Hondengedrag

Mijn hond heeft nergens zin in

Depressieve hond Normaal gaat je hond er graag op uit en speelt hij veel, maar er is iets veranderd. Waarom heeft hij nergens zin meer in? Wat kan er aan de hand zijn?

Honden die conflicten opzoeken

Conflict tussen honden Sommige honden lijken uit te zijn op conflict. Ze vallen uit, dagen uit of gaan in de aanval. Waarom zijn ze uit op een conlict met andere honden?

Natuurlijk communiceren met je hond

Honden zijn beleefd Bij de hondentaal is kijken naar de hond heel belangrijk, want honden communiceren hun gemoedstoestand en hun bedoeling aan de hand van gedrag en signalen. Het is ontzettend de moeite waard om (als mens) gebruik te maken van communicatie die aansluit bij de natuurlijke manier van communiceren van honden. Hoe doe je dat?

Waarom trekt een hond eigenlijk aan de lijn?

Waarom trekken honden aan de lijn? Waarom trekken honden eigenlijk aan de lijn? Is het dominantie of zijn ze gewoon eigenwijs? Of is er iets heel anders aan de hand? Wat is de motivatie?

Honden mogelijk vriendelijk door DNA-afwijking

Williams syndroom Honden en mensen met het Williams-syndroom hebben hun sociale persoonlijkheid mogelijk te danken aan veranderingen in dezelfde genen. Hun genetica veroorzaakt bij hen een puppy-achtige ijver voor sociale interactie. Wetenschappers hebben ontdekt dat extreme vriendelijkheid bij beide soorten gemeenschappelijke genetische wortels kan hebben.

Zelfbelonend gedrag bij honden, hoe zit dat?

Zelfbelonend gedrag: jagen Misschien denk je dat je hond alleen leert door wat je met hem oefent. Maar je hond leert zichzelf ook (gewenst en ongewenst) gedrag aan wat voor hem iets oplevert. Hoe werkt dat precies?

Wat is een roedel eigenlijk?

Roedel straathonden in India Er lijken soms misverstanden te zijn over wat een roedel precies is. Wat is een alfa precies en hoe verhoudt de alfa zich ten opzichte van de andere roedelleden?

Moet je hond kunnen spelen met andere honden?

Willen alle honden spelen? Je vindt het zo leuk om andere honden te zien spelen en je wilt graag dat je hond meedoet. Maar wat vindt je hond daar zelf eigenlijk van?

Hoe speelt jouw hond het liefst?

Spelstijl: rennen Honden hebben vaak een voorkeur voor een bepaalde spelstijl. Wij dagen je uit om te ontdekken hoe jouw hond het liefst speelt. Want als je dat weet, dan kun je namelijk goede speelkameraadjes voor je hond vinden en het spelen nog leuker maken!

Waarom bijten honden?

Waarom bijten honden? Veel mensen denken dat bijten altijd met agressie te maken heeft. Maar honden bijten om verschillende, soms ook onschuldige, redenen.

Bange puppy? – Iedere pup maakt angstfasen door

Angstige puppy Een puppy maakt een ontwikkeling door van pup naar volwassen hond. Hij doorloopt dan een aantal angstfasen. Dit is heel normaal. Jij kunt je pup helpen zich veilig te blijven voelen in zijn omgeving.

De hoog-risico hond of potentieel gevaarlijke hond

Hoog risico hond Wat is de geschiedenis van deze honden? Is het gedrag genetisch bepaald of zit het in de opvoeding? Hoe ga je met deze honden om?

Waarom gaan honden op hun rug liggen?

Hond gaat op rug liggen Veel mensen associëren het op de rug rollen met onderwerping, maar is dit wel altijd het geval? Wat wil de hond hier eigenlijk mee zeggen?

Kauwen is belangrijk voor je hond

Hond kauwt op bot Het kan soms tot ergernis leiden als een hond spullen kapot bijt. Maar wist je dat kauwen essentieel gedrag is voor een hond? Het probleem is dus niet dat je hond ergens op kauwt, maar waar hij op kauwt.

De aangelijnde hond en de vier V’s

Ontmoeting tussen honden Het zal niemand ontgaan dat honden aan de lijn anders reageren op hun omgeving dan wanneer ze los lopen. Stress lijkt een rol te spelen. Hoe komt dat precies?

Waarom honden zich niet altijd kunnen beheersen

Zelfbeheersing bij honden We willen allemaal graag dat onze honden zo netjes en beheerst mogelijk door het leven gaan. Maar hoe realistisch zijn deze verwachtingen nu eigenlijk?

De darmen bepalen wat jouw hond doet: de ‘gut-brain axis’

Microbioom Wist je dat de samenstelling van de darmbacteriën invloed heeft op hoe dieren zich voelen en gedragen? Denk bijvoorbeeld aan depressie, angst en geluk.

