Emoties en intelligentie

Hoe dieren denken

Bebaarde mannen Wij mensen willen zo graag weten wat dieren denken en wat ze voelen. We hebben veel met ze gemeen, maar toch begrijpen we ze vaak niet. Temple Grandin deelt haar unieke inzichten met ons.

Hebben honden emoties?

Seeking system Iedere hondeneigenaar weet eigenlijk wel het antwoord op de vraag of honden emoties hebben. Maar welke emoties ervaren honden precies? Gaan we niet te ver in het toekennen van menselijke emoties aan honden? Wat zegt de wetenschap hierover?

Hebben honden besef van tijd?

Besef van tijd We veronderstellen nog wel eens dat dieren alleen maar in het heden leven, maar is dat wel zo? Wordt hun gedrag niet, net als bij mensen, beïnvloed door hetgeen ze ervaren hebben en hetgeen wat komen gaat? De afgelopen twee decennia is veel onderzoek gedaan naar het episodisch geheugen bij dieren, de bewijzen zijn overtuigend: dieren zijn wel degelijk in staat om unieke, persoonlijke ervaringen herinneren. Sommige onderzoekers durven zelfs te stellen dat dieren in staat zijn hun toekomst te plannen!

Empathie bij honden

Empathie Kunnen honden zich inleven in een ander? Je zult het allemaal wel eens hebben meegemaakt als je samenleeft met een hond in huis. Als je treurig of verdrietig bent komt je hond naar je toe op een bezorgde manier en probeert je te troosten met diens aanwezigheid en allerlei lieve gedragingen.

Kunnen honden jaloers zijn?

Jaloerse hond Kennen honden jaloezie? De meeste hondeneigenaren hebben wel eens gedragingen van jaloezie bij hun hond gezien, of kunnen we hier eerder spreken van antropomorfisme? Dichten we menselijke eigenschappen toe aan honden? Wat zegt de wetenschap hierover? Zijn honden wel eens jaloers?

Kunnen honden lachen?

Hond die lacht Sommige honden lijken vaak te lachen. Denk hierbij bijvoorbeeld Staffordshire-bulterriërs, deze honden hebben vaak een aandoenlijk brede lach op hun gezicht. Maar is dit eigenlijk wel echt een lach of lijkt het alleen maar zo omdat de hond nu eenmaal zo’n grimas trekt tijdens het hijgen?

Mag jouw hond zijn emoties tonen?

Hond zoekt steun Honden kennen geen taal zoals wij die kennen, maar honden communiceren wel degelijk hun emoties naar ons. Hoe belangrijk is het om gehoor te geven aan die emoties? En hoe herkennen we ze?

Hebben honden bewustzijn?

Hebben honden bewustzijn? Honden, en andere dieren, kunnen ons niet vertellen wat ze denken, hoe ze de wereld ervaren, wat ze voelen en of ze pijn hebben. Hoe kunnen we dan weten of honden bewust zijn van de dingen om hen heen? En wat is bewustzijn eigenlijk?

Theory of mind bij honden, bestaat het?

Theory of mind - geeuwen Theory of mind is het vermogen om na te denken over de gedachten van anderen. Hebben honden het vermogen om een mentale staat toe te kennen aan anderen met het besef dat zij, net zoals jij, een mentale staat hebben met hun eigen kennis, ervaringen, emoties en perspectieven?