Op vakantie met je hond

Op vakantie met je hondOp vakantie, en de hond mag mee

Maar waarmee dien je rekening te houden bij het uitkiezen van een vakantie-bestemming als ook een hond meegaat?

Wetgeving in andere landen

De eerste vraag die we ons moeten stellen als we onze viervoeter op vakantie willen mee nemen is:

Gelden er speciale invoerregels voor het ras waartoe onze hond behoort

  1. in het land waar we op vakantie willen gaan;
  2. en wat met de landen waar we doorheen moeten op de heen- en terugweg?

Bijna elk land in de Europese Gemeenschap heeft een eigen reglementering m.b.t. de invoer van meereizende honden. En in het ene land is men strenger dan in het andere, vooral wat betreft de invoer van de zogenaamde “gevaarlijke” rassen. Dat deze reglementering regelmatig verandert, maakt dat je bij elke nieuwe vakantieplanning opnieuw de meest recente info moet opzoeken, het beste via de website van officiële instanties.

Een voorbeeld van hoe snel een reglementering kan veranderen:

In 2003 wilde de Italiaanse overheid het grote aantal bijtincidenten veroorzaakt door honden terugdringen. Er werd een lijst met potentieel gevaarlijke hondenrassen opgesteld. Onder de 92 rassen die op die lijst belandden, bevonden zich oa. de Pittbull Terrier, de Doberman, de Bull Mastiff, de Duitse Herder, de Rottweiler, de Newfoundlander, de St. Bernard, de Border Collie en de Corgi. De eigenaars van deze hondenrassen hadden een strikte reglementering na te leven. Enkele jaren later werd deze lijst teruggebracht tot 17 hondenrassen. En aangezien het aantal bijtincidenten niet verminderde werd in april 2009 de lijst geschrapt. Echter daartegenover staat, dat nu ALLE hondeneigenaars zich aan strikte regels te houden hebben. Vandaar dat je nu veel meer kans hebt om gevraagd te worden je viervoeter(s), ook al zijn die de braafste en de liefste ter wereld, te muilkorven op openbare plaatsen.

Lokale verordening

Foto: Sla lokale verordeningen nooit in de wind.

MuilkorfTip: muilkorftraining

Leer je hond om zich vrijwillig te laten muilkorven. Ook al zal het misschien nooit gevraagd worden, wees er toch steeds op voorbereid. Herhaal het zich vrijwillig laten muilkorven als je het hem vraagt, regelmatig of alvast voor elke nieuwe reis, zodat je gerust op vakantie kan vertrekken. Je weet maar nooit dat het zal gevraagd worden!

Je viervoeter mag in Italië dan welkom zijn, maar hoe zit dat met de landen waar je doorheen reist op de heen- en terugreis? Ga je met de auto naar je vakantiebestemming, dan moet je zeker of door Frankrijk, of door Duitsland. En deze landen hebben zo hun eigen reglementering inzake de invoer van zogenaamde “gevaarlijke” rassen. En daar zou het best kunnen dat jouw hond niet welkom is, of onder zeer strikte voorwaarden. Dus informeer je vooraf goed.

Meerdere honden mee?

Wanneer je meer dan 5 honden wilt meenemen dan geldt voor alle landen binnen de Europese Gemeenschap, en ook heel wat landen daarbuiten, de strengere regels voor commercieel vervoer. Bij je dierenarts kun je terecht voor meer info hierover.

Pup mee op vakantie?

In sommige landen mag je viervoeter niet mee als die jonger is dan 3 maanden, in andere landen geldt weer een aparte reglementering. Ook hier kun je voor informatie terecht bij je dierenarts.

Welke documenten en gezondheidsvoorschriften moeten in orde zijn bij elke hond die mee reist?

  • Om binnen de Europese Gemeenschap te mogen reizen, moet u voor elke viervoeter over een paspoort beschikken, dat door de dierenarts afgeleverd is.
  • Om de hond te kunnen identificeren moet hij voorzien zijn van een microchip. In sommige landen is een tatoeage (als die geplaatst is voor 3 juli 2010) ook nog geldig, echter niet overal.
  • Daarnaast moet elke viervoeter die meereist gevaccineerd zijn tegen hondsdolheid (rabies). Bij de eerste vaccinatie minimaal 21 dagen voor de reis.

Bepaalde landen zullen extra eisen hebben inzake de gezondheid van uw huisdier.

Ook hier kun je voor meer informatie terecht bij je dierenarts.

Reizen buiten de EU

Reizen buiten de Europese Gemeenschap is een stuk gecompliceerder. Voor alle informatie kun je best contact opnemen met de ambassade van het betrokken land waar je met je viervoeter(s) naartoe wilt reizen.

Tip: schaf een microchip-lezer aan

Om geen problemen te krijgen bij een eventuele controle van de microchip bij je viervoeters, kun je zelf een microchip-lezer kopen die perfect de microchip van je honden leest. Immers niet elke microchip-lezer die gebruikt wordt in Europa (of elders) leest elk soort microchip bij een hond. Hoe dan ook controleer thuis of bij de dierenarts voor elke reis de plaats waar de microchip zich bevindt, want deze kan onderhuids verplaatsen. En niets is lastiger dan een controle ergens op je vakantiebestemming waarbij de chip niet gevonden wordt en men er dan van uit gaat dat er geen chip geplaatst is, met alle gevolgen vandien.

Je kunt een microchip-lezer via je dierenarts kopen, maar het kan ook online.

Het klimaat op je vakantiebestemming en eventuele gezondheidsrisico’s

Telkens er een nieuwe viervoeter in je familie komt, is het afwachten in welke mate hij of zij zich kan aanpassen aan andere klimaatomstandigheden. Vandaar dat je voor de eerste vakantiebestemming het beste kunt kiezen voor een plek met geen al te grote temperatuursverschillen in vergelijking tot thuis.

Vraag voor je vertrek, aan de dierenarts, of er speciale gezondheidsrisico’s bestaan in het land van je vakantiebestemming.

Om het bij Italië te houden: Je hond(en) moet(en) o.a. preventief behandeld worden tegen niet alleen teken en zandvliegen, maar ook tegen hartwormmuggen.

Communiceren met je hond
DogTravel - Specialist in avontuurlijk reizen met je hond

Op welke manier wil je naar je bestemming reizen ?

De meest populaire manier van reizen met de hond is zonder twijfel met de auto. Leer je viervoeter daarom op zo jong mogelijke leeftijd aan de auto en het rijden wennen.

Met de auto

Echter veiligheid voor alles! Dat een hond zich niet vrij mag kunnen bewegen in de wagen, lijkt mij als vanzelfsprekend. Het minste wat je kan doen is hem fixeren met een honden-autogordel op de achterbank.

Voor sommige landen binnen de Europese Gemeenschap gelden zelfs speciale verordeningen.

Om het opnieuw bij Italië te houden: Als je één hond meeneemt in de auto dan mag hij eventueel op de achterbank op voorwaarde dat hij vastgemaakt is met een autogordel. Neem je meerdere honden mee dan moeten die altijd of in een kooi of bench zitten of zich in het achterste compartiment van de auto bevinden achter een stevige afscheiding.

Dus informeer je goed voor je op reis gaat. Niet alleen voor het land waar je op vakantie wilt gaan, maar ook alle landen waar je doorheen moet op je heen- en terugweg.

In de auto zelf zorg je ervoor dat je viervoeter comfortabel kan meereizen. Een drinkbakje met fris water binnen zijn bereik is een absolute must. Maar hoe kan je tijdens een lange autorit hem gans de tijd van vers en fris water voorzien ?

Tip: neem koel en bevroren drinkwater mee

Leg enkele dagen voor je vertrek zoveel flesjes water als je nodig denkt te hebben in de diepvrieskist of het vriesvak van de koelkast. Zorg dat ze goed bevroren zijn op de dag van je vertrek. Je neemt naast de bevroren flesjes water ook enkele flesjes mee die je gewoon in de koelkast gekoeld hebt. Deze laatste flesjes gebruik je eerst. En tegen de tijd dat ze leeg gedronken zijn of te warm om nog te drinken, zullen de bevroren flesjes water ontdooid zijn, maar nog ideaal van temperatuur. Als je een deel van de bevroren flesjes water goed inpakt zullen niet alle flesjes tegelijk even snel ontdooien. Heb je voldoende plaats in de wagen dan kun je natuurlijk ook een campingkoelkast meenemen met daarin de flesjes water.

Ventilatie

Zorg in de auto ook voor voldoende ventilatie! Echter laat je hond nooit met het hoofd door een open raam hangen, dit geeft enkel aanleiding tot een fikse oorontsteking.

Tip: zonwerende folie en airco

Als je je vakantie gepland heb in een Zuiders oord kun je overwegen van je wagen (alleen toegelaten bij breaks) met zwarte zonwerende folie af te kleven of voorzie bij aankoop van een nieuwe wagen geblindeerde ruiten. Ook het gebruik van een kofferbox op het dak van je wagen houdt héél veel warmte tegen. Voorzie eventueel airco. Wij reisden jaar en dag in alle seizoenen met onze honden met de wagen en met wat vindingrijkheid slaagden we er steeds in om de wagen fris te houden. In onze wagen was toen geen airco voorzien. Tegenwoordig behoort een airco tot de standaard uitrusting van de meeste auto’s wat uiteraard meegenomen is. Een hond die comfortabel kan mee reizen zal uitgerust op zijn bestemming toekomen, klaar om met volle teugen samen met jou van de vakantie te genieten.

Openbaar vervoer

Uiteraard kan je ook gebruik maken van het openbaar vervoer om op je vakantiebestemming te raken. Echter niet in alle landen kan je viervoeter mee op de trein, tram of bus. En voor sommige landen geldt een strikte reglementering. Hetzelfde geldt voor het gebruik van ferry’s. Informeer je vooraf goed! Zo moet bijvoorbeeld in Oostenrijk elke hond gemuilkorfd zijn in het openbaar vervoer, anders mag hij niet mee.

Met het vliegtuig

Echter, misschien wil je naar de gekozen vakantie-bestemming met het vliegtuig?
Eerst stelt zich de vraag: Reis je binnen Europa of er buiten?

Is dat buiten Europa, contacteer dan de ambassade van het land van je vakantiebestemming. Immers niet alle landen laten huisdieren toe aan hun grens. Soms is er een verbod, dan weer een quarantaineperiode. Ook moet je informeren naar de importformaliteiten.

Een tweede vraag zou kunnen zijn: Welke vliegtuigmaatschappij zal gekozen worden. Immers de regels en kosten verschillen per maatschappij. Sommige maatschappijen vervoeren helemaal geen honden, andere stellen strikte voorwaarden bij bepaalde rassen.

Zo werd door een aantal vliegtuigmaatschappijen onlangs beslist om geen honden met een platte snuit (zoals Mopshond, Bulldog, Pekinees… en alle kruisingen met deze hondenrassen ) te vervoeren. Andere maatschappijen vragen indien je toch een dergelijke hond wilt meenemen om een verklaring te ondertekenen waarin je duidelijk zegt dat je de risico’s en de gevaren kent van het vervoer van een dergelijk ras per vliegtuig. En je verklaart ook af te zien van elke schadeclaim naar de vliegtuigmaatschappij toe, indien je hond tijdens of ten gevolge van de vlucht overlijdt.

Een andere vraag is: Kan je viervoeter mee als handbagage of als ruimbagage? Hier zal vooral de grootte en het gewicht van je hond van belang zijn of hij nog als handbagage mee kan of niet. Weet ook dat per vlucht er meestal maximum 2 honden mee kunnen vliegen als handbagage, dus in de cabine. Ruim vooraf informeren en reserveren is dan ook de boodschap.

Kijk voor meer informatie over het meenemen van een viervoeter op de websites van bijvoorbeeld:

Wat soort vakantie heb je op het oog ?

Moeten we onze vakantiebestemming kiezen in functie van onze hond? Een vakantiebestemming kies je uiteraard in functie van iedereen die mee gaat. Dus ook met je hond zal rekening moeten gehouden worden. Enkele voorbeelden.

Een strandvakantie

Kies je voor een strandvakantie, weet dan dat nagenoeg overal in Europa in de zomermaanden de meeste stranden verboden terrein zijn voor je viervoeter. Of er hondvriendelijke stranden aanwezig zijn, kom je zeer snel te weten als je even rondkijkt op het internet of op je vakantiebestemming zelf bij de lokale toeristische dienst.

In sommige landen als Italië moet je voor het betreden van een hondvriendelijk strand dikwijls eerst je hondenpaspoort laten zien en je moet tonen dat je ook een muilkorf mee op zak hebt. Op sommige van deze stranden worden alleen kleine en middelgrote honden toegelaten.

Noorwegen heeft van die prachtige goudgele zandstranden, soms wel kilometers lang, en volledig onbebouwd. Op slechts weinige worden honden niet toegelaten, echter op de meeste geldt dat je viervoeter mee kan mits aangelijnd en dit vanaf 1 maart tot 1 november.

Wil je graag op vakantie naar de Middellandse zee in Frankrijk, ga dan buiten de zomermaanden. Wij gingen jarenlang met onze viervoeters in april voor een weekje naar de Côte d’Azur. Op dat moment was het er altijd gegarandeerd zonnig met temperaturen rond of boven de 20° C. Ideaal wandelweer om met de hond(en) heerlijk lange strandwandelingen te maken. In de zomermaanden is het daar trouwens veel te heet en veel te druk voor je viervoeter(s).

Voor de zonaanbidders onder de hondenliefhebbers die toch graag kiezen voor een strandvakantie in een Zuiders land in het hoogzomerseizoen, en het liefst de hele dag genieten van zon, zee en strand, een gouden raad : neem je hond niet mee naar het strand! Zorg voor een hondenoppas op je vakantie-adres (sommige vakantieverblijven en campings bieden dit weliswaar aan tegen betaling ) of laat je hond thuis. Dat jij wilt genieten van de zon en deZuiderse warmte is je volste recht. Echter je hond doe je daar geen plezier mee. Meer zelfs, een hitteslag loert al snel om de hoek, ook bij honden die in eigen land steeds weer liggen te zonnebaden bij tropische temperaturen en waarbij je het dus niet direkt verwacht.

Honden op het strand

Foto: Heel veel stranden in Europa zijn verboden terrein voor de hond van 1 mei tot 30 september.

Kan een city-trip met de hond ?

Uiteraard kan dat! Je kan perfect met je hond in een stad overnachten.

Veel mensen schrikt het af, om de hond mee op reis te nemen naar een grote stad. Onze honden maakte het zeker niets uit. Misschien omdat wij zelden langer dan 3 nachten op één en hetzelfde vakantie-adres verblijven en stedelijke overnachtingsplaatsen dan ook steevast afwisselen met meer landelijke. Of zoek een vakantieverblijf dat buiten de stad gelegen is maar met de mogelijkheid om met je hond het openbaar vervoer te nemen. Niet alleen gingen we zo te werk in Italië waar we vanuit onze vakantie-bestemming met onze viervoeter de trein namen naar Venetië, ook in Zweden logeerden we buiten de hoofdstad, maar nog wel op de archipel, om vandaar de busboot te nemen die ons met onze viervoeter in hartje Stockholm bracht.

Een actieve vakantie in de bergen

Mee in de kabelbaanEen reis in de bergen gaat dikwijls gepaard met een tochtje via de kabelbaan. Een hond die niet gesocialiseerd is op bewegende ondergronden stapt niet zomaar even in. In het beste geval heb je te doen met een grote gondel die een tijdje ter plekke halt houdt voor hij weer vertrekt, echter meestal als het om kleine gondels gaat dan stoppen die niet maar glijden die traag voorbij en moet je zelf ervoor zorgen dat je op tijd bent ingestapt of hij is alweer vertrokken. Daarbij komt nog dat zeker in de Alpen naast de kabelbaan je dikwijls ook de mogelijkheid hebt om een hoger gelegen gebied te bereiken met de bergtrein of het tandrad. Een hond die zonder problemen mee instapt maakt de vakantie én voor jezelf én voor de hond spannender want een heel nieuwe wereld van het hooggebergte kan dan samen ontdekt worden.

Dus leer je hond wennen aan beweeglijke ondergronden, dit het liefst op pupleeftijd.

Foto rechts: de hond mee in de kabelbaan.

Welke logies kiezen als een viervoeter mee gaat?

Reizen is iets heel persoonlijks. Vraag 10 mensen hoe ze op vakantie liefst overnachten en je zal steevast 10 verschillende antwoorden krijgen.

Het is niet zo dat je naar een ander soort logies zal moeten uitkijken omdat je nu een hond meeneemt. Of om het cru te stellen: Het is niet zo dat je nu tevreden zal moeten zijn met logies met minder comfort, minder faciliteiten of minder luxe… omwille van de hond. Nee! Dat is een fabeltje.

Begin op tijd met de vakantieplanning

Wat wel een feit is, is dat je langer zal moeten zoeken, omdat niet overal honden toegelaten worden. Dus zeker als je met schoolgaande kinderen op reis gaat en je vakantie in juli of augustus valt, begin op tijd met de vakantieplanning. Zorg ervoor dat je logies vast liggen, uiterlijk eind januari. Weet dat als je langer wacht en pas met de vakantieplanning begint als iedereen daarmee bezig is, als op dat moment nog andere mensen geïnteressseerd zijn in het vakantieverblijf dat je op het oog hebt, en dat zijn mensen zonder een hond, men eigenlijk altijd zal kiezen voor mensen die GEEN hond meebrengen, ook al zijn honden er welkom. Dus boek je vakantie(s) op een moment dat men nog lang niet weet hoeveel gasten er die periode zullen komen. Men zal blij zijn dat er op dat moment reserveringen binnen komen, ongeacht of dat met een hond is of zonder.

Laat bij een reservering (ongeacht of dat via een reisbureau gebeurt of rechtstreeks) ook steeds uitdrukkelijk schriftelijk bevestigen dat je hond welkom is op het verblijf.

Een sociale hond is een pré

Je hond moet SUPER SOCIAAL zijn, en dit zowel naar mensen als honden toe.

Dat je hond niet onmiddellijk reageert als je hem vraagt om te gaan zitten of liggen, of dat hij niet perfect loopt aan de lijn als je uit wandelen gaat, daar zal je nooit op aangesproken worden. Doet hij het wel, dan zal je veel complimenten krijgen.

Echter een hond die niet sociaal is naar mensen of andere honden, dat wordt niet getolereerd. Vandaar immers ook het ontstaan van de lijsten met potentiëel gevaarlijke hondenrassen in diverse landen.

Ook zou ik durven zeggen : Als je hond thuis rustig kan zijn als jij dat vraagt, niets vernielt en niet overmatig blaft, en als hij mee op uitstapjes kan in eigen land zonder dat dit problemen geeft, dan zal dat in het buitenland niet anders zijn. Gaat het thuis goed, dan mag je eigenlijk gerust zijn dat het op reis ook goed zal gaan.

Ik wens iedereen heel veel reisplezier, met de hond(en).

Informatieve links

DogTravel - Specialist in avontuurlijk reizen met je hond
DogTravel - Specialist in avontuurlijk reizen met je hond

Tot slot

Dit artikel is geschreven door Anne Degraef
Zij heeft haar passie voor honden nooit onder stoelen of banken gestoken. Je kon haar in het verleden aan het werk zien als instructrice in de puppyklassen in de lokale hondenschool. Geen enkele interessante opleiding, lezing of workshop over hondse aangelegenheden laat zij voorbij gaan. En ook als stichter en promotor van DogFrisbee in België kwam je haar overal te velde tegen. Met de eigen honden nam ze deel aan wedstrijden in diverse hondensportdisciplines. Waarschijnlijk is zij ondertussen alweer druk bezig met het plannen van een volgende reis, uiteraard met de honden. Echter, dat een viervoeter mee op reis gaat, lijkt misschien alsvanzelfsprekend, toch is dat niet zo. Het vraagt een goede voorbereiding. En omdat Anne op haar reizen om de haverklap aangesproken werd op het onberispelijke gedrag van haar honden, mensen vroegen haar dikwijls om tips, opvoedingsadvies en nuttige informatie, vond zij dat de tijd er rijp voor was om alles in een soort handleiding te bundelen. Zo kon zij haar jarenlange ervaring in het reizen met honden (20 jaar om precies te zijn) delen met iedereen die ook van plan is de hond mee te nemen op vakantie maar niet goed weet hoe dat in de praktijk moet aangepakt worden.

Reacties

Zie je hieronder geen reacties? Lees hier dan hoe je reacties eenvoudig kunt activeren.

Doggo.nl

Doggo maakt gebruik van cookies voor het analyseren van onze bezoekers, social media en het tonen van advertenties. meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close