Ook honden kunnen ja en nee zeggen

Hond zegt ja Als je goed naar het gedrag van je hond kijkt, zul je ontdekken dat je hond van alles aan jou wil vertellen. Je hond spreekt dan wel geen mensentaal, maar met lichaamstaal kan hij heel goed aangeven of het antwoord op jouw vraag ja of nee is. Hoe cool is dat?

Blaffen, waarom doen honden dat?

Blafgedrag bij honden Honden communiceren door middel van lichaamstaal en door middel van geluid. Blaffen is één van de mogelijkheden die een hond heeft om te communiceren. Het is natuurlijk gedrag. Overmatig blaffen kan echter een probleem vormen voor eigenaar en omgeving. Maar ook voor de hond. Wat zijn de oorzaken van het blaffen en wat kun je doen als het een probleem vormt?

4 Redenen waarom honden hijgen

Hijgen met lange tong Hijgen wordt vaak gezien als iets wat honden doen als ze het warm hebben. Dat klopt natuurlijk ook. Maar hijgen kan veel meer betekenen. Het kan bijvoorbeeld iets zeggen over de gezondheid van je hond of je kunt er zelfs de emotie van je hond uit aflezen. De verschillen zijn subtiel en het vergt daarom een getraind oog om te zien wat er precies aan de hand is. De context is vaak ook bepalend om het goed te kunnen interpreteren.

Waarom markeert een hond met urine?

Markeren is een sociale activiteit. Sociale dieren, zoals honden en mensen, hebben behoefte aan contact en communicatie. Geur maakt een heel groot deel uit van de belevingswereld van een hond, dus is het ook logisch dat een hond via geuren communiceert, maar wat wordt er dan precies gecommuniceerd?

Wat is de lievelingswandeling van jouw hond?

Lievelingswandeling Veel mensen zijn in de veronderstelling dat zij weten wat voor wandeling hun hond leuk vindt. Ook ik heb lang gedacht dat ik mijn hond het grootste plezier deed met een grote wandeling in het buitengebied. Sinds ik haar zelf de wandeling laat bepalen, weet ik dat ze een andere, verrassende voorkeur heeft! Doggo.nl daagt jou uit om te ontdekken wat de lievelingswandeling van jouw hond is! In dit artikel leggen we je uit hoe je dat kunt doen en je krijgt er ook nog eens een voldane, blije hond voor terug!

Waarom snuffelen honden aan de urine van andere honden?

Snuffelen aan urine Iedere hondeneigenaar weet dat honden geïnteresseerd zijn de plasjes van andere honden. Sommigen vergelijken het met Facebook; honden plaatsen berichtjes voor elkaar door bepaalde plekken te markeren met urine. Andere honden ‘lezen’ die berichtjes dan weer. Maar welke informatie halen ze daar dan uit? Waarom is dat zo belangrijk? En wat zijn feromonen precies?

Overspronggedrag; is het wel zo grappig als het eruit kan zien?

Het kan er heel komisch uitzien; een hond die zich middenin een bepaalde bezigheid opeens quasi nonchalant gaat zitten krabben of wassen. Waarom doet een hond dit eigenlijk? Binnen de psychologie en biologie wordt dit overspronggedrag genoemd. Het is het gedrag dat ontstaat vanuit een innerlijk conflict en dat geen direct verband lijkt te houden met de situatie waarin de hond zich bevindt. Het conflict heeft meestal betrekking op het gelijktijdig ervaren van twee tegenstrijdige impulsen. Wat kun je er als eigenaar ermee?

Self Handicapping tijdens spel: de functie en het risico

Self handicapping Honden laten bij het spelen 'self handicapping' zien, wat over het algemeen wordt beschouwd als een van de belangrijkste aspecten van gezond en sociaal spel. Wat houdt self handicapping nu eigenlijk in en wat is de functie van deze wonderlijke tactiek? En misschien nog wel de belangrijkste vraag: waarom kleven er ook bepaalde risico's aan?

Vindt mijn hond dit net zo leuk als ik?

Heb geduld... De zomerperiode is bij uitstek de periode om er met zijn allen op uit te gaan. Om buiten leuke dingen te doen. Denk aan een braderie, kermis of hondenplons. Maar vinden onze honden dat ook leuk? Hoe weet je of je hond iets wel of niet leuk vindt?

Coping strategieën bij honden

Rijden is een coping strategie Soms ergeren we ons wel eens aan het vele likken wat een hond doet, of aan het binnen plassen of het vele blaffen. Het zou best wel eens kunnen dat je hond dit doet omdat hij de situatie op dat moment moeilijk vindt en ermee om probeert te gaan. Hij is aan het 'copen' met de stress die hij op dat moment ervaart. Wat kun jij doen om het gedrag te verminderen of te stoppen?

