Chinese geneeswijzen bij honden

AcupressuurAcupressuur

De Traditionele Chinese Geneeswijze gaat uit van het principe dat lichaam en geest een geheel zijn en werkt vanuit een energetisch denkmodel, waarbij “Qi” een belangrijk onderdeel is. Qi kan worden gezien als energie, de universele levenskracht, maar ook als het zelf genezend vermogen dat ieder dier in zich draagt. Qi stroomt door de zogenaamde meridianen. Op deze meridianen zijn 365 punten bekend, waar de energie beïnvloedt kan worden. Ook vormen Yin en Yang een belangrijk principe de Chinese Geneeswijze.

Ze vormen een samenspel van tegengestelde krachten, zoals de zon en maan, warm en koud, vol en leeg, dag en nacht. Tegelijkertijd zijn Yin en Yang onlosmakelijk met elkaar verbonden. De een kan niet zonder de ander bestaan. Wanneer Yin en Yang niet in evenwicht met elkaar zijn, kunnen ziektes ontstaan. Door middel van acupressuur kan het evenwicht tussen Yin en Yang weer hersteld worden, blokkades opgeheven worden, en het zelf genezend vermogen van een dier gestimuleerd worden. Met als gevolg dat het zelf genezend vermogen van een dier gestimuleerd wordt adequaat te reageren.

Acupressuur

Hoe werkt het?

In de Chinese geneeskunde werkt men met de “vijf-elementenleer” om verbanden te kunnen leggen, tussen de verschillende levensfasen van een leven, maar ook in het verloop van de seizoenen. Men gaat uit van elkaar ondersteunende en controlerende organen in het lichaam. De vijf elementen zijn hout, vuur, aarde, metaal en water. Bij elk element hoort o.a. een seizoen, een Yin orgaan, een Yang orgaan, een lichaamsweefsel, een emotie, een geur, een smaak en een zintuig. Wanneer een dier niet aantoonbaar ziek is, maar zich toch niet goed voelt, kan er met behulp van de vijf elementenleer een verstoring in de energiebalans tussen de verschillende organen duidelijk worden. Dieren zijn vaak heel ontvankelijk voor energetische genezing. Acupressuur helpt een dier in balans te krijgen en ziektes te voorkomen. Een dier dat zich goed voelt is beter hanteerbaar en prettiger om mee te werken.

AcupressuurAcupressuur biedt positieve oplossingen voor veel voorkomende gedrag- en gezondheid gerelateerde problemen zoals:

 • Versterkt het immuunsysteem
 • Helpt bij verwondingen, blessures
 • Zorgt voor snellere afvoer van afvalstoffen
 • Werkt bij emotionele disbalans
 • Geeft verlichting bij spierkramp
 • Geeft ontspanning
 • Afwijkend gedrag tijdens loopsheid
 • Artritis/ Spondylose Astma/ ademhalingsproblemen
 • Gedragsproblemen
 • Nekpijn /Rugpijn/gewrichtspijn
 • Obstipatie/ darmklachten
 • Heup/schouder dysplasie
 • Verstuikingen
 • Epilepsie
 • Incontinentie

Acupressuur is een eenvoudig toe te passen aanrakingstechniek die gebruik maakt van lichte druk. Het heft blokkades in energiebanen op, zodat de energie weer kan stromen. Dit maakt genezing van een dier mogelijk of voorkomt dat het ziek wordt.

Door het bevoelen van een dier, voel je waarop het dier reageert en waar de blokkades zitten. Hierop behandel ik, en hef ik de eventuele aanwezige blokkades op.

De behandeling bestaat uit het stimuleren van deze punten door de Qi te beïnvloeden. Ik herstel het energetisch evenwicht van uw hond zodat deze in staat is het lichaam zelf te herstellen of in balans te brengen van bestaande aandoeningen en het voorkomen van toekomstige aandoeningen.

AcupressuurWat zijn meridianen?

Meridianen zijn energiebanen die door ons lichaam stromen. Maar ook door het lichaam van onze hond, kat en andere dieren. Ze voorzien de organen en weefsels van energie. Deze energie wordt ook wel Qi, levensenergie genoemd.

Het meridiaan systeem is te vergelijken met het bloedvaten- en/of lymfesysteem of het zenuwstelsel. Meridianen lopen op dezelfde manier verspreidt door het lichaam van de hond met een aantal hoofdbanen. Het verschil is dat meridianen NIET tastbaar/zichtbaar zijn zoals een bloedvat, lymfevat of zenuw.

Meridianen vervoeren energie van en naar de cellen in het lichaam, zoals het bloed in de bloedvaten zuurstof en voedingsstoffen naar de cellen vervoeren en afvalstoffen afvoeren.
Deze energie is noodzakelijk voor een goed functioneren van de
cellen en zodoende van de organen en weefsels.

Bron illustraties: www.hindawi.com

AcupressuurWat is Qi ?

Als Qi vrij en onbelemmerd door het lichaam stroomt, voel het dier zich gezond, fit en energiek.
Zelfs de meest gezonde lichamen hebben wel eens een slechte dag. De ene dag voel het dier zich super en de volgende dag zijn ze misselijk of hebben ze last van een allergie. Het liefst zouden ze in het mandje willen blijven liggen, of tegen het baasje aan op de bank. Volgens de Chinese geneeskunde ontstaan deze ups en downs door Qi.

