Opvoeding

Beloon jij je hond voor het maken van de juiste beslissing?

Op vogels jagen Je hond loopt los en hij heeft de mogelijkheid NIET te luisteren, maar KIEST ervoor om dit wel te doen. Dat is superknap en zeker geen vanzelfsprekendheid.

Hoe leert een hond en hoe laat je dit in je voordeel werken?

Hoe leert een hond? Je hond leert door ervaringen. Hij erbindt conclusies aan gebeurtenissen (oorzaak – gevolg) en leert dat zijn gedrag een consequentie heeft. Hoe kun jij dit gebruiken in de opvoeding en bij het oplossen van ongewenst gedrag?

De Karel-hack

Karel-hack Veel pups hebben in het nieuwe gezin geen honden-maatje om meer te spelen of te stoeien. Hier is een oplossing voor: de Karel-hack biedt een geweldige uitlaatklep tijdens het dolle uurtje. Het helpt jouw pup ook natuurlijk spelgedrag te ontwikkelen.

Optillen van je hond: een goed idee?

Optillen hond In welke situaties til je je hond op en in welke situaties kun je het beter vermijden? Vinden alle honden het fijn om opgetild te worden?

Je hond leren wennen aan trein, tram of bus

Hond mee in de bus Hoe kun je je hond op een rustige en vertrouwde manier laten wennen aan het reizen met het openbaar vervoer? In dit artikel geven we je do's & don'ts, zodat jullie fijn samen op pad kunnen.

Je hond leren wennen aan de auto

Hond mee in de auto Hoe kun je je hond op een rustige en vertrouwde manier laten wennen aan het meerijden in een auto? In dit artikel geven we je do's & don'ts, zodat jullie fijn samen op pad kunnen.

Wat is habituatie?

Habituatie - boot Habituatie is iets anders dan socialisatie, maar toch heeft het er wel mee te maken. Waar socialisatie gericht is op het sociale aspect, is habituatie gericht op de omgeving.

Puppy neemt van alles in zijn mond, ook op straat

Puppy eet takje Mijn pup lijkt wel een stofzuiger! Herken je dit? Je hebt pas een puppy, en tijdens de wandelingen pakt jouw puppy alles wat op de grond ligt in zijn bekkie. Waarom doet jouw puppy dit? En hoe kun je hier op een goede manier mee omgaan?

Het verschil tussen begrenzen en corrigeren

Hek plaatsen om graven te voorkomen De termen begrenzen en corrigeren worden wel eens door elkaar gebruikt, maar ze hebben toch een andere betekenis. Wat is het verschil precies?

Je hond een veilige plaats aanleren

Je kunt je hond een veilige plaats aanleren. Een plaats waar je hond op een gegeven moment ook zelf voor kiest om te zijn, bijvoorbeeld als de situatie te druk of op een andere manier niet prettig is voor je hond.

Hoe socialiseer je je pup?

Socialisatie puppy Socialisatie is onmisbaar in de opvoeding van je pup. Hoe pak je dat het beste aan? Waar moet je op letten? Wat zijn de do's en don'ts?

Hoe leer je je hond alleen te zijn?

Hond alleen thuis. Hoe voorkom je dat je hond verlatingsangst ontwikkelt? We leggen je uit hoe je je hond kunt leren dat alleen zijn niet eng of vervelend is. Zeker nu veel mensen thuis werken i.v.m. Corona, zullen honden weer enorm moeten wennen wanneer iedereen straks weer naar kantoor gaat.

Benchtraining – de Do’s & Don’ts

Puppy in bench Waarom benchtraining? Wanneer en hoe gebruik je een bench en hoe leer je deze het beste aan? Wat zijn de do's & don'ts?

Hoe maak je een puppy zindelijk? – Stap voor stap

Puppy zindelijk maken We leggen je stap voor stap uit hoe je een puppy zindelijk maakt. Hoe pak je het 's nachts aan en op welke momenten plast een pup overdag?

Wat voor binding heeft jouw hond met jou? Gezond of problematisch?

Chihuahua binding Binding gaat over de band die een hond met zijn moeder, en later met zijn mens vormt. Bij overbinding kan de hond niet zonder zijn mens en kan dan in paniek raken. Hoe kun je je hond dan helpen?

Tijden veranderen, ook voor jou en je hond

Vrouw hoort in de keuken Vroeger dacht men dat roken goed voor je was en dat baby's geen pijn konden voelen. Over het opvoeden van honden had men ook andere ideeën. Hoe komt het dat oude adviezen nog steeds de ronde doen?

Is jouw hond je aan het uittesten?

Riep er iemand? Zoekt jouw hond keer op keer de grenzen op? Test hij je uit en gaat hij gewoon zijn eigen gang? Als jij 'ja' hebt geantwoord op een van deze vragen, zal je misschien ook weleens gedachtes hebben als: 'Hij doet het om mij uit te testen'. Hoewel het heel menselijk is om zo te denken, is het niet erg realistisch. In dit artikel leg ik je uit waarom.