Wat is ‘redirected aggression’, hoe kunnen we het herkennen en wat kunnen we eraan doen?

Afreageren Een vorm van agressie waar je vaak wat minder over hoort, is redirectie agressie, in het Engels: redirected aggression. Hierbij is er sprake van een soort afreageren op iets of iemand in de nabijheid. Hoe kunnen we het herkennen en wat kunnen we eraan doen?

Nature versus nurture: waarom doet jouw hond zo?

Jachthonden In dit artikel laten we slechts een tipje van de ijsberg zien van factoren die het gedrag beïnvloeden. Hier zijn legio onderzoeken naar gedaan, we lichten er slechts een aantal toe om een indruk te geven van de complexiteit van gedrag. Het is geen appeltje-eitje zeg maar. ;)

Welke invloed heeft ruimte op gedrag?

Dingo Als we willen bepalen welke behoefte aan ruimte onze hond heeft, hebben we een uitdaging. Krijgt een hond niet voldoende ruimte, dan kan dit voor veel stress en negatieve emoties zorgen met daaruit voortvloeiend ook ongewenst gedrag.

Wat is ’trigger stacking’ en waarom moet je het zien te voorkomen?

Uitvallende hond “Dat doet 'ie anders nooit!” Een normaal gesproken zo zachtaardige en stabiele hond vertoont opeens angstig, reactief of zelfs agressief gedrag. Er kunnen meerdere redenen zijn die hieraan ten grondslag liggen maar je hebt best kans dat het gedrag wordt veroorzaakt door trigger stacking. In dit artikel wordt uitgelegd wat trigger stacking precies inhoudt, hoe je het kan herkennen en vooral... hoe je het kunt voorkomen.

Dominantie bij honden volgens Ray Coppinger

Village Dogs Ray Coppinger bestudeerde decennia lang het gedrag van o.a. 'village dogs', honden die een vrij bestaan leiden zonder een eigenaar. Dit deed hij o.a. in Mexico en Afrika. Hoe gedragen deze honden zich onderling, zonder menselijk ingrijpen? Wat zijn de relaties die honden met elkaar aangaan? Wat is Coppinger's visie op dominantie bij honden?

Wat is ‘learned helplessness’ en waarom is het van belang voor het gedrag en de training van de hond?

Learned helplessness Learned helplessness, oftewel aangeleerde hulpeloosheid, is een belangrijk begrip binnen de psychologie. Deze passieve berusting die volgt op aanhoudende en onontkoombare negatieve ervaringen waar je geen controle over hebt, noemt men aangeleerde hulpeloosheid.

Castratie – Top 10 veel gestelde vragen

Castratie reu Naar aanleiding van het artikel over de effecten van testosteron op een reu kregen we veel vragen per e-mail, maar vooral op Facebook. Doggo.nl heeft de meest gestelde vragen verzameld en voorgelegd aan Petra Driesen, de schrijfster van het artikel over testosteron.

Wat is de invloed van testosteron?

Reu Er bestaat een groot misverstand over geslachtshormonen. Veel mensen denken dat bijvoorbeeld testosteron alleen werkzaam is m.b.t. de voortplanting of de geslachtsdrift. Testosteron staat echter in dienst van het hele lichaam. Wat doet castratie met een reu? Wat voor effect heeft het op het gedrag?

Kleine hondjes zijn agressiever dan grote

Contact met soortgenoten Het schattige uiterlijk van Yorkshire Terries, Maltezers of Shih-Tzu’s en het formaat van deze hondjes zorgen ervoor dat we het agressieve gedrag vaak niet serieus nemen. Klopt het dat kleine hondjes agressiever zijn dan grote? En hoe komt dat? Is het genetisch bepaald of speelt opvoeding een rol?

Wat als zwervende honden geen zwerfhonden blijken te zijn? De evolutie van hondengedrag

Wat als zwervende honden geen zwerfhonden blijken te zijn? De evolutie van hondengedrag; hoe is de hond ontstaan en hoe gedraagt de hond zich in zijn natuurlijke habitat?

Goed slapen is belangrijk voor je hond

Slapende hond Slaap is bij honden (net als bij mensen) van groot belang. Het zorgt ervoor dat ze lichamelijk en geestelijk gezond blijven. Dromen honden eigenlijk? En wat heeft een slapende hond te maken met bijtincidenten?

Wat kan er mis gaan tijdens spel?

Spelen of pesten Spel kan uitlopen op angst, te veel spanning en/of dreiggedrag. Ook kan een pestkop, een bully, het spel bederven. Hoe herken je dat spelen niet meer leuk is voor een of meerdere honden? Hoe herken je de ‘pestkop’?

Hoe herken je stress bij een hond?