Dit is de energie die als water door het hele lichaam stroomt. Als Qi vloeiend kan stromen, voelen de dieren zich goed en sterk. Als iets de Qi-stroom blokkeert of de Qi vermindert, zijn ze moe, hangerig, ziek, of hebben ze pijn.

Je kunt dit vergelijken met een tuinslang. Probeer eens voor je te zien wat er gebeurt als de slang wordt dichtgeknepen. De waterstroom raakt geblokkeerd, het water hoopt zich op, de slang wordt stijf en is niet langer flexibel. Met Qi kan hetzelfde gebeuren.
Iets in het dierenlichaam blokkeert de stroom van Qi. De weefsels, spieren, cellen, organen worden niet langer voorzien van energie. Er is een leegte. Aan de andere kant ontstaat een opeenhoping, een volte. Het dier voelt zich ziek, het is moe, het krijgt last van klachten.

Acupressuur is een methode waarmee je de kink weer uit de tuinslang kunt halen. De Qi wordt krachtiger en kan weer stromen, het dier voelt zich weer goed.

Communiceren met je hond
Communiceren met je hond

TCM Voeding voor de hond

Voor de oude Chinezen was het onderhouden van de gezondheid een heel belangrijk aspect in het leven. Het was een manier van leven. Deze wijze Chinezen mediteerde, beoefende tai Chi, gebruikte massage, kruiden en acupunctuur en acupressuur op regelmatige basis, niet alleen om ‘de ongemakken’ te behandelen, maar ook de gezondheid preventief goed te houden. Ze zagen iedere maaltijd, als een vorm van behandeling voor hun lichaam.

Zo ontdekte deze Chinezen ook dat verschillende voedingsmiddelen verschillende energetische effecten had op het lichaam. Ze ontwikkelde een geclassificeerd systeem om ze te helpen de juiste voeding tot zich te nemen bij een lichamelijk, emotioneel, geestelijke disharmonie.

De Chinese manier van voeden kunnen we op onszelf, maar heel goed ook op onze dieren toepassen voor een betere gezondheid.

Er zijn vele aspecten van deze manier van voeden, zo zijn er voedingsmiddelen die specifieke orgaansystemen voeden, sommige verminderen ‘damp’- vocht en andere zullen slijm neutraliseren, maar er zijn ook voedingsmiddelen die je aan een specifieke lichaamsbouw en persoonlijkheid kan geven.
Volgens de oude Chinezen betekent gezondheid: in balans zijn, en de Qi laten doorstromen. Dit kan je beïnvloeden met acupunctuur/acupressuur en massage en Tai Chi. Maar tegelijkertijd zoeken ze naar een balans in Yin en Yang door specifieke kruiden en voeding tot zich te nemen.

TCM (Traditional Chinese Medicine)

Om de TCM (Traditional Chinese Medicine) volledig te begrijpen, te bevatten zal je er meerden jaren aan moeten studeren, maar voor ongeveer 80% bestaat het uit het balanceren van lichamelijke warmende en koelende mechanismes.

De interactie tussen Yin en Yang is belangrijk voor het leven en gezondheid. Man(Yang) en Vrouw(Yin) werken samen op een nieuwe generatie te creëren. Iedere slag van het hart wordt verzorgd door Yang samentrekking en Yin ontspanning van de hartspier. Bij het ademhalen hebben we Yang nodig voor de inhalatie en Yin voor de uitademing. Zelfs het sterke hart en de longen zijn niets zonder de interactie tussen deze beide energiebronnen.
Wanneer we eten, produceert de maag zuur om het voedsel te verteren. Wanneer het voedsel verder gaat in het lichaam, wordt de maag Yin, koel, relaxed. Als dit proces niet juist verloopt krijgt de persoon in kwestie last van ‘het zuur’.

De bedoeling van deze Chinese Voedingstherapie is dat Yin en Yang in balans zijn.   

We kennen allemaal wel mensen die het altijd warm hebben, of juist altijd koud, dat ervaren dieren ook.

Warm, koud en neutraal

Sommige liggen graag voor de kachel terwijl de andere graag op de koele keukenvloer ligt. Deze temperatuursvoorkeuren kunnen te maken hebben met interne disbalans binnen het hondenlijf. Een subtiel disbalans zoals teveel ‘hitte’ hoeft niet de kwaliteit van het leven te beïnvloeden.

Vanuit het standpunt van de Chinese, is er warmend voedsel, koelend voedsel en neutraal voedsel.

Het hoeft niet zo te zijn dat warmend voedsel een warme sensatie geeft in de mond. De Chinese hebben vastgesteld dat bepaalde voedingsmiddelen warme invloeden heeft op het lichaam, terwijl andere weer een koelende reactie geven.
Warmende voedingsmiddelen geven we wanneer we tegenwicht willen tegen koude condities, en koelende voedingsmiddelen worden gebruikt om de temperatuur naar beneden te brengen en neutrale voedingsmiddelen worden gebruikt wanneer alles gelijk is.