Ben jij of is jouw hond de baas?

Sommige mensen zijn bang dat hun hond vanwege zijn dominante karakter van alles doet om de hoogste in rang te worden. Zijn deze zorgen terecht? Wat is dominantie eigenlijk precies en wat is ervoor nodig om de baas te zijn?

Welke activiteit past bij jouw hond?

Senior Is je hond reactief of gestresst? Dan kan dit betekenen dat je hond te veel of te weinig activiteit krijgt. Hoe krijg je je hond weer mentaal en fysiek in balans?

Uit de bench komen

Lekker slapen Steeds meer mensen willen hun hond meer keuzevrijheid bieden en de bench weg doen. De bench an sich kan een prima slaapplaats zijn, echter een gesloten bench neemt de keuzevrijheid weg bij de hond om te kiezen wáár hij wil gaan liggen. Zoals op bovenstaande foto kun je ook voor de helft binnen en buiten de bench liggen. ;-) Wat zijn hier de voordelen van en hoe kun je dit het beste aanpakken?

Hoe lang kan een hond alleen zijn?

Hond alleen thuis De meeste mensen nemen de tijd dat een hond zijn plas kan ophouden als uitgangspunt. Daar zit natuurlijk wel wat in, maar het vermogen om alleen te kunnen zijn heeft niet alleen met de blaas van je hond te maken. Honden zijn sociale dieren en zijn daarom niet graag lang alleen. Waar dien je rekening mee te houden en hoe leer je een hond alleen te zijn wanneer jij naar je werk gaat of boodschappen gaat doen?

Bemoeien we ons soms niet te veel met onze honden?

Pupjes op ontdekking Als opvoeders willen we onze honden zoveel mogelijk beschermen, we willen risico’s inperken. Maar is dat wel zo verstandig? Het is in het leven belangrijk om in aanraking te komen met risicovolle situaties en om fouten te maken. Daar leer je van. Het leven gaat nu eenmaal niet altijd over rozen en als je niet leert om om te gaan met risicovolle situatie’s en fouten, dan zul je later in het leven voor een zware dobber komen te staan.

Kan jouw hond jou vertrouwen?

Vertrouwen tussen hond en mens Vertrouwen is de basis voor iedere relatie, dus ook tussen jou en je hond. Hoe weet je of jouw hond jou vertrouwt? Welk gedrag hoort daarbij? En hoe kun je je relatie met je hond versterken? Wat zijn de do's and don'ts? Lees in dit artikel o.a. over de psychologie en de neurologie van vertrouwen.

Waarom je socialisatie en habituatie niet moet onderschatten

Socialisatie van een puppy Wat houden socialisatie en habituatie precies in en waarom zijn ze zo belangrijk voor de ontwikkeling van een pup? Om gedragsproblemen in een later stadium te voorkomen is het belangrijk een pup tijdens de socialisatieperiode met verschillende prikkels kennis te laten maken. Hoe pak je dat aan?

Is ‘nee’ zo verkeerd?

Empowerment; zelf keuzes maken Het leven komt met teleurstellingen en niet alles gaat altijd zoals jij dat wilt. Dat geldt ook voor onze honden. Hoe gaan onze honden om met teleurstellingen? Hoe kweek je emotionele veerkracht bij je hond zodat hij goed om kan gaan met moeilijkheden, tegenslagen en veranderingen? En wat heeft ‘ja’ en ‘nee’ zeggen hiermee te maken?

Voelt jouw hond zich veilig?

Enge spin Jezelf veilig voelen. Ook honden hebben daar behoefte aan. Vanuit veiligheid kan een hond in alle rust naar buiten treden en ontspannen.

Vrijheid van meningsuiting bij honden

Door te luisteren naar deze ‘mening’ van je hond kun je hem of haar beter leren begrijpen en hij jou. Door het dialoog dat hierdoor ontstaat kom je te weten wat zich afspeelt bij je hond, waardoor je daar als begeleider weer op in kunt spelen.

Een puppy bijten afleren, hoe pak je dat aan?

Pups hebben scherpe tandjes Waarom zijn die puppytandjes zo scherp? Pups ontdekken de wereld met hun mond en daardoor zullen ze in van alles en nog wat bijten. Hoe leer je een pup met hoeveel kracht hij kan en mag bijten?

Wat vinden honden écht niet leuk?

Wedstrijd Leuke dingen doen en erop uit gaan met je hond is voor veel mensen een vanzelfsprekendheid. Honden zijn onderdeel van het gezin en worden bij veel activiteiten betrokken en dat is mooi! Maar heb je er wel eens bij stil gestaan of jouw hond dat allemaal ook wel leuk vindt? In dit artikel vind je een top 5 van de dingen die honden liever vermijden.

Dankzij stress kan je hond evenwicht en vreugde ervaren

Ontmoeting Het is opmerkelijk hoeveel moeite men doet om stress bij honden te vermijden. Met een hond die stress ervaart en daardoor uitvalt naar vreemde honden, gaat men wandelen op momenten en op plaatsen waar men verwacht dat er geen andere honden zullen zijn. Maar leren de eigenaar en de hond daardoor met stress omgaan?