Theory of mind - geeuwen Een hond kan zich in bepaalde situaties ongemakkelijk en onzeker voelen, wat een beetje stress met zich mee brengt. Stress kan bij een hond stapsgewijs oplopen van geeuwen naar bijten. Hoe herken je die eerste subtiele stress-signalen, zodat je erger kunt voorkomen?

De 10 meest voorkomende mythes over honden

Schuldige hond Er heersen veel misvattingen over honden en hondengedrag. Het wordt tijd om deze mythes te ontkrachten, zodat iedere hondeneigenaar weet hoe het precies zit. Beter voor het baasje, en fijner voor de hond.

Hoe spelen honden?

Spelen is belangrijk voor de ontwikkeling. Honden die spelen nemen kwetsbare posities in en ze oefenen zelfbeheersing, bijtremming. Spelen is ook ontlading van stress.

Dominantie volgens Ian Dunbar | Deel 4/4

Ian Dunbar Deel 4 van een vierluik: Ian Dunbar. Doggo.nl heeft 4 hondenprofessionals van divers pluimage gevraagd naar hun visie op het dominantiemodel en wat voor invloed dat heeft op de wijze waarop we met onze hond omgaan.

Dominantie bij honden

Dominante hond Doggo.nl heeft 4 hondenprofessionals van divers pluimage gevraagd naar hun visie op het dominantiemodel en wat voor invloed dat heeft op de wijze waarop we met onze hond omgaan.

Dominantietheorie | Deel 2/4

David Mech Deel 2 van een vierluik. Doggo.nl heeft 4 hondenprofessionals van divers pluimage gevraagd naar hun visie op het dominantiemodel en wat voor invloed dat heeft op de wijze waarop we met onze hond omgaan.

Dominantietheorie | Deel 1/4

Wolf Deel 1 van een vierluik. Doggo.nl heeft 4 hondenprofessionals van divers pluimage gevraagd naar hun visie op het dominantiemodel en wat voor invloed dat heeft op de wijze waarop we met onze hond omgaan.

Waarom eten honden poep?

Poep We gruwelen ervan en zien liever niet dat onze hond poep eet. Het verschilt per hond waar de voorkeur naar uitgaat; poep van zichzelf of van andere honden, vogelpoep, paardenpoep, kattenpoep en sommige honden kunnen heerlijk genieten van de inhoud van babyluiers. Maar waarom eten honden poep?

51 Tinten Grijs: over misbruik van, misverstanden en misinformatie over de begrippen “dominantie” en “correctie”

Een artikel door Simon Gadbois: wat zijn voorbeelden van verwarring die is ontstaan vanuit sommige bijdragen aan de gepopulariseerde hondenwetenschap? Wat zijn de grootste mythen omtrent dominantie, correctie en evolutie?

Dominantietheorie | Deel 3/4

Sacha Gaus Deel 3 van een vierluik. Doggo.nl heeft 4 hondenprofessionals van divers pluimage gevraagd naar hun visie op het dominantiemodel en wat voor invloed dat heeft op de wijze waarop we met onze hond omgaan.

Niet alle honden houden van aaien en knuffelen

Tongelen Veel mensen zijn dol op knuffelen (en terecht!) en kiezen dan ook vaak voor een ras wat er aaibaar en knuffelig uit ziet. Echter schijn kan bedriegen, want niet alle honden zijn dol op knuffelen. Hoe kom je erachter of een hond knuffelen en aaien fijn vindt?

Agressie bij honden

Agressie bij honden Angst en agressie zijn twee veel voorkomende en moeilijke gedragsproblemen bij honden. Heel vaak, vaker dan de meeste mensen denken, gaan angst en agressie samen. Eigenaren kunnen hier op allerlei manieren mee te maken krijgen.

Wat zegt de staart van jouw hond?

Vergis je niet! Een kwispel is niet altijd een teken van blijdschap. Aan de staart van een hond kun je goed aflezen in wat voor stemming de hond is; bang, blij, ontspannen of agressief.

Honden kunnen niet goed generaliseren

Dierenspeciaalzaak Mijn hond gedraagt zich al de hele dag verschrikkelijk eigenwijs. Hij kent deze oefening door en door, maar vandaag vertikt hij het! Een geruststelling: honden zijn er niet op uit om mensen voor de gek te houden. Als jouw hond niet direct luistert of niet doet wat je van hem vraagt, dan bestaat de kans dat hij oprecht in de war is.

Het belang van een hondengrom

Grommen Niet zo’n moeilijke vraag; een hond gromt, omdat hij iets niet prettig vindt om wat voor reden dan ook. Maar dat is maar de helft van het antwoord. Een hond gromt namelijk vooral om hetgene wat onprettig is te stoppen en zo te voorkomen dat hij ‘zwaardere’ agressie moet gebruiken.
Doggo.nl

Doggo maakt gebruik van cookies voor het analyseren van onze bezoekers, social media en het tonen van advertenties. meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close