Fietsen met je hond

Fietsen met je hondSamen met je hond fietsen

Niets is leuker dan samen met je hond erop uit gaan. Naast wandelen is fietsen erg favoriet. Mogen alle honden mee met de fiets? Waar moet je op letten en wat heb je allemaal nodig? Maar vooral ook: vindt jouw hond het wel leuk om naast een fiets te rennen?

Foto: Trixie Biker-Set.

Wat moet je hond al kunnen?

Het is een voordeel als jouw hond al rustig op jouw tempo aan een lijn kan wandelen.

Is je hond reactief naar andere honden? Heeft hij een enorm jachtinstinct? Of schiet hij tijdens het (aangelijnd) wandelen alle kanten op? Ga dan pas fietsen als dit gedrag niet meer wordt vertoond. Voorkom gevaarlijk situaties waarbij je door je hond van de fiets wordt getrokken. Sommige honden worden snel afgeleid door allerlei prikkels onderweg, wat ook voor gevaarlijke situaties kan zorgen. Als jouw hond tijdens een wandeling achter een kat aan wil gaan of een geurspoor ontdekt, dan doet hij dat waarschijnlijk ook als hij vast zit aan je fiets.

Pauzeren tijdens een fietstochtje

In de schaduw kun je je hond even laten uitrusten en afkoelen. Foto: Simone Van de Hoef

Een drukke hond met veel energie?

Veel mensen gaan fietsen met hun hond omdat ze denken dat de hond op die manier van zijn overtollige energie af kan komen. Bedenk echter dat veel activiteit ook een averechts effect kan hebben. Je hond ontwikkelt namelijk een betere conditie, waardoor hij steeds meer nodig zal hebben om moe te worden. Of hij wordt juist nóg onrustiger en hyper door de hormonen die tijdens het sporten vrij komen.

Wil je een hond moe en voldaan krijgen, laat je hond dan snuffelen. Dat werkt ontspannend en maakt je hond (fysiek en mentaal) ook moe.

DogTravel - Specialist in avontuurlijk reizen met je hond
DogTravel - Specialist in avontuurlijk reizen met je hond

Keuzevrijheid tijdens het fietsen

Als je fietst dan bepaal jij voornamelijk het tempo, de afstand en de route. Het is daarom belangrijk goed te blijven opletten of je hond tijdens het fietsen wel aan zijn trekken komt en of hij het wel leuk vindt. Honden hebben ook de behoefte om zo nu en dan zelf het tempo te bepalen en lekker te snuffelen. Het fietsen is daarom niet zozeer een vervanging van het wandelen, want bij wandelen heeft de hond meer vrijheid om te snuffelen en de omgeving rustig in zich op te nemen. Dat laatste is voor veel honden belangrijk en met name voor reactieve honden.

Bedenk ook dat er honden zijn die helemaal niet van rennen houden. Dit kan rasafhankelijk zijn. Kijk daarom goed naar je hond. Vind je hond het niet leuk? Bespaar jezelf en je hond de onnodige stress en ga lekker samen wandelen.

Hondengedrag en communicatie

Hondengedragsdeskundige Audrey Doornbos: “Bedenk ook dat je hond geen normale communicatie met tegemoetkomende honden kan hebben. Ze lopen in een rechte lijn, in verhoogd tempo op de tegemoetkomende hond af. Het afwenden van de kop (of lichaam) lukt ook niet goed, want tja… je moet opletten waar je loopt, liever niet de fiets in. De hond naast de fiets kan dus voor andere honden behoorlijk bedreigend overkomen.”

Hoe pak je het aan?

Sommige honden vinden een fiets maar een eng ding

Sommige honden deinzen letterlijk weg als ze een fiets zien en willen er het liefst zo ver mogelijk vandaan lopen. Je kunt je hond aan de fiets laten wennen;

 • Ga eerst samen te wandelen met de fiets aan de hand. Jij loopt in het midden tussen de fiets en je hond in.
 • Als dat goed gaat, dan kun je de volgende stap zetten. Je gaat nu samen wandelen met de fiets tussen jullie in.
 • Als je merkt dat je hond niet meer terugdeinst van de fiets dan kun je proberen om tijdens het wandelen af en toe een stukje te fietsen.

Conditie opbouwen

Als je hond niet gewend is om veel te bewegen, dan is het belangrijk dit rustig op te bouwen. Jij kunt ten slotte ook niet zonder te trainen uit het niets een kwartier hardlopen. Voorkom dat je hond geblesseerd of uitgeput raakt. Begin met 1 minuut rustig fietsen en bouw dit in 6 weken op naar bijvoorbeeld 20 minuten. Ook kun je het tempo geleidelijk aan opbouwen.
Las voldoende rustdagen in zodat de hond kan herstellen.

Als voorbeeld: een zeer goed getrainde, grotere hond kan met een snelheid van 15 km p/u naast de fiets lopen, de maximale afstand is 20 km.

Hier vind je een goede trainingsschema’s speciaal voor honden.

Draven of rennen?

Vooral met een harde ondergrond vangen de gewrichten van een hond veel klappen op tijdens het rennen. Als je hond in draf naast je fiets loopt is dat minder belastend. Draven is daarom aan te raden. Hoe herken je draf? Draf zit tussen lopen en rennen in. Tijdens de draf worden linksvoor en rechtsachter tegelijk opgetild en neergezet afwisselend met rechtsvoor en linksachter. (Zie ook het filmpje onderaan deze pagina.)

Hond: Draf

Trixie springerWat heb je nodig?

Veel mensen fietsen met de riem in de hand. Maar is dat wel veilig genoeg?

 • Heel belangrijk: water!
 • De hond draagt bij voorkeur een tuig. In het donker dient je hond ook goed zichtbaar te zijn met bijvoorbeeld met een reflecterend vestje of tuig van Hurtta.
 • Een springer. Dit is een stang die je aan je fiets bevestigt. Hier bevestig je vervolgens het uiteinde van de riem aan. Op deze manier kun je beide handen gewoon aan het stuur houden en blijft je hond op gepaste afstand van de fiets. Hij kan dan bijvoorbeeld niet per ongeluk tussen de spaken terecht komen. Wel zo veilig dus! Je hebt modellen voor grote en kleine honden. Zie bijvoorbeeld de Trixie-Biker set op Bol.com.
 • RunkeeperEen snelheidsmeter is handig om te hebben. Je kunt dan de afstand en de snelheid in de gaten houden. Zeker bij het hanteren van een trainingsschema is dat erg handig. Tegenwoordig kun je natuurlijk ook een app zoals Runkeeper installeren op je smartphone. Deze kan via GPS de route volgen en maakt na afloop zelfs een mooi kaartje met informatie m.b.t. snelheid, afstand en calorieverbranding.
 • Neem altijd je mobiele telefoon mee voor noodgevallen.
 • Een EHBO-kit kan ook van pas komen. Je hond kan bijvoorbeeld in iets scherp stappen.

Wil je liever geen springer gebruiken dan is het dragen van een heupriem eventueel ook nog een mogelijkheid. Op deze manier kun je toch je handen aan het stuur houden. De hond heeft dan wel meer bewegingsvrijheid en kan met een lange lijn voor of achter de fiets belanden.

Hond naast de fiets

Met een springer blijft je hond op veilige afstand van de fiets en kun je je handen aan het stuur houden.
Foto: Simone Van de Hoef

Waar moet je op letten als je je hond meeneemt naast de fiets?

Let op oververhitting!

WaterFiets niet met je hond als het warmer is dan 20 graden. Honden kunnen namelijk veel minder makkelijk hun warmte kwijt raken dan wij mensen. Ze raken oververhit. Zorg regelmatig voor afkoeling. Las regelmatig pauzes in en neem altijd water mee, voor jezelf, maar ook zeker voor je hond. Wil je hond tijdens het fietsen of tijdens een pauze een sloot in, dan kan dat een teken zijn dat hij wil afkoelen.

Tijdens warme dagen kun je het beste voor zonsopgang of in de avond fietsen wanneer het koeler is. Is het dan nog steeds heel warm? Doe  dan alleen een korte wandeling en neem eventueel water mee.

Verkeersveiligheid

 • Laat je hond altijd rechts van de fiets lopen.
 • Houd zo veel mogelijk beiden handen aan het stuur. Schaf eventueel een springer aan zodat je je handen vrij hebt.
 • Je hond los naast je laten rennen kan leuk zijn, maar dit is op veel plekken onveilig en ongewenst. Binnen de bebouwde kom is dit sowieso verboden.

