer info over puppygewenningsworkshops ook: Doodletrimster.nl en Waterhondentrimster.nl

Gereedschap kopen

Op de genoemde websites kun je ook terecht voor meer tips en informatie over de juiste trimmaterialen én je kunt er bewezen gereedschap bestellen met een prima prijs/kwaliteit verhouding.

Workshop honden trimmen

In de media

Informatieve links

Communiceren met je hond
Communiceren met je hond

Tot slot

Dit artikel is geschreven door Wanda Klomp, professioneel hondentrimster en gespecialiseerd in knipvachten.
Voor meer informatie kun je kijken op www.waterhondentrimster.nl of www.doodletrimster.nl.

Reacties

Zie je hieronder geen reacties? Lees hier dan hoe je reacties eenvoudig kunt activeren.

Doggo.nl

Doggo maakt gebruik van cookies voor het analyseren van onze bezoekers, social media en het tonen van advertenties. meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close