De puberteit bij de hond

Puberteit bij honden Hoe kun je leren zo goed mogelijk om te gaan met de puberperikelen van je hond? Het hoort erbij, het is de volgende fase in de weg naar volwassenheid. Hormonen en angst zijn de twee kernwoorden van deze ontwikkelingsperiode.

Redenen om je hond zelf keuzes te laten maken

Tijd met de hond Elke hond, gorilla of dolfijn is anders, ze hebben een eigen persoonlijkheid, eigen behoeften en wensen. Ook hebben ze allemaal een eigen wil en uiten die op verschillende manieren. Deze individuen zijn ook allemaal autonoom, ze hebben allemaal behoefte aan een zekere mate van autonomie. Waarom is het belangrijk om een dier zelf keuzes te laten maken? Hoe goed luisteren wij naar wat dieren ons vertellen? Hoe respecteren wij wat dieren vinden en willen? Het is goed om je regelmatig deze vragen te stellen.

Waarom zo’n haast?

Geduld Geduld is noodzakelijk als het op het trainen en opvoeden van honden aankomt. Hiermee bouw je een goede verstandhouding en wederzijds begrip op.

Een hond in evenwicht

Rust en balans Als baasje zorg jij er voor dat jouw hond een zo’n evenwichtig mogelijk leven leidt. Dit betekent dat wij moeten zorgdragen voor het creëren van rust en balans in het leven van de hond. Denk aan het verminderen van stress en het verbeteren van factoren die je hond uit balans kunnen halen. Door rust en evenwicht te creëren kun je gedragsproblemen voorkomen en aanpakken.

Help, ik heb een jachthond!

Jachthond Wat als je ontdekt dat die mooie hond die je in huis gehaald hebt een jachthond blijkt te zijn? Hoe kom je tegemoet aan zijn passie?

Hoe word ik roedelleider?

Hondeneigenaren Is het worden van de Roedelleider ‘het recept’ voor een gelukkige hond en voor een goed opgevoede hond?

Dominantie bijgespijkerd: Wees (g)een mens

Verwarring De consument, en daarmee ook zijn hond, dreigt het slachtoffer te worden van de oorlog die er woedt tussen “goed en kwaad”. Zij zijn in vele gevallen wanhopig op zoek naar antwoorden voor het probleem dat zij ervaren met hun hond en worden in hun zoektocht van de ene methode naar de andere geslingerd. Hoe gaan we nu verder?

Socialisatie van een puppy: een solide basis

Socialisatie De socialisatie van een pup is van groot belang, want dit zorgt ervoor dat de hond uitgroeit tot een sociale niet-angstige hond met voldoende zelfvertrouwen voor de rest van zijn leven. | Doggo.nl

De 10 belangrijkste dingen voor een goed opgevoede pup

Japanse tekst Vaak zie ik lijstjes voorbijkomen met wat een puppy allemaal moet leren om een stabiele en fijne huisgenoot te worden. Nergens zie ik wat de baas daarvoor eigenlijk moet leren en dat is toch de basis, hij zal het tenslotte moeten gaan overbrengen.

Ook grenzen stellen is een vorm van liefde

Begrenzen Helaas wordt het stellen van grenzen vaak gelijk gesteld met fysiek straffen. Grenzen stellen kan op vele non aversieve manieren. Begrenzen brengt stabiliteit en liefde in de relatie met je hond.

Daag je hond uit, thuis of tijdens een wandeling

Snuffelen De kwaliteit van een hondenleven wordt zoveel beter wanneer je met hem meer doet dan alleen de bekende wandeling om z’n behoefte te laten doen of zelf een frisse neus te halen. Het voorkomt verveling en daarmee ook probleemgevend gedrag.

Is jouw hond child proof?

Baby met hond Wist je dat er per jaar 75.000 kinderen gebeten worden door een hond? En wist je dat het heel vaak om de eigen gezinshond gaat? In dit artikel vind je 5 tips voor maximale veiligheid tussen hond en kind

Natuurlijke communicatie zorgt automatisch voor leerprocessen

Connectie Hondenopvoeding vindt plaats door duidelijke, hondvriendelijke en geweldloze communicatie. Hondeneigenaren verwachten dat hun honden luisteren. Dit is een enorme valkuil. Bij het opbouwen van een duurzame relatie is het belangrijk dat alle partijen naar elkaar kunnen en willen luisteren. Dit vormt de basis van de Connectiemethode.

Wat is mindfulness? Is het ook iets voor hondenliefhebbers?

In boeken en op het internet staan kant en klaar oplossingen om je pup op te voeden. Op de hondenschool leer je praktische vaardigheden. Hoe is het mogelijk dat het nog kan fout lopen? Mindfulness is het beoefenen van milde, open aandacht voor wat er in het hier en nu is.
Doggo.nl

Doggo maakt gebruik van cookies voor het analyseren van onze bezoekers, social media en het tonen van advertenties. meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close