De Chihuahua

ChihuahuaEen grote hond in miniatuur

Van nature is de Chihuahua absoluut geen trillend juffershondje. Dit actieve, intelligente en taaie brutaaltje uit Mexico is een gewone hond, alleen dan eentje in dwergformaat, die net zo goed van wandelen en balletjes gooien houdt. Wie denkt dat zo’n kleintje geen opvoeding nodig heeft, maakt echt een ernstige fout. Want een hond blijft een hond, ongeacht of hij nu een pond of zestig kilo weegt.

Chihuahua

Foto boven en rechts, bron: Chihuahuakennel Het Oosterbosch.

Tolteken

ChihuahuaDe Chihuahua is genoemd naar een provincie in het noorden van Mexico en vindt zijn oorsprong bij de Tolteken. Dit Indiaanse volk fokte honden, die Techichi genoemd werden. Ze waren wat groter dan de Chihuahua, maar vertoonden er verder wel overeenkomsten mee. Waarschijnlijk werden deze honden als heilig beschouwd en gebruikt als offer om de zonden van overleden personen op zich te nemen, en hun zielen op de reis naar het hiernamaals te begeleiden. Ook de latere Azteken hielden kleine hondjes voor religieuze doeleinden. Toen de Spaanse veroveraar Cortéz rond 1520 een poging deed de Azteken te knechten en uit te roeien, verdween deze voorloper van de Chihuahua. Het is onbekend wat er met de honden gebeurde. Mogelijk trokken enkele van hen zich terug in het oerwoud, verwilderden ze en vermengden ze zich met andere inheemse honden. Een andere theorie stelt dat de conquistadores enkele exemplaren met zich meenamen naar Europa, waar ze werden gekruist met Spaanse dwergspioenen.

Van Mexico naar Amerika

Er zijn geen afbeeldingen uit die tijd en ook in geschriften wordt er met geen woord over de Chihuahua gerept. Tot ruim honderd jaar geleden in Mexico kleine hondjes werden ontdekt, waarvan men vermoedt dat het kruisingen tussen Naakthonden en de Techichi waren. Deze hondjes werden naar Amerika geëxporteerd, waar men zich toelegde op het fokken van dit dwergras. De eerste Chihuahua werd in 1904 geregistreerd door de American Kennel Club (AKC).

Eerst fokte men voornamelijk langharen, waarvan men dacht dat die het oorspronkelijke type het best vertegenwoordigden. De in 1923 opgerichte Amerikaanse Chihuahuavereniging was het daar echter niet mee eens en schoof de korthaar naar voren. Pas na 1950, toen er nog maar weinig langharige exemplaren over waren, werd ook de langhaar officieel erkend. Het duurde nog tot na de Tweede Wereldoorlog voor de Chihuahua in Nederland en België werd geïntroduceerd. Sinds enkele jaren is de Chihuahua, mede door toedoen van beroemdheden die voortdurend met een potsierlijk uitgedost klein hondje op hun arm paraderen, ongekend populair.

Chihuahua

Foto bron: Chihuahuakennel Het Oosterbosch.

Brutaal

De Chihuahua is een actieve en speelse hond met een brutaal en onderzoekend karakter. Hij is slim en heeft een groot probleemoplossend vermogen. Die intelligentie, gepaard aan een vaak wat dominant karaktertje geeft hem, als hij daartoe de gelegenheid krijgt, soms de neiging tot het manipuleren van zijn baas. Iedereen die zijn Chihuahua behandelt als een levende Barbiepop in plaats van als hond doet hem daarmee zwaar tekort, want het is een uiterst alerte hond en een behoorlijk luidruchtige en dappere waker.

Voor zijn baas is de Chihuahua een zeer aanhankelijke hond, die soms een beetje de neiging heeft zich teveel aan één persoon te hechten en die er niet van houdt om buitengesloten te worden. Als hij te veel vertroeteld wordt, kan de Chihuahua te afhankelijk van zijn baas worden, wat zich kan vertalen in niet alleen thuis kunnen zijn. Naar vreemden is de Chihuahua over het algemeen vriendelijk, maar soms wat gereserveerd en een enkele keer zelfs wantrouwend. Voor gezinnen met peuters en kleuters is de Chihuahua niet zo geschikt omdat die de hond nog wel eens te ruw behandelen. Wel is hij op zijn plaats bij wat oudere kinderen met voldoende verantwoordelijkheidsgevoel.