Warme honden

‘Warme condities’ kunnen verschillen in intensiteit. Sommige honden zijn op zoek naar koele plekken en hijgen veel. Een ‘warme’ hond kan snel oververhit raken en zal ook warm aanvoelen. In ernstigere gevallen zal de hond een rode, ruikende huid hebben, uitslag hebben, rode ogen, groene of gele uitvloeiing hebben, maar kan ook diarree hebben met bloed. De tong van de hond zal rood en droog zijn. De hond is druk, opdringerig, en blaft veel.
Een hond met deze symptomen zal volgens een reguliere dierenarts wellicht niets ‘mankeren’, maar wel erg gebaat zijn bij een ‘koelend dieet’.

Koude honden

‘Koude honden’ zoeken de warmte op, en bibberen veel. Ze gaan het liefst niet naar buiten wanneer het koud is, en wanneer we de huid voelen, zal deze ook koud aanvoelen. De huid en tong is bleek, en op de tong is een doorschijnende of wittige afscheiding te vinden. Deze honden zijn gebaat bij een ‘warmend dieet’.
Natuurlijk moeten we wel bedenken dat er honden zijn die voor bepaalde omstandigheden gefokt zijn, en waar de hond leeft.

Toepassing van de Chinese Voedingstherapie

Er zijn een aantal simpele manieren voor het toepassen van de Chinese Voedingstherapie.

Een hond die neigt naar een ‘koude hond’ te zijn, kan je een dieet gebaseerd op lam en kip geven
Een hond die een ‘warme hond’ is, kan je een dieet gebaseerd op eend, konijn, kalkoen geven.
Aanvullend kan je je hond ook nog fruit en groente, olie, en andere supplementen van de juiste energiesoort geven. Dit kan toegevoegd worden aan de dagelijkse maaltijd, – of dit nu vers is of een brokmaaltijd. (warmend, koelend, neutraal)

Om een voorbeeld te geven: een hond die veel hijgt, kan je om rust te brengen iedere dag komkommer of appel aanbieden.
Het beste is om een TCM practitioner te vinden die een geschikt dieet voor je dier kan samenstellen, om de beste resultaten kan behalen.

Immers is iedere hond uniek en hebben allemaal andere behoeftes.

Honden en Chinese kruiden

De Traditionele Chinese geneeskunde kent een rijke geschiedenis bij de behandeling van gezondheidsklachten met kruiden bij dieren/ honden.

Chinese kruiden kunnen:

 • Meridianen en organen voeden of versterken.
 • Blokkades opheffen.
 • Het lichaam verwarmen of verkoelen.
 • Het evenwicht in het lichaam herstellen waardoor klachten kunnen verminderen of geheel kunnen verdwijnen.

Chinese kruiden zijn inzetbaar bij honden bij o.a. de volgende indicaties:

 • Allergie
 • Artrose
 • Blaas en nierproblemen
 • Cushing Syndroom
 • Diabetes
 • Epilepsie
 • Gedragsproblemen
 • Gewrichten en spieren
 • Huid- en vachtproblemen
 • Leverproblemen
 • Maag- en darmklachten
 • Oogontsteking
 • Oren
 • Ouderdom
 • Overgewicht
 • Spijsvertering
 • Stress/onrust
 • Vraatzucht
 • Vruchtbaarheid
 • Zwangerschap
 • Wondbehandeling

Traditional Chinese Veterinair Medicine

Sun Yang en Wang Liang schreven zo’n 700 jaar voor Christus de eerste grondbeginselen voor TCVM (Traditional Chinese Veterinair Medicine). Door de jaren heen is deze vorm van behandelen zich steeds verder gaan ontwikkelen en wordt in toenemende mate met succes bij dieren toegepast. Het correct en tijdig inzetten van traditionele Chinese kruiden kunnen ook bij huisdieren de algehele gezondheid van het dier verbeteren.

Chinese kruiden zijn natuurlijke producten die geproduceerd worden en gaan zonder problemen samen met eventuele reguliere behandelingen. Het kan zelfs een goede ondersteuning zijn. Bij TCVM wordt zowel naar de lichamelijke als de geestelijke aspecten van het dier gekeken, dit dient als basis om de diagnose vast te stellen.

Harmonie en evenwicht zijn hierbij van groot belang.

Waar kun je in Nederland terecht?

Voor een behandeling van Acupressuur, Cranio Sacraal therapie en TTouch kunt u terecht bij gediplomeerd Acupressuur practitioner Sabina van Loon.

Communiceren met je hond
Thomas

Sabine van LoonTot slot

Dit artikel is geschreven door Sabina van Loon van Holistische praktijk Sabina van Loon, praktijk voor TTouch, Acupressuur en Cranio Sacraal therapie. Tevens kun je bij Sabina terecht voor het vers voer spreekuur.

Reacties

Zie je hieronder geen reacties? Lees hier dan hoe je reacties eenvoudig kunt activeren.

Doggo.nl

Doggo maakt gebruik van cookies voor het analyseren van onze bezoekers, social media en het tonen van advertenties. meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close