Volgen (Foto: Jannie Bleker)Met meerdere honden fietsen

Dit is een extra moeilijkheidsgraad en niet voor iedereen weggelegd. Ook komt de verkeersveiligheid misschien in het geding. Een paar tips:

 • De honden dienen beiden aan de rechterkant van de fiets te lopen. Dat kan naast elkaar of achter elkaar. Honden moeten sowieso goed onder appèl staan.
 • Het is voor de honden wel zo prettig als ze hetzelfde tempo kunnen houden zodat ze lekker mee kunnen lopen. Een jonge hond is nu eenmaal wat fitter en sneller dan een oudere hond.

Er bestaat overigens wat onduidelijkheid of er een verbod bestaat op het fietsen met meerdere honden. Echter nergens staat in de wet dat je zo niet mag fietsen. Wel staat in Artikel 5 van de Wegenverkeerswet het volgende:

“Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd.”

Mocht de hond een ongeval veroorzaken, dan kun jij aansprakelijk gesteld worden.

Leeftijd van je hond

 • Fiets alleen met een hond die uitgegroeid is. Osteopaat Martine Burgers zegt hier het volgende over: “Gebruik de leeftijd van 12 tot 24 maanden om het fietsen aan te leren en ga pas vanaf 24 maanden de belasting echt opvoeren door de afstanden groter te maken. Het skelet van een hond is namelijk pas op de leeftijd van 24 maanden helemaal ‘af’ en dus pas op die leeftijd volledig belastbaar.”
  Overigens dit verschilt ook per ras. Je kunt dit eventueel navragen bij je fokker of rasvereniging.
 • Honden op leeftijd of met een medische aandoening kun je beter niet mee laten lopen naast de fiets. Raadpleeg bij twijfel altijd je dierenarts.

Voorop de fietsMaak het niet te bont

Het belangrijkste is dat een fietstochtje voor jou en je hond een leuk uitje is. Voorkom uitputting en blessures. De kussentjes onder de poten van de hond zijn niet geschikt voor hele lange afstanden op ruwe ondergronden. Ze kunnen open gaan, tot bloedens toe. Witte of roze voetzooltjes zijn gevoeliger dan zwarte en beschadigen sneller. Let daarom extra op de ondergrond zoals heet asfalt.

DoggyrideTips

 • Laat je hond eerst zijn behoefte doen voor je gaat fietsen. Het is niet handig als je hond plotseling de berm in duikt om een plas moet doen.
 • Wordt je hond snel moe, dan kun je een doggyride achter je fiets bevestigen of een mandje aan je stuur hangen.
  Foto doggyride: Jannie Bleker
 • Houd je hond voortdurend in de gaten. Wordt het hem te veel, stop dan meteen.

Wetgeving in Nederland en België

Voorop de fietsHond laten trekken

In Nederland is het verboden om een hond als trekkracht gebruiken, dit is vastgelegd in de Wet Dieren. Voor de sport bikejoring dien je daarom wel ontheffing trekhondenverbod aan te vragen. Tenzij je een hond hebt met stamboom van deze vrijgestelde rassen: Alaskan malamute, eskimohond, Groenlandse hond, samojeed of Siberische husky.

Verbod op fietsen met je hond in o.a. België

In België is het verboden om met je hond te fietsen. De Belgische Senaat heeft dit verbod ingesteld om verkeersveiligheid te kunnen waarborgen. Ook het fietsen met een springer is verboden.

Op het moment van schrijven is ons nog niet bekend hoe dit in andere landen is geregeld. Tips zijn daarom meer dan welkom. We raden sowieso aan om dit uit te vinden, mocht je van plan zijn om met je hond in het buitenland te gaan fietsen.

In de media

In onderstaande filmpje is het verschil tussen draven en rennen te zien.

Communiceren met je hond
Thomas

Informatieve links

Reacties

Zie je hieronder geen reacties? Lees hier dan hoe je reacties eenvoudig kunt activeren.

Doggo.nl

Doggo maakt gebruik van cookies voor het analyseren van onze bezoekers, social media en het tonen van advertenties. meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close