ChihuahuaChihuahuaChihuahua

Foto’s bron: Eyedea.

Thomas
DogTravel - Specialist in avontuurlijk reizen met je hond

Chihuahua in het kort

Land van herkomst Mexico
Vroegere taak gezelschapshond
FCI-rasgroep groep 9 (Gezelschapshonden)
Gemiddelde leeftijd 12-14 jaar
Schofthoogte 16-20 centimeter
Voorkomende ziekten patellaluxatie (verschoven knieschijf), epilepsie, toy-breed hypoglycemie (dalende bloedsuikerspiegel), waterhoofd, kwetsbare ogen, wervelkolomafwijkingen
Gebruiksmogelijkheden gedrag & gehoorzaamheid, doggydancing
Voorkomende gedragsproblemen angstagressie naar honden, angst, onzindelijkheid
Waaks goed
Omgang kinderen slecht tot zeer goed
Omgang honden slecht tot zeer goed
Vachtverzorging weinig (korthaar) tot gemiddeld (langhaar)
Bewegingsbehoefte gemiddeld

Pas op!

Enige voorzichtigheid is geboden met zo’n kleintje als een Chihuahua in huis, zeker als het nog een pup is. Er is geen gaatje waar hij niet in of doorheen kan kruipen en met een flinke schoenmaat 43 is een ongeluk gauw gebeurd. De meeste hondjes leren echter razendsnel om voeten te ontwijken.

Beweging

Door zijn formaat is de Chihuahua zeer geschikt voor klein behuisden, stadsmensen en ouderen. Een hoop beweging krijgt de Chihuahua al in huis, waar zijn activiteitsniveau behoorlijk hoog ligt. Hij speelt graag en rent vol overgave achter balletjes aan. Het is echter ook heel goed mogelijk om flinke wandelingen met zo’n ukkie te maken. Voor de meeste Chihuahua’s geldt echter ‘liever niet als het regent, baas’, want ze zijn niet echt gecharmeerd van kou en nattigheid. Toch mag dat geen reden zijn om er dan maar helemaal niet met de hond op uit te trekken. Waarom zo veel mensen de Chihuahua continu op hun arm menen te moeten meesjouwen, is een raadsel. Hij is heel goed in staat om op eigen benen te lopen en hij doet dat ook graag.

Chihuahua

Foto bron: Eyedea.

Een voordeel van zijn bescheiden formaat zijn de geringe kosten die het hondje met zich meebrengt. Hij eet weinig, past makkelijk in een tas en is op die manier gratis mee te nemen in het openbaar vervoer. Met andere huisdieren gaat de Chihuahua over het algemeen goed om en ze zijn dan ook zeer geschikt om met meerdere exemplaren gelijk te worden gehouden.

Opvoeding

Van nature is de Chihuahua absoluut geen trillend juffershondje. Helaas wordt dat er wel vaak van gemaakt door een gebrekkige socialisatie, een te grote drang om het hondje te beschermen en een verkeerde of gewoon helemaal geen opvoeding. Men denkt vaak dat zo’n klein hondje niet dezelfde opvoeding behoeft als willekeurig welke andere (grotere) hond. Een zeer ernstige fout, want een hond blijft een hond, ongeacht of hij nu een pond of zestig kilo weegt. Sterker nog, juist een heel kleine hond heeft een goede opvoeding nodig, al was het alleen maar voor zijn eigen veiligheid. Foto rechts: Eyedea.

Er zijn Chihuahua’s die behoorlijk dominant zijn en lijden aan een soort grootheidswaanzin. Zonder schroom vallen ze uit naar honden die soms vijftig keer hun eigen gewicht hebben. Zo’n hond moet tegen zichzelf worden beschermd. Niet door hem, zoals zo vaak gebeurt, op de arm te nemen, want dan krijgt hij alleen maar meer kapsones. De hond moet gewoon opgevoed worden en leren luisteren. Aandacht houden voor de baas, niet uitvallen en terugkomen als je geroepen wordt. En zo’n grote klus is dat niet, want ondanks zijn eigenzinnigheid leert de Chihuahua snel en enthousiast. Er is zeker een gehoorzaamheidscursus mee te doen. Er zijn genoeg Chihuahua’s die heel goed meedraaien in het gedrag & gehoorzaamheidsprogramma.

ChihuahuaChihuahuaChihuahua

Foto’s bron: Chihuahuakennel Het Oosterbosch.

Opmerkelijke uitspraken van Chihuahuabazen

  • ‘Het zijn echte honden en je kunt er echte hondendingen mee doen.’
  • ‘Hij is zo dapper, hij weegt maar 1,5 kilo maar daagt rustig een Amerikaanse Bulldog uit.’
  • ‘Wat een geestelijke armoede voor zo’n hond als hij nooit iets anders ziet dan zijn eigen huis en geen andere honden tegenkomt.’
  • ‘Ze is een tijger. Ze is de baas over vijf grotere honden in huis.’
  • ‘Je kunt er tegenwoordig zoveel leuke kleding voor kopen. Ik blijf winkelen!’
  • ‘Als God had gewild dat Chihuahua’s gereden werden, had hij ze wel wieltjes gegeven in plaats van pootjes.’

Socialiseren moet!

Een Chihuahuapup is echt een heel klein dwergje en het is logisch dat hij honden met poten als boomstammen een beetje eng vindt. Toch is het uiterst belangrijk hem al op jonge leeftijd goed met andere honden te socialiseren. Uiteraard wel met honden die zich rustig tegenover dat kleintje gedragen en hem niet direct vol enthousiasme de grond in pletten.

Chihuahua

Foto bron: Chihuahuakennel Het Oosterbosch.

Verzorging

De vachtverzorging van de korthaar is eenvoudig, af en toe een rubberborsteltje er overheen halen volstaat. De langhaar heeft wat meer kam- en borstelwerk nodig. Verder is tandverzorging geen overbodige luxe. Veel Chihuahua’s hebben last van bovenmatige vorming van tandsteen. Ook de nagels hebben extra aandacht nodig. Omdat deze honden zo licht zijn en er vaak niet uitgebreid mee gewandeld wordt, kunnen de nagels veel te lang worden en dan zullen ze regelmatig geknipt moeten worden. Pas op met springen van grote hoogten en laat onder geen voorwaarde kinderen met een Chihuahua rondsjouwen. Per slot van rekening is de Chihuahua een klein hondje met dunne botjes en botbreuken door een val zijn daardoor geen denkbeeldig risico.

Overdrijving

ChihuahuaChihuahua’s zijn over het algemeen taaie, kleine rakkertjes die uitzonderlijk hoge leeftijden kunnen bereiken. Dat de gemiddelde leeftijd van de hond niet echt hoog is, komt doordat soms op extremen gefokt wordt. De menselijke neiging tot overdrijven uit zich in het fokken van steeds kleinere types, zogenoemde ‘Teacup Chihuahua’s’ die soms nog geen 450 gram wegen en makkelijk met vier pootjes tegelijk op een handpalm kunnen staan. Door die verdwerging ontstaan er onder meer waterhoofdjes en botloze delen in de schedel. Eigenlijk wordt het schedeltje te klein om zijn hersenen te kunnen bevatten.

Zulke schlemieltjes is vaak geen lang leven beschoren. Binnen de verantwoorde fokkerij wordt gestreefd naar gezonde honden met een gemiddeld gewicht van één tot twee kilo en richt men zich op het fokken van een gesloten schedel of slechts een heel kleine fontanel (een niet verbeend gedeelte van de schedel). En dat is alleen maar goed, want het wordt hoog tijd dat het gedweep met ‘klein, kleiner, kleinst’ door mensen met nog kleinere hersentjes dan hun eigen Chihuahua, eindelijk eens afgelopen is!

In de media

Een stoere Chihuahua, een fragment van de Chihuahua DVD van DogTime.

Alle honden kunnen speuren, dus ook een Chihuahua:

Informatieve links

Univé samenwerking met VETTS
DogTravel - Specialist in avontuurlijk reizen met je hond

Credits

Tekst: Jolien Schat, www.hondenscholen.com
Overname alleen toegestaan na uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de auteur.
Met dank aan Judith Lissenberg voor de redactie.

Reacties

Zie je hieronder geen reacties? Lees hier dan hoe je reacties eenvoudig kunt activeren.

Doggo.nl

Doggo maakt gebruik van cookies voor het analyseren van onze bezoekers, social media en het tonen van advertenties